Gemeente wil helderheid over inkoop welzijn

 

Jeroen Brandes

Jeroen Brandes

Om niet in dezelfde fuik te vallen, waarin zij jarenlang – ten koste van miljoenen – bij de voormalige welzijnsstichting Cardanus bivakkeerde, wil de gemeente beter weten wat zij bij een andere club op dat gebied inkoopt. Daarom is er een brief naar Vita Welzijn en Advies, de voormalige stichting Welzijn Ouderen, gegaan. Op papier ziet alles er altijd prachtig uit, maar in de praktijk werkt het niet, liet wethouder Herbert Raat zich al dikwijls ontvallen.

Taken als advisering van ouderen, allerlei activerende activiteiten in die doelgroep en algemeen maatschappelijk werk moet duidelijker worden geoffreerd, hebben B&W in een brief aan de organisatie laten weten. Vita krijgt alleen een contract als in de offerte duidelijker wordt wat voor wat wordt betaald. Als de instantie niet aan de offerte-eisen voldoet, wordt ook aan andere aanbieders een offerte gevraagd. De bestaande, al jarenlang voortdurende subsidierelatie met Vita wordt in elk geval per 1 januari beëindigd.

Medio vorig jaar al zijn de door de gemeente gesubsidieerde instellingen op de hoogte gebracht van mogelijke ingrijpende veranderingen in de bestaande relaties. Doordat de langdurige zorg op basis van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten  (AWBZ) en de jeugdhulp van het Rijk met minder geld naar de gemeente komen, krijgen gemeenten de rol van opdrachtgever en regisseur. Dat geldt dus ook voor Amstelveen. Daarom wil de gemeente heel gericht gaan inkopen en niet klakkeloos op basis van een vaak niet optimaal duidelijke offerte gaan subsidiëren.

Volgens Vita-directeur Dion de Leuw is die organisatie al bezig zich voor te bereiden op de nieuwe manier van werken. Opeens is men er daar toe over gegaan ‘resultaat gerichter en meer vraag gestuurd’ te werken, zegt hij. “We krijgen een ander soort relatie met de lokale overheden, maar wel een relatie. En daar blijven we hard aan werken.”

De nieuwe aanpak en daarbij behorende krappe financiering heeft volgens hem ook consequenties voor het personeelsbeleid.

Volgens wethouder Jeroen Brandes van Welzijn moet de gemeente door bezuinigingen van het Rijk zakelijker gaan werken. “We krijgen zelf veel meer de regie over de partijen waarmee we samenwerken en de zorg en diensten die we moeten inkopen”, zegt hij. Wat natuurlijk weer iets anders is dan de eerdere uitspraken van Raat dat naar zijn mening gewoon veel geld in het putje verdwijnt, zonder dat duidelijk is waarvoor.

 

De gemeente gaat opnieuw formuleren wat zijn op het gebied van onder andere maatschappelijk werk, ouderenadvies en sociaal cultureel werk voor ouderen wil hebben. En onderhandelen over wat dat dan gaat kosten. In plaats van zo ongeveer gewoon instellingen op basis van een jaarrekening subsidiëren.

 

Lees ook:Finnen bekijken vrijwilligerswerk AV
Lees ook:Fusie Welzijn Ouderen en Maatschappelijk Werk
Lees ook:Vita komt afspraken niet na
Lees ook:Vita nu onderdeel van Participe in Alphen
Lees ook:iPad cursussen voor ouderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.