OZB percentage AV laagste van Amstelland

Herbert Raat

Herbert Raat

Ondanks het gemeentelijke bevorderen van steeds meer gescheiden aanleveren van afval, waardoor de batterij containers bij eengezinswoningen steeds groter wordt, is Amstelveen niet de goedkoopste in de regio wat afvalstoffenheffing betreft. In Uithoorn, Ouder-Amstel en De Ronde Venen betalen huishoudens van meer personen minder.

Maar de OZB (Onroerend Zaakbelasting) voor eigenaren van woningen is in vergelijking met omliggende gemeenten het laagst in de regio. Althans wat de gemeenten betreft die onder de (bij Amstelveen ondergebrachte) koepel Gemeentebelastingen Amstelland ressorteren. Want Amsterdam is buiten beschouwing gelaten, omdat die gemeente daar niet bij hoort.

Maar in Amstelveen betaalt men aan OZB 0,09147% van de WOZ waarde en in bijvoorbeeld Uithoorn (duurste in Amstelland) 0,1289%. Daar staat overigens tegenover dat woningen in Amstelveen, volgens wethouder Herbert Raat de aantrekkelijkste gemeente in de regio, woningen hier doorgaans duur zijn, zodat ook de WOZ waarde hoger uitvalt. Zodat per saldo in euro’s hoger kan uitvallen dan het percentage doet vermoeden. Mogelijk is bij de vaststelling dan dat laatste met de hogere waarde rekening gehouden.

Ondernemers betalen overigens een hoger percentage OZB dan in welke andere gemeente in Amstelland ook: Eigenaren van niet-woningen (bedrijfspanden dus) betalen hier 0,24765% van de OZB waarde en in Ronde Venen bijvoorbeeld 0,1464%. Ook voor de gebruikers van die panden zit Amstelveen aan de top met 0,19940 % tegenover Ronde Venen 0,1167%.

In Amsterdam betalen eigenaren van woningen 0,05719 % van de WOZ waarde, aanzienlijk minder dan in Amstelveen. Voor bedrijfspanden gelden 0,17990 % voor de eigenaren en 0,14323 voor de huurders.

Riool

Met de rioolheffing behoort de gemeente Amstelveen tot één van de goedkoopste, namelijk € 198, juicht zij in een persbericht. In Ouder-Amstel ligt dit bedrag € 80,- hoger. In Aalsmeer overigens lager: € 184,55. Het tarief voor Amstelveense hondenbezitters is op Ronde Venen het goedkoopst. Voor de eerste hond betaalt men hier ruim € 60, maar voor de tweede en volgende een veelvoud van dat bedrag. In Ronde Venen kost elke hond ruim € 59. “Hondenbezitters met meer dan één hond moeten in Amstelveen diep in de buidel tasten. Eigenaren van meerdere honden zijn in alle omliggende gemeentes goedkoper uit”, geeft de gemeente toe.

Overigens wil Asmstelveen nog wel kwijt dat het qua afvalverwerking goedkopere Uithoorn geen onderscheid maakt tussen een- of meerpersoonshuishoudens waardoor de groep eenpersoonshuishoudens in Amstelveen, Ouder-Amstel en De Ronde Venen goedkoper uit is.

“Amstelveen is in veel opzichten een aantrekkelijke gemeente om te wonen,” zegt wethouder Herbert Raat van Financiën (VVD), wethouder Financiën. “Samen met de Gemeenteraad proberen we de lasten voor onze inwoners zo laag mogelijk te houden. We houden onze begroting op orde om te zorgen dat we niet de rekening afwentelen aan de Amstelveners.” Volgens hem behoren de woonlasten in Amstelveen tot de laagste van het land. Een volledig overzicht van de gemeentelijke belastingen 2016 is te vinden op www.gemeentebelastingenamstelland.nl.

 

 

Lees ook:‘Werkplein’ voor regio in gemeentehuis
Lees ook:Amstelveen in regionaal servicepunt arbeidsbemiddeling
Lees ook:Werkloosheid gestegen in AV
Lees ook:Winkeliers moeten OZB voor leegstand kantoren ophoesten
Lees ook:OZB in procenten omlaag, in centen gelijk

2 reacties op “OZB percentage AV laagste van Amstelland

  1. Harry

    Merkwaardig toch dat je je alleen wil vergelijken met OZB met gemeenten die duurder zijn. Grote buur Amsterdam is gewoon goedkoper, maar dat komt de VVD ff niet uit, dus laat je die weg om er positiever uit te komen en het beeld te schetsen dat de woonlasten goedkoop zouden zijn, terwijl woningen duur zijn en het leven hier veel duurder is dan elders in den lande.

    Eerlijk zijn en feiten presenteren is lastig als je policus bent!

      /   Beantwoorden  / 
  2. PeterPC

    “Gemeentebelastingen Amstelland”

    En laat daar Amsterdam nou niet onder vallen.

    Harry is misschien een beetje linksig?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.