Amstelvener zet paspoort ouderen op Haagse kaart

Linda Voortman

Linda Voortman

Heeft het eigenlijk wel zin hoogbejaarde Amstelveners nog te verplichten elke vijf jaar hun paspoort te laten vernieuwen? Amstelvener Smaling vroeg het de lokale politiek en GroenLinks sluisde de kwestie door naar Den Haag. Daar heeft de fractie van GroenLinks nu samen met die van 50Plus nu voorgesteld voor mensen van boven de 80 het paspoort maar een geldigheid van 35 jaar te geven.

Smaling stuurde een mail naar de lokale politiek wegens een actie van Brentano en de gemeente in Huis aan de Poel ouderen te helpen hun paspoort te vernieuwen: “Goede service” noemde Smaling dat, “maar het is niet alleen organisatorisch lastig voor ouderen om iedere vijf jaar een nieuw paspoort aan te vragen, de vraag is ook hoe lang men hem kan gebruiken als je op je negentigste nog moet vernieuwen.”

Dat begon daardoor fractievoorzitter Axel Boomgaars van GroenLinks in de gemeenteraad zich ook af te vragen. “Het gaat wat te ver tachtig plussers elke keer door die administratieve molen van hernieuwing te halen. Ze zijn nu eenmaal vaak minder mobiel, dan is dat een hele opgave. Een verlopen paspoort kan wel vervelende gevolgen hebben, dus het zou een goed plan zijn om de vernieuwingsplicht voor die groep ouderen te versoepelen.”

Axel Boomgaars

Axel Boomgaars

De Tweede Kamerfractie van zijn partij heeft nu samen met 50Plus actie ondernomen. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman stelt voor, nadat iemand tachtig is geworden, het paspoort vijfendertig jaar geldig te laten zijn. “Ouderen met een verlopen paspoort hebben niet alleen problemen als zij willen stemmen, maar bijvoorbeeld ook als zorgaanbieders de identiteit moeten checken in het geval van een opname in een ziekenhuis of verpleeghuis,” zegt ze. “Door niet te hoeven vernieuwen na je tachtigste, worden deze problemen makkelijk verholpen.” De kwestie is via een motie aangekaart tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Minister Plasterk gaf aan te willen kijken wat hij kan doen. De Tweede Kamer moet nog over de motie stemmen.

Lees ook:Raad akkoord met ‘overbodige’ motie HWC
Lees ook:Fracties vragen weer om meer verticaal groen
Lees ook:Kandidaten GroenLinks en SP verdreven door voorkeurstemmen
Lees ook:Politiek café met (kandidaat) Kamerleden VVD en SP
Lees ook:GroenLinks wil opheldering van seksvragen aan kinderen

2 reacties op “Amstelvener zet paspoort ouderen op Haagse kaart

  1. gerben

    Het is wel een reminder of ze er nog wel zijn of iemand nog naar ze omziet.

      /   Beantwoorden  / 
  2. frank bikker

    Maar Gerben we leven toch in een participatiemaatschappij?
    Een voorstel wat getuigt van gezond verstand en wat ook een kleine bezuiniging zal inhouden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.