Betaallimiet bijstand ter voorkoming blunders

Herbert Raat

Herbert Raat

Om blunders te voorkomen zoals in Amsterdam zijn gemaakt, waar per ongeluk door ambtelijke fouten honderden miljoenen naar uitkeringsgerechtigden gingen, heeft Amstelveen nu een betalingslimiet van een miljoen euro voor betaling van bijstand ingesteld. Dat laat financieel wethouder Herbert Raat (VVD) in een brief aan de gemeenteraad weten.  

De gemeente verwerkt jaarlijks 23 duizend facturen en geeft140 miljoen euro uit. Maar het juiste bedrag moet wel bij de juiste persoon instantie terecht komen, is de open deur die Raat nog maar eens intrapt.  Daartoe heeft de gemeente al langere tijd een aantal waarborgen ingebouwd, zoals functiescheiding en het gericht toekennen van tekenbevoegdheid. Het betaalproces is zo ingericht dat één medewerker nooit zelfstandig een betaling kan verrichten. Bovendien controleren niet bij het betaalproces betrokken ambtenaren en de accountant de betalingen.

Maar dat gaat Raat blijkbaar niet ver genoeg. Hij vindt dat de gemeente, alle maatregelen ten spijt, kritisch naar alle betalingen moet blijven kijken, om problemen als in Amsterdam te voorkomen. “Het gaat om belastinggeld en daar wil je net zo mee omgaan als je eigen centen”, zegt hij.  Vandaar dus die limiet voor uitkeringen. “Ook maximeren we het bedrag dat aan een individuele begunstigde kan worden betaald. Voor betalingen boven een half miljoen euro zal altijd een directielid mee gaan tekenen.”  Wat allemaal niet wegneemt dat, als er kwade opzet en fraude in het spel zijn, zelfs de nu genomen maatregelen tekort kunnen schieten

Doorlooptijd facturen

De gemeente heeft ook kritisch gekeken naar haar betalingstermijnen. MKB Nederland en Ondernemersvereniging Amstelveen dringen er ook op aan dat de lokale overheid facturen van bedrijven, zeker in tijden van economische tegenwind, tijdig betaalt. Medio 2011 bedroeg de gemiddelde Amstelveense betalingstermijn 36 dagen. Door gerichte maatregelen is dat vorig jaar  teruggebracht naar gemiddeld 21 dagen. Het percentage facturen dat binnen 30 dagen wordt betaald, bedraagt 87 procent. Gestreefd wordt naar 90 procent.

Lees ook:Gmeente betaalt facturen nu sneller
Lees ook:Gemeente is snelle betaler
Lees ook:Gemeente verwacht tachtig procent terug van IJslandgeld
Lees ook:Gemeentelijke lasten stijgen volgend jaar
Lees ook:Gemeente in verzet tegen terugbetalen half miljoen aan Rijk

2 reacties op “Betaallimiet bijstand ter voorkoming blunders

  1. PG van Faassen

    “Voor betalingen boven een half miljoen euro”

    Bestaan dit soort bijstand uitkeringen?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jean Marie la Chouffe

      Ja die ontvang jij toch?

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.