Oppositie ziet ‘bad van Troje’ aan de Poel

 

Patrick Adriaans: 'Ponton te ver'

Patrick Adriaans: ‘Ponton te ver’

Maaike Veeningen: Nu of noot...

Maaike Veeningen: Nu of nooit…

Met GroenLinks, SP, Ouderen-combinatie (OCA) en ChristenUnie tegen, ging de gemeenteraad woensdag- avond ermee akkoord dat 750.000 wordt besteed aan een zwembadje (voor hooguit 25 personen) met een ligweide en een bar aan de noordelijke Poeloever. Zoals verwacht sloot de coalitie de rijen. Hoewel het project niet lijkt op het ooit door de VVD voorgestelde stadsstrand, omdat er van een strand helemaal geen sprake zal zijn, sprak VVD-er Ton Ponjee van een ‘ontzettend goed voorstel’, waarmee het college naar zijn mening een pluim heeft verdiend en waardoor de recreatiemogelijkheden in het Oude Dorp toenemen.

Van de oppositiepartijen stemde alleen het CDA ermee in. De andere beseften dat de door de gemeente aan te stellen exploitant in vier maanden (zomer) veel geld moet gaan verdienen om uit de kosten te komen en er voor de gemeente een structurele kostenpost resteert.

Maar het enthousiasme van Burgerbelangen (bbA) en D66 kende geen grenzen. D66-raadslid Floortje Gordon wees er op dat veel andere steden al een stadsstrand hebben en dús moet Amstelveen er ook één.  Ook al lijkt wat er komt dan in de verste verte niet op een strand. Zij noemde het zwembad een ‘vernieuwend project” en volgens haar vergt vernieuwing nu eenmaal durf. Jacqueline Koops van de ChristenUnie constateerde overigens dat een strand weliswaar in sommige steden een succes is, maar bijvoorbeeld in Rotterdam en Utrecht allerminst.

Geen Zwemwater

De gemeente koopt voor ruim drie ton (inclusief vervoer) een tweedehands zwembadje op vijf pontons van Waternet en laat dat op de Poel drijven. Een strand naar het water van de Poel, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, kan niet omdat het zwemmen daarin schadelijk zou zijn voor de gezondheid. De Poel omvat geen zwemwater.

“Dit lijkt ver af te staan van wat wij destijds zagen”, zei GroenLinks-raadslid Tessa van Wijnen, verwijzend naar een eerder besluit van de raad, dat realisatie van een écht strand inhield. Anders dan daar het geval zou zijn, moeten de bezoekers van het zwembad nu gewoon betalen. Het is geen laag- maar juist hoogdrempelige recreatie: Geen vrij strand, waar men ook een ijsje kan kopen, betoogden zowel Van Wijnen en andere tegenstanders. Van Wijnen zei ook dat de VVD kennelijk haar standpunt heeft gewijzigd. “Eerst zou het een kostendekkend project moeten zijn, nu kost het de gemeente 750.000 euro.” Ponjee ziet een pannenkoekentent in het verschiet en daarmee de gewenste laagdrempeligheid.

AV pas

Trouwens, zei Linda Roos van Burgerbelangen (bbA), vrijwel overal moet worden betaald. Dus waarom hier niet? Wat Jacqueline Koops van de ChristenUnie de vraag ontlokte of mensen met een Amstelveenpas – minima – dan goedkoop van de nieuwe accommodatie gebruik kunnen maken.

De tegenstemmende fracties vonden de plannen financieel slecht onderbouwd, wezen op de ecologische onzekerheden die inmiddels opdoemden (waardoor extra onderzoek nodig is) en hadden bezwaar tegen het in het vooruitzicht gestelde heffen van een toegangsprijs, om onzuivere concurrentie met De Meerkamp te voorkomen en natuurlijk om het allemaal voor een  ondernemer profijtelijk te maken. Een elitair project, dacht Koops.

Bad van Troje

Ponjee zei dat de tegenstand alleen door politieke motieven is ingegeven en niets met het voorstel heeft te maken. Wat hem later op de avond op een reactie van Axel Boomgaars (GroenLinks): Politici bedrijven nu eenmaal politiek. SP-raadslid Patrick Adriaans zag gewoon praktische bezwaren. “We halen het zwembad van Troje binnen”, zei hij. “Een ligweide maken kan ook zonder zwembad voor 25 mensen. Ons wordt gevraagd een ongedekte cheque uit te geven om zich aan de Poel een ondernemer te laten vestigen. Slagvaardig handelen is goed, maar als het leidt tot uitschakelen van gezond verstand is dat een ponton te ver.”

PvdA-raadslid Harry van den Bergh kon wel instemmen met de aankoop, maar volgens hem hoeft het verstrekken van de 750.000 euro niet in te houden dat na onderzoek blijkt dat er een goed plan op tafel ligt. Hij was, net als bbA, gerustgesteld dat er ontbindende koopvoorwaarden zijn, mocht de uitvoering van het plan – bijvoorbeeld om ecologische redenen – niet kunnen doorgaan.

 Nu of nooit

Wethouder Veeningen gaf wel toe dat er van een strand geen sprake is. “Maar eigenlijk wisten we al dat een strand niet kon. Wij hebben gekeken naar wat er wel mogelijk was. Het is een nú of nooit kans”, zei ze. Volgens haar ziet de Meerkamp geen concurrentie in het zwembad, een geluid dat volslagen in strijd was met wat Koops van de directie van dat zwembad heeft gehoord. Dat er moet worden betaald is naar haar mening voor sportvoorzieningen nu eenmaal normaal. En dat het project niet voor de start van de zomer kan worden uitgevoerd, zoals eerder gezegd, komt doordat er toch eerst onderzoek naar eventuele schade voor de natuur moet komen. “Wij willen goed met de natuur omgaan”, zei ze. “Dan duurt het maar iets langer. Veeningen vindt voorts dat veel ruimte moet worden gegeven aan de exploitant. “Laat de ondernemer ondernemen. Als wij het allemaal te vast gaan dicht timmeren, gaat het niet lukken.”

Lees ook:ChristenUnie ziet geen strand in zwembak
Lees ook:VVD wil (weer) strand aan de Poel
Lees ook:Zwembadje in De Poel gaat ‘Poel’s Up’ heten
Lees ook:Grote vertraging zwembad aan Poel
Lees ook:‘Strand’ wordt zand rond zwembad in Poel

Eén reactie op “Oppositie ziet ‘bad van Troje’ aan de Poel

  1. gerben

    De dames Gordon en Roos in de zevende hemel.
    De laatste wil er bij schaatsen in de zomer en zwemmen in de winter.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.