SP maakt zwartboek over WMO-loket

 

Marina Casadei

De SP komt binnenkort met een zwartboek over het zogenoemde WMO-loket, zegt maar de entree bij de gemeente naar de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. In de praktijk blijkt dat niet of nauwelijks te functioneren. Ambtenaren komen met de meest krankzinnige en absoluut niet adequate oplossingen voor problemen van burgers.

Terwijl het nieuwe college van B&W zegt ‘maatwerk’ voor inwoners te wensen, lijkt dat onder meer bij het WMO-loket nog geenszins aan de orde. In het zwartboek van de SP, die een uitvoerige inventarisatie van de problemen heeft gemaakt, worden alle binnen gekomen klachten en negatieve ervaringen van burgers gebundeld.

De SP-fractie in de gemeenteraad wil vóór het zomerreces het zwartboek aan het college aanbieden. “Het dient als stok achter de deur om vaart te zetten achter een klantvriendelijke dienstverlening”, zegt raadslid Marina Casadei.  De fractie stelde eind april schriftelijke vragen aan het college naar aanleiding van de binnengekomen klachten over het WMO-loket. Zij zegt blij te zijn met de reactie in de pers van B&W, waarin zij meldden het loket ‘onder de loep’ te nemen. Overigens klaagde de inmiddels afgetreden wethouder Zorg en Welzijn, Jacqueline Koops (ChristenUnie) dat in het nieuwe collegeprogramma de WMO helemaal niet voorkomt en ook geen wethouder daarvoor is aangewezen.

 

Volgens de SP is een evaluatie van het functioneren van het WMO loket hard nodig. “Maar dan moet er wel worden doorgepakt. Dit betekent dat het college zijn visie op dienstverlening en maatwerk goed moet communiceren met de medewerkers van het loket en hiervoor duidelijke criteria moet opstellen”, zegt Casadei “Wat de SP betreft, gebeurt dat liever vandaag dan morgen onder het motto: Niet doorschuiven maar aanpakken.”

 

Op 1 januari 2015 moet het WMO-loket klaar zijn voor alle nieuwe taken en verantwoordelijkheden die de decentralisatie (overheveling van Rijkstaken naar de gemeente) met zich meebrengt. De ambtenaren op het gemeentehuis zijn voor die nieuwe taken niet t5oegeruist, constateert de SP. “Zij kunnen nu al de hulpvragen van de Amstelveners niet aan”, zegt Marina Casadei. Haar fractie wil er scherp op toezien dat werk wordt gemaakt van een betere dienstverlening.

 

 

Lees ook:SP-zwartboek falend zorgloket gemeente
Lees ook:SP: ‘WMO-loket klantonvriendelijk’
Lees ook:SP: veel hulpvragers boos op gemeente
Lees ook:SP: Zwartboek WMO raadsbreed overgenomen
Lees ook:Ambtenaren WMO loket: cursus bejegening

2 reacties op “SP maakt zwartboek over WMO-loket

 1. jo

  Waarom niets over Kommer en (K)welzorg.
  De zeeeeeeeeeeeeeeer slecht functioneren van Welzorg.
  ONGELOOFLIJK
  Welzorg opvolger van Beenhakker.
  Reparatie rolstoelen etc.:((

    /   Beantwoorden  / 
 2. de theedrinker

  Ik vraag me af hoe de overige raadsleden geïnformeerd worden over het reilen en zeilen van de uit te voeren wetten/regels/verordeningen enz. Roepen zij enkel wethouders ter verantwoording, die op hun beurt moeten afgaan op ambtenaren? H
  Het lijkt wel op slagers die hun eigen vlees keuren.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.