Gemeente helpt met aanschaf fiets voor kind

fiets-12[1]Voor kinderen in gezinnen met een absoluut minmaal inkomen – tot 110% van de zogenoemde bijstandsnorm – gaat de gemeente maximaal € 350 euro bijdragen aan de aanschaf van een fiets. Voor kleding voor die kinderen kunnen de gezinnen rekenen op maximaal € 100.

Dat geld komt uit de 166 mille, die de gemeente dit jaar extra kreeg van het Rijk voor armoedebestrijding en schuldhulpverlening. Volgend jaar wordt 213 mille verwacht. In twee moties drong de gemeenteraad er eerder op aan een bestemming voor dat geld aan te wijzen. Het kledinggeld is bestemd voor een set zomer- een winterkleding. Het bedraagt € 75 voor kinderen van vier tot acht jaar en € 100 voor kinderen van 10 tot 17 jaar. Het fietsgeld is allen bestemd voor kinderen van tien tot dertien jaar.  Overigens wordt met steekproeven gecontroleerd of de aangevraagde bedragen ook werkelijk aan kleding of een fiets wordt besteed. Daarom moeten aankoopbonnen worden bewaard.

In totaal verwachten B&W voor de twee projecten dit jaar bijna 162 duizend euro te moeten uitkeren. Daarvan is dan 41 mille  (ongeveer een kwart dus) aan ‘uitvoeringskosten’ nodig.  De bijdragen voor kleding gaan in totaal ruim 41 mille en die voor fietsen 73,5 mille kosten. De verwachting is dat ongeveer 70% van de minima gezinnen gebruik maakt van de regeling.

Omdat met men € 350 euro alleen in de goedkope categorie fietsen terecht kan, is het de vraag of ouders met een minimaal inkomen in staat zij de rest op te hoesten. Onduidelijk is of ook tweedehands fietsen kunnen worden gekocht. B&W gaan de gemeenteraad per brief op de hoogte stellen van de manier waarop zij de moties hebben uitgevoerd. De keuze voor fietsen en kleding kwam overigens voort uit een enquête onder ouders met schoolgaande kinderen. Die gaven in meerderheid daaraan de voorkeur: 63% stemde voor de fiets, 48% voor kleding. 

Wethouder Maaike Veeningen van Werk en Inkomen(D66) spreekt over een ‘kindpakket’, dat zij zo snel mogelijk wil aanbieden. Dat de keuze is gebaseerd op de enquête betekent dat er ‘heel concreet maatwerk’ wordt geleverd, zegt ze. De bij de gemeente bekende ouders met een minimum inkomen worden in een brief van de regeling op de hoogte gesteld. Verder krijgen scholen de vraag via hun kanalen aandacht er aan te besteden. De dit jaar ontvangen 166 mille wordt overigens maar éénmalig voor het doel gebruikt.

 

Lees ook:Extra geld voor kinderen van minima
Lees ook:CDA: geen eigen bijdrage van minima voor sport
Lees ook:Raad wil armoede schoolkinderen bestrijden
Lees ook:Campagne voor verkeer schoolkinderen
Lees ook:‘Op vieten en fiets naar school’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.