Eerste paal voor grootste mausoleum van Nederland

Begraafplaats Zorgvlied krijgt het grootste mausoleum van Nederland. Wethouder Remco Pols sloeg er woensdag (17 februari) de eerste paal voor. In het zogenoemde Lalibellum worden de stoffelijke resten van overledenen voor langere tijd bewaard. Een deel ervan is ingericht als ossuarium (knekelhuis). Over een speciaal met grafstenen afgedekt pad (Hadramout) loopt men naar een hellingbaan die leidt naar het mausoleum. Het dak is ook de vloer van het Herdenkingsplein. Dat is omgeven door pilaren die de jaargetijden en de maanden van het jaar voorstellen.Het centrale herdenkingsdeel is een trap van 12 treden, elk 2 meter lang, waarop men bloemenhulden kan brengen bij naamplaten van overledenen. Iedere overledene krijgt namelijk – standaard- een eigen naamplaat. Het ontmoetingsdeel krijgt een speciale zuil met een vlammonument. In de zuil bevindt zich een scherm waarmee men filmbeelden van de overledene kan bekijken.  De naam van het mausoleum verwijst naar de legende van Menelik, zoon van koning Salomo en de Ark des verbonds. Die metafoor voor het respectvol koesteren en bewaken van het lichaam als ark van het leven werd de basis voor het ontwerp van het mausoleum. Behalve door het ingenieursbureau van de gemeente, werken Landschaps & Begraafplaatsarchitectuur Wille uit Koudekerk aan den Rijn en aannemingsbedrijf Fronik BV uit Mijdrecht aan de realisatie mee.

Lees ook:B@W kiezen geld boven welstand met buitenreclame
Lees ook:Indisch strooiveld Zorgvlied bestaat vijf jaar
Lees ook:Bouw crematorion Zorgvlied begonnen
Lees ook:Bach Ensemble Amsterdam in Kruiskerk
Lees ook:Snelservice gemeente voor bouwvergunning dakkapel

6 reacties op “Eerste paal voor grootste mausoleum van Nederland

  1. Hans van der Liet

    Een mausoleum! Daar kunnen mooi al die SP-apparatsjiks in bijgezet worden. Daarmee hoeft overigens wat mij betreft niet gewacht te worden totdat ze zijn overleden.

      /   Beantwoorden  / 
  2. People

    Dear Hans, don’t be afraid for the SP , you make a big laugh of yourself. Is that normal for people of the CDA ?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Hans van der Liet

    Haha, that will be the day, dat ik moet sidderen voor de SP. Wie de kwaliteit van hun kandidaten bekijkt, zal het met me eens zijn dat die maar beter vast in het mausoleum kunnen gaan plaatsnemen. Dipstick!

      /   Beantwoorden  / 
  4. Hans van der Liet

    Madame Grea Twint van de SP: Nightmare on Elm Street.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Hans van der Liet (de echte)

    Weg met alle coffeeshops!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.