Vier gemeenten en twee provincies sportief op de (wereld) kaart

Om te helpen de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen, gaan de gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Almere en Haarlemmermeer en de provincies Noord-Holland en Flevoland nauw samenwerken. Zij willen grote sportevenementen binnenhalen en organiseren en gaan daarvoor een gezamenlijke sportkalender opstellen. Dat levert volgens hen economisch profijt en een hogere sportparticipatie op. Het gaat dus niet uitsluitend om de Olympische Spelen, maar past wel in de doelstellingen van het Olympisch Plan 2029. De gemeenten en provincies richten zich niet alleen op meer en grotere sportevenementen voor de metropoolregio Amsterdam, maar ook op organisatie, promotie en realisatie van ‘maatschappelijke en economische spin-off bij de sportevenementen.’ Daarin moet onder meer  ‘amsterdam inbusiness’, de regionale economische samenwerking voor de acquisitie en het behoud van buitenlandse bedrijven, een rol gaan spelen.Haarlemmermeer en Amsterdam hebben gezamenlijk een zogenoemde bid uitgebracht om in 2014 drie reguliere competitiewedstrijden uit de Major League Baseball te organiseren op een nieuw te bouwen en tijdelijk uit te breiden complex in Park21 tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Samen met Amstelveen gaat Haarlemmermeer ook een plan uitwerken om honkbal- en softballevenementen in te zetten voor sportstimulering en economische versterking binnen de regio. Dit haar vindt in Amstelveen het Europees kampioenschap softball voor heren plaats. Initiatieven rond de Wereldkampioenschappen roeien en aangepast roeien, in 2014 op de Bosbaan, in richten zich op studenten en promotie via carrièrebeurzen. Ook bij basketballevenementen in Almere en Amsterdam wordt samenwerking gezocht. Almere huisvest in het Topsportcentrum de belangrijke wedstrijden van de Nederlandse Basketball Bond, terwijl de Amsterdamse Sporthallen Zuid dit jaar het decor vormen voor het Wereldkampioenschap basketball voor meisjes onder 17 jaar.

 De sportkalender zal niet alleen bestaan uit topsportevenementen, maar ook uit evenementen voor de breedtesport. Grote internationale momenten op de kalender worden gevormd door de Europese kampioenschappen handboogsport, het Europees kampioenschap softball voor heren, de finale van de Europa League voetbal in 2013, de Wereldkampioenschappen roeien in 2014 en de Europese kampioenschappen atletiek in 2016. Ook de Floriade in 2022 past er in, vinden de overheden.

Verder wordt de kalender gevuld door jaarlijks terugkerende topsportevenementen, zoals: Jumping Amsterdam, Amsterdam Swim Cup, Amsterdam Rugby Sevens, Heineken Roeivierkamp, Deloitte Ladies Open Golf, Head of the River, Nederlandse kampioenschappen dressuur, Concours Hippique Hoofddorp, Koninklijke Holland Beker roeien, Holland Triatlon, Westelijke Regatta roeien, TCS Amsterdam Marathon, Yonex Dutch Open en de Zesdaagse van Amsterdam. Ook grootschalige breedtesportactiviteiten zullen een belangrijke plaats innemen op de kalender, zoals Ringen om Amsterdam, Gestion Copa Amsterdam, Cruijff Court Finals, Streetball Masters, Sport & Funtoers, Totally Beach op de Dam en Zuidas Run.

Lees ook:Ruim 100 Amstelveense kandidaten nieuwe Robin Hood
Lees ook:Plannen voor internationale ‘Sportas’ gepresenteerd
Lees ook:Burgemeesters leggen krans in Bloesempark
Lees ook:Kirsten van der Kolk bij OA
Lees ook:Twee representatiereizen B en W naar Japan

Eén reactie op “Vier gemeenten en twee provincies sportief op de (wereld) kaart

  1. frank

    Belachelijk, laat de gemeente zich in deze tijden liever bezighouden met het ondersteunen van kwetsbare groepen in onze gemeenschap dan met dit soort prestigezaken en wat het bedrijfsleven doet, moeten ze zelf weten.

    Nog vreemder vind ik dit soort zaken als je ziet hoe de burgers hebben getrokken en gesleurd om een piepkleine subsidie te krijgen voor de voedselbank.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.