Rietdijk (VVD): ‘Overheid geeft slecht voorbeeld omgaan met geld’

Marius Rietdijk

Eigenlijk geeft de overheid helemaal geen goed voorbeeld wat omgaan met geld betreft. Zij is zelf rijp schuldhulpverlening. Die conclusie viel te destilleren uit het betoog van VVD-raadslid Marius Rietdijk bij de behandeling van een nieuwe gemeentelijke beleidsnota over hulp aan mensen die in de schuld zitten. De overheid zou net zo goed moeten leren zijn geld goed te beheren, door niet meer uit te geven dan zij ontvangt, als de burger. “Omstandigheden bepalen in sterke mate hoe arm of rijk wij zijn. Maar het creëren van gunstige omstandigheden hebben we tot op zekere hoogte wel in de hand,” zei Rietdijk. “De politiek bepaalt regels en verordeningen waardoor ongewenst gedrag zoveel mogelijk achterwege blijft, maar zorgt er niet voor dat het beste uit mensen komt.” Volgens hem wil zijn eigen partij “mensen de ruimte geven om zich te ontplooien door zo min mogelijk regels en zo min mogelijk belastingen.”Rietrijk: “Het probleem van mensen in de schuldhulpverlening is dat zij niet in staat zijn hun eigen geld of dat van de belastingbetaler zorgvuldig uit te geven. De uitgaven overtreffen de inkomsten. Het ongeconditioneerd geven van uitkeringen aan mensen die onvoldoende vaardigheden hebben om goederen of diensten te verkopen waar maatschappelijke vraag naar is, leidt soms tot problematische situaties. De schuldverlening helpt hen hun zaakjes weer op orde te brengen.”

Volgens het raadslid zijn er drie formules te leren om rijk te worden of uit de armoede te blijven: veel kennis en vaardigheden aanbieden, waar maatschappelijke vraag naar is; zuinig leven en – de gouden formule – beide te combineren. “Oma wist het al: zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen.” Maar de overheid geeft niet altijd een met die slogan strokend voorbeeld. “Waarom is het normaal geworden dat zij meer uitgeeft dan binnenkrijgt? We hebben ermee leren leven, maar het is risicovol, zoals we ook in Europa zien. Ook de overheid heeft schuldhulp nodig.”

Rietdijk pleitte ervoor scholen meer aandacht te laten besteden aan dit onderwerp, bijvoorbeeld bij het vak economie. “Kinderen worden al vroeg aan de verleiding blootgesteld  meer uit te geven dan er binnenkomt. Docenten kunnen aan de hand van inkomsten en uitgaven van leerlingen de wetten van financieel beheer bespreken bij het onderwerp Rijk Worden.”

Rietdijk zei dat zijn fractie blij is dat de gemeente een duurzame oplossing biedt aan mensen in schulden. “Als ze mensen beter met geld leert omgaan en hen ervan doordrenkt dat continue bijscholing essentieel is, wordt onze stad welvarender dan ooit.”

Lees ook:VVD zet nu toch deur op kier voor bijdrage aan Voedselbank
Lees ook:VVD wil banen met behoud van uitkering
Lees ook:VVD-raadslid wil promoveren op gedragsverandering
Lees ook:VVD taarten voor directeur en medewerkers Sportbedrijf
Lees ook:Cursus digitaal contact met overheid

3 reacties op “Rietdijk (VVD): ‘Overheid geeft slecht voorbeeld omgaan met geld’

  1. Frank bikker

    De hr. Rietdijk heeft gelijk, maar zou hij ook niet naar bewindvoerders van zijn eigen partij moeten kijken. Die sof met met de IJsland bank was ook niet een toppertje. En hoe zit het met efficient uitbesteden van openbare werken. Bij mij in de buurt 1 jaar geleden op diverse hofjes alles opengegooid voor ik meen rioleren of kabels, vervolgens provisorisch alles dichtgegooien ( toch ook een aardig karweitje) en een jaar later alles keurig netjes bestraat. Had dat niet in 1 keer gekund. En op TV maar klagen dat in de zorg alles efficienter kan, terwijl de mensen op de werkvloer zich rotrennen tegen minimale salarissen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. belasting betaler

    Van welke partij ook al weer was de wethouder financiën lid, die ons zoveel miljoenen heeft gekost door te speculeren met belastinggeld in IJsland? De VVD, dezelfde partij als dhr. Rietdijk. Hij heeft gelijk: VVD-ers kunnen slecht met geld omgaan.

      /   Beantwoorden  / 
  3. peter

    Tja, diezelfde vermaledijde VVD zorgt er ook voor dat er weer geld terugkomt. De PVDA heb ik dat nog nooit zien doen. gelukkig zijn we daar binnenkort van verlost.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.