‘Homovlag’ op raadhuis

Esther Veenboer

Esther Veenboer

Een regenboogvlag op het raadhuis en een door raadsleden in de kleuren van de regenboog geschilderd zebrapad bij het beeld Der Bogen op het Stadsplein. Met die symbolen van de homo-, lesbische en transgenderbeweging wil de gemeenteraad de Amstelveense gastvrijheid demonsteren. De voorstellen daartoe kwamen woensdag van PvdA , D66 en GroenLinks. Alleen de Ouderencombinatie (OCA) stemde tegen.

De vlag komt op het raadhuis tijdens de veertien dagen durende Europride (een homofeest) in Amsterdam, zegde burgemeester Morgan van ’t Veld toe. Bij de aanleg van het zebrapad vindt, op basis van een motie van de PvdA, plaats op de ‘coming out day’ op 11 oktober door de burgemeester en de woensdag geïnstalleerde kinderburgemeester. Bij de aanleg ervan wordt het basis- en voortgezette onderwijs betrokken. Burgemeester Van ‘t Veld pleitte er voor de culturele instellingen ‘iets moois te laten bedenken’ om extra aandacht aan de Europride te geven.

Volgens Esther Veenboer van de PvdA is het beeld Der Bogen van Armando de ideale plek om er een Der Regenbogen van te maken door het aansluitende zebrapad. Met de steun aan de internationale LBHT-beweging wil de raad de gastvrijheid van Amstelveen tonen voor iedereen, ongeacht diens seksuele aard, religie, afkomst enzovoort. Daarin speelt ook, betoogden raadsleden, de door Amstelveners getoonde sympathie jegens vluchtelingen een rol. Hoewel in Kronenburg ruim 300 plaatsen voor hen zijn gereserveerd, zitten er daar nog maar ruim honderd. De burgemeester zei gesprekken te willen aangaan het COA om de vrije plaatsen tijdelijk voor statushouders in te richten.

Digitaal

Maar gastvrijheid heeft ook met toegankelijkheid te maken. Ook daarvoor moet aandacht zijn bij in elk geval de overheidsgebouwen en maatschappelijke instellingen als wijkcentra, betoogden diverse fracties. En unaniem werd een daartoe door de PvdA ingediende motie aangenomen, evenals een andere (zij het met de ChristenUnie tegen) van die fractie over het bestrijden van ‘digitale ongeletterdheid’. Er werd tien mille vrij gemaakt om die ongeletterdheid in kaart te brengen en op basis van de uitslag komen voorstellen voor de aanpak naar de gemeenteraad.

Maar de motie van het CDA de ouderenbonden in de schakelen voor de bestrijding van stille armoede onder senioren ging de meeste fracties kennelijk een beetje te ver. Die kreeg, behalve van de indienende fractie, alleen de stemmen van SP, ChristenUnie en Ouderencombinatiel

Wethouder Herbert Raat zei dat wordt gewerkt aan een campagne om Amstelveense ouderen te wijzen op voor hen bestaande regelingen, met de inzet dat zij er gebruik van maken. “Maar niet alle oudere zijn hetzelfde, sommigen zitten in een rolstoel en anderen in de gemeenteraad. Wij proberen ons op alle fronten in te zetten.”

 

 

Lees ook:Symbolisch over regenboog zebrapad
Lees ook:Vlag en Der Regenbogen
Lees ook:Humaan AV-asielbeleid dankzij A’dam
Lees ook:‘Charitatief geld’ uit raadsmotie wordt eindelijk uitbetaald
Lees ook:Vluchtelingen boos door vertraging IND

3 reacties op “‘Homovlag’ op raadhuis

  1. KGB

    OCA kan bij volgende verkiezingen fluiten naar de LGTB stemmers. En Johan, Europride verdient meer duiding dan jij er aan geeft.

      /   Beantwoorden  / 
      1. KGB

        Metropool Amsterdam.

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.