SP: ‘Plan arbeidsgehandicapten desastreus’

Marina Casadei

Marina Casadei

Hoewel de coalitie vermoedelijk klakkeloos het voorstel van B&W de stekker uit de AM Groep te trekken overneemt, bestaat daartegen bij de oppositie bezwaar. ‘Het college van B&W experimenteert met arbeidsgehandicapten’, vindt de SP, die de gemeentelijke plannen voor de uitvoering van de nieuwe Participatieweg allerminst ambitieus vindt, zoals B&W zélf menen, maar desastreus.

Onder de  nieuwe wet is de gemeente van 1 januari af verantwoordelijk voor mensen die nu onder de WWB (Wet Werk en Bijstand) en Wsw (de Wet sociale werkvoorziening) vallen, evenals voor jongeren die nu een Wajong uitkering krijgen.
 

De SP wil dat tijdelijke contracten van degenen die nu in een sociale werkplaats werken moeten worden verlengd. B&W zijn dat niet van plan, zodat ruimj 20 Amstelveners in een gemeentelijke bijstandsuitkering terecht komen. Wethouder Maaike Veeningen (D66) liet weten dat de gemeente per 1 januari de begeleiding van arbeidsgehandicapten zelf ter hand neemt, zodat de AM Groep – het regionale werkvoorzieningschap – kan worden opgeheven.

“In de praktijk betekent het dat degenen met een vast contract bij de AM-groep ook in 2015 gewoon hun baan behouden volgens hun oude regeling. Maar de mensen van wie het contract eind 2014 afloopt, dreigen op straat te komen staan”, zegt SP-raadslid Marina Casadei. Volgens haar kan de wethouder hun contracten minstens met één jaar verlengen.

Praten met werkgevers

De gevolgen van de invoering van de nieuwe Participatiewet zijn naar haar mening nog volstrekt onduidelijk. Zij vreest dat het met de gemeentelijke uitvoering ervan dezelfde kant op gaat als die van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waarover de SP een zwartboek schreef, waar de gemeenteraad weinig tegen in kon brengen. De gemeente kwam zelfs tot een boete van 50 mille voor de instelling Welzorg, die in haar opdracht de uitvoering ter hand nam.

Op 17 december moet de raad instemmen met het beleidsplan voor de uitvoering van de nieuwe wet en de daaraan gekoppelde verordeningen.  “Maar we hebben geen concreet beeld van wat dit betekent in de praktijk. Betekent instemmen dat we dan ook instemmen met de ontmanteling van de AM-groep? Dat is niet op te maken uit de plannen van het college”, zegt Casadei.

Strafexpeditie

De SP is het ook niet eens met de manier waarop straffen en boetes worden uitgedeeld aan mensen die moeten leven van een bijstandsuitkering. “De plaatselijke verordeningen zijn buitenproportioneel, schieten hun doel voorbij en raken hele gezinnen die veelal geen weet hebben van wat ze fout hebben gedaan”, verzucht Casadei, die zich afvraagt waar de op andere terreinen door het college zo gewenste deregulering op dit gebied is gebleven.

Ook met de gewenste tegenprestatie voor degenen die een uitkering hebben, heeft de SP weinig op. “Ondanks de geruststellende woorden van de wethouder dat het om vrijwilligerswerk gaat”, zegt Casadei. Verplicht ‘vrijwilligerswerk’bestaat volgens haar fractie niet. Die gaat praten met de AM-groep en de Ondernemingsraad van dat bedrijf. Zij zegt veel belang te hechten aan de uitgewerkte en gepresenteerde alternatieven om de organisatie te behouden. Ook gaat de SP praten met werkgevers, waarbij Wsw-ers werken, om van hen te horen hoe die staan tegenover de plannen van het college. “De wethouder heeft nog geen beeld kunnen geven van de werkplekken die tot nu toe zijn gerealiseerd voor de nieuwe doelgroep”, zegt Cadasei.

In de AM Groep – een der beste organisaties op dit terrein van het land –  participeren, naast Amstelveen, ook Haarlemmermeer, Aalsmeer, Uithoorn en Oud-Amstel. Er werken 570 mensen. De ontmanteling ervan kwam in een stroomversnelling doordat Haarlemmermeer aangaf er uit te stappen.

 

 

 

Lees ook:SP maakt zwartboek over WMO-loket
Lees ook:SP: Geen zorggeld in spaarpot gemeente
Lees ook:SP: wanbetaling dreigt voor thuishulp
Lees ook:SP: Veel onduidelijk over hulp bij huishouden
Lees ook:CDA: zorg over stop contracten WSW-ers

2 reacties op “SP: ‘Plan arbeidsgehandicapten desastreus’

  1. jos van veen

    Eurofiel neoliberaal hanteert gewoon een andere mensvisie en moraal

      /   Beantwoorden  / 
  2. gerben

    De Haarlemmermeer onder water zetten, is dat een optie?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.