Niets is heilig bij bezuinigingen door gemeente

Herbert Raat, wethouder Financien

Herbert Raat, wethouder Financien

Op enkele met name genoemde terreinen na, is niets voor de gemeente meer heilig als het om bezuinigingen gaan. Dat blijkt uit de zogenoemde Kadernota 2011 van het nieuwe college van B&W. Daarin worden de contouren voor de begroting voort komend jaar aangegeven. Het college wil, zoals al in zijn politieke agenda aangekondigd, bij het bezuinigen alleen mensen met een minimaal inkomen (minima), onderwijshuisvesting, breedtesport en stimulering van het economische klimaat ontzien. Ook op het gebied van veiligheid en duurzaamheid denkt het niet te moeten bezuinigen. Verder gaat de ozb niet omhoog. Maar de partijen, zoals D66, die vinden dat ook groen buiten de noodzakelijke ombuigingen moeten blijven, vinden B&W niet aan hun zijde. ‘Ondanks eerdere politieke uitspraken,’ zegt het college erbij. Er moet tenslotte meer dab zeven miljoen euro worden bespaard en dat red de gemeente niet door bij voorbaat terreinen uit te sluiten, is de tendens van de nota.Overigens melden B&W ook op de terreinen die wij wel willen ontzien, kritisch te gaan kijken naar de doelmatigheid en de wijze van uitvoering van wat er nu gebeurt. Geen enkele gesubsidieerde instelling wordt verder buiten de tocht gehouden. Het zwaartepunt van de bezuinigingen voor de komende jaren wil het college leggen in 2012 en 2013. Overigens is het financiële beleid niet uitsluitend gericht op ‘minder.’ Op de onderwerpen die van het college extra aandacht krijgen, zijn zelfs in beperkte mate hogere uitgaven voorzien. Op alle beleidsterreinen wil het college een duidelijke prijs – kwaliteit analyse op tafel hebben: wat kost iets en wat krijgt de gemeente daar concreet voor?

De reserves van de gemeente staan onder zware druk en zijn de laatste jaren tot een minimum verschrompeld. Vorig jaar besloot de gemeenteraad dat er een risicobuffer van minstens 17 miljoen euro moet zijn. Het college verwacht nu dat er in 2015 een bedrag van ruim 22 miljoen resteert, war vier miljoen meer is dan bij het vaststellen van de begroting 2010. Maar er kunnen wel implicaties zijn, die daarop een negatief effect hebben. Zo is er nog geen inzicht in de inkomstenderving door het verlies van ENECO-dividend en ook kan het wachtgeld van afgezwaaide wethouders misschien nog wel even duren. De huidige reserve biedt volgens B&W geen soelaas om allerlei gemeentelijke ambities te financieren.

Lees ook:PvdA: gemeente moet kostenstijging minima compenseren
Lees ook:Forse bezuinigingen op groen en cultuur
Lees ook:Extra vlieglawaai Amstelveen Zuid alweer voorbij
Lees ook:Gemeente bezuinigt op groen, cultuur en fietspaden
Lees ook:Politiek ziet nog weinig concreet beleid college in financiele kaders

2 reacties op “Niets is heilig bij bezuinigingen door gemeente

  1. Hans van der Liet

    Ik mag lijden dat die vogelkooi in het Broersepark alsnog voor de bijl gaat.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Zoals Wike Lijs van de VVD destijds als wethouder al bijna had gedaan. Maar later ging diezelfde VVD dus tekeer tegen alles wat op groen zou worden bezuinigd. Zal mij benieuwen wat Vervenne van de VVD, in de oppositie ooit op slag bekeerd van groenbezuiniger naar groen investeerder, nu gaat doen.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.