OZB-tarief iets lager dan eerder betekend

Herbert Raat

Hoewel Burgemeester en Wethouders bij hun aantreden na de verkiezingen al beloofden de Onroerend Zaak Belasting (OZB) voor 2011 niet te verhogen, moet de gemeenteraad daarover op 9 februari nog beslissen. Niet te verwachten is dat die nog roet in het eten kan gooien, omdat de coalitie van VVD, CDA,  Burgerbelangen (BBA) en Ouderencombinatie (OCA) een krappe meerderheid heeft. De inkomsten uit OZB blijft voor de gemeente 17 miljoen euro per jaar. Om dat bedrag vast te houden met het eerder vastgestelde tarief zelfs iets omlaag. Volgens wethouder Herbert Raat (Financiën) zou verhogen van de belasting nu niet verstandig zijn, omdat daardoor de toch al moeilijke tijden belevende inwoners extra in hun portemonnee zouden worden getroffen. Eerder al betoogde hij dat, bij alle noodzakelijke bezuinigingen, de OZB – ook voor een volgend college – de laatste strohalm is om zich financieel aan vast te klampen.  Voor de tarievennota 2011, die de raad in november 2010 heeft vastgesteld, is  rekening gehouden met een prijsindex van 0 procent en een daling van het onroerend goed van 4 procent. Nu de hertaxatie voor de WOZ is afgerond, blijkt er sprake te zijn van een gemiddelde daling van 1,3 procent voor woningen en 0,8 procent voor niet-woningen. De beperkte daling van onroerend goed in Amstelveen is het gevolg van het beperkte aanbod van woningen in de regio en van de goede locatie voor bedrijfspanden. Doordat rekening was gehouden met een grotere daling van de huizenprijzen en bedrijfspanden, kan het vastgestelde tarief voor 2011 worden verlaagd. Door dat niet te doen zou de gemeente meer geld binnenhalen dan begroot, maar daar kiest het college bewust niet voor.  

Amstelveners die in 2010 een huis bezaten van 350.000 euro kregen in 2010 een OZB aanslag van 350.000 x 0,07968% = 278,88. In 2011 wordt de waarde van ditzelfde huis geschat op 345.450 (gemiddelde daling van 1,3 procent). De OZB aanslag voor 2011 betreft in dit geval 345.450 x 0,08072% = 278,85.

Lees ook:OZB-tarief gedaald wegens minder waardedaling huizen
Lees ook:OZB in procenten omlaag, in centen gelijk
Lees ook:Gemeente compenseert waardedaling met 5,5 % stijging OZB
Lees ook:Tarief OZB wordt verlaagd
Lees ook:Winkeliers moeten OZB voor leegstand kantoren ophoesten

2 reacties op “OZB-tarief iets lager dan eerder betekend

  1. Vesuvius

    Misschien zie ik het verkeerd, maar volgens mij gaat de OZB dus omhoog. Volgens berekening van de gemeente betaalt iemand met een eigen woning dit jaar DRIE (3) CENT minder dan vorig jaar (zie de cijfers onderaan in het artikel). Maar tevens wordt er vanuit gegaan dat de waarde van het huis bijna 5000 euri minder waar is. Hoezo dan een verlaging van de OZB?

      /   Beantwoorden  / 
    1. bakker bik

      Gaat de huur in de sociale sector ook omlaag? En wat betreft die kantoorpanden. Ze zijn uitstekend gelegen, maar hoe groot is de leegstand?

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.