Raad vindt communicatie gemeente te slecht

De persberichten van de gemeente zijn vaak onzorgvuldig. Vooral de verhouding tussen het college van B en W en de gemeenteraad komt er niet goed in tot uiting. Ook zijn zij dikwijls niet duidelijk over de status van daarin genoemde plannen, nota’s en andere beleidsdocumenten. Dat moet veranderen, heeft de gemeenteraad in meerderheid uitgesproken, door een motie van GroenLinks te steunen.

VVD en CDA stemden tegen de motie. Van hun coalitiepartner PvdA deed alleen Harry van den Bergh dat. Oppositieleider Sander Mager (GroenLinks) heeft al eerder geklaagd over de kwaliteit van de gemeentelijke communicatie. Hij diende naar zijn zeggen dan ook een ‘ezelmotie’ in, omdat de burgemeester in een raadscommissie al eens heeft beloofd daarop in het vervolg te zullen toezien. Maar in tegenstelling tot ezels blijft het college zich aan dezelfde steen stoten, constateerde Mager. Hij nam als voorbeeld een persbericht waarin werd vastgesteld dat Burgemeester en Wethouders de begroting 2007 heeft vastgesteld, terwijl alleen de gemeenteraad dat kan doen. In de laatste regel van het gewraakte communiqué stond dat de begrotingsvoorstellen nog door de raad ‘zullen worden besproken’ (in plaats van wel of niet goedgekeurd). Mager: “GroenLinks verzet zich tegen het opgeroepen beeld dat de Raad vandaag voor de gezelligheid nog wat over de begroting keuvelt. Wij vragen het college in het vervolg meer zorgvuldigheid te betrachten in de communicatie. Ik hoop te voorkomen dat het college zich voor de derde keer aan dezelfde steen stoot.”

Burgemeester Van Zanen gaf de fout wel toe, maar constateerde dat de lokale pers door de onjuiste informatie heen kijkt en de feiten in de richting van het publiek wél juist weergeeft.

Mager hekelde ook de persberichten over de bezoekjes van wethouders aan de wijken, waarin standaard wordt vermeld dat die nuttig waren en de bestuurders inzicht geven in de problemen die de inwoners ervaren. “Het persbericht over een bezoek aan Elsrijk onder de titel ‘Een ervaring rijker’ eindigde met de tekst: ‘Wethouder Groot heeft namens de andere wethouders toegezegd binnen 2 á 2,5 jaar terug te komen om te bekijken of er vooruitgang is geboekt wat betreft de knelpunten en wensen.’ Het hotemetotisme heeft al toegeslagen. Binnen 2,5 jaar terugkomen om te bekijken of er vooruitgang is geboekt? Ik twijfel echt niet aan de goede bedoelingen, maar hier word ik heel treurig van. ‘Beste burger, U heeft grote problemen met de verkeersonveiligheid op een kruising? Genoteerd. Ik kom over 2,5 jaar terug om te bekijken of er al iets aan is gedaan.’ Dat is geen ervaring rijker, maar een illusie armer.”

Een onjuiste interpretatie en conclusie, vond Groot. Echte problemen zullen naar zijn zeggen heus geen 2,5 jaar op een oplossing wachten. “ Wat wij op korte termijn kunnen aanpakken, doen wij ook." De gemeentelijke communicatieafdeling telt circa 13 volgens haarzelf hoog opgeleide medewerkers.

Lees ook:Raad akkoord met ‘overbodige’ motie HWC
Lees ook:Oppositie bestrijdt noodzaak vijfde wethouder
Lees ook:GroenLinks: ‘B en W onzorgvuldig in procedure hockeystadion’
Lees ook:Mager vindt zijn draagvlak te mager…
Lees ook:Hele oppositie tegen nieuwe vijfde wethouder

Eén reactie op “Raad vindt communicatie gemeente te slecht

  1. Hans van der Liet

    Waarbij ik op geheel persoonlijke titel opmerk, dat ik dertien wel wat veel vind!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.