Herdenking bij kersenbloesem van slachtoffers Japanse ramp

Burgemeester Jan van Zanen en Japanse ambassadeur (rechts) leggen herdenkingsplaat. Foto: Michael Damen.

Een schaduw lag er over het traditionele feestelijke evenement. Zondagmiddag (25 maart) werd het, zoals elk jaar, weer het Cherry Blossom Event gehouden in de bloesemtuin in het Amsterdamse Bos. Het begin van de bijeenkomst stond nu in het teken van het herdenken van de slachtoffers van de ramp die Japan vorig jaar trof. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de gebeurtenis op 11 maart 2011 plaatsten burgemeester Van Zanen en de Japanse ambassadeur T. Koezuka een bronzen herdenkingsplaat in het Kersenbloesempark. Ook de (loco)burgemeesters van de regiogemeenten en nabestaanden van slachtoffers uit het rampgebied waren erbij aanwezig. Van Zanen memoreerde de diverse benefietmanifestaties in Amsterdam en omgeving ten bate van het Rode Kruis, voor hulpverlening in het rampgebied.De bronzen plaat was een gebaar van de gemeente Amstelveen aan de Japanse gemeenschap en wordt een permanent herdenkingsmonument. Vorig jaar kwam daags na de ramp de vraag uit de bevolking of het mogelijk was ergens bloemen neer te leggen ter nagedachtenis van de slachtoffers van de natuurramp. Na overleg met een aantal direct betrokkenen ontstond het idee samen met de burgemeesters van Amsterdam, Almere en Haarlemmermeer en vertegenwoordigers van de (lokale) gemeenschap bloemen te leggen op een mooie plek in het Kersenbloesempark.

Burgemeester Van Zanen: “Een initiatief, recht uit het hart van bewoners, dat wij als gemeente graag ondersteunen. De plek die ik vorig jaar spontaan heb gekozen, is dit jaar met het neerleggen van de bronzen plaat een officieel herdenkingsmonument geworden. Terecht, want daarmee bevestigen wij de bijzondere relatie die al decennia lang bestaat tussen Amstelveen en Japan”. In zijn toespraak pleitte Van Zanen er voor de gebeurtenis niet te vergeten, bij de voortzetting van de kersenbloesemtraditie, maar ook naar de toekomst te kijken. Met dat laatste werd begonnen na de herdenking, met een minuut stilte. Onder meer trad de Japanse drumgroep Rikuzen-Takata Taiko op.

Het kersenbloesemevenement markeert jaarlijks het begin van de lente en is in het verlende daarvan bedoeld als viering van het leven. Van Zanen gaat in september samen met burgemeester Van der Laan met een delegatie naar het rampgebied Sendai.

Lees ook:Herdenkingsplaat ramp Japan in kersenbloesempark
Lees ook:Kersenbloesem Festival wordt sobere herdenking slachtoffers
Lees ook:Kersenbloesemfestival op 8 april
Lees ook:Burgemeesters leggen krans in Bloesempark
Lees ook:Trommels en bloesem op Japans festival

Eén reactie op “Herdenking bij kersenbloesem van slachtoffers Japanse ramp

  1. ha

    Een mooie gedenkwaardige bijeenkomst!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.