Nieuw college noemt zich ‘ambiteus en open’

Ambitieus en meer naar buiten tredend dan het vorige college. Zo afficheert het huidige college van B en W zich graag, dat overigens – anders dan het vorige – tot stand kwam in achterkamertjes en voor de vorming waarvan de coalitie de aangekondigde openbare onderhandelingen afgelaste. Het presenteerde onder de titel ‘Samen werken aan kwaliteit voor Amstelveen’ donderdagmiddag (22 juni) zijn programma van uitvoering van de eerder gepubliceerde politieke agenda.

B en W bouwen overigens, ondanks alle kretologie, grotendeels voort op de door hun voorgangers gelegde fundamenten. Op de vraag naar de meest essentiële verschillen met het beleid in de laatste vier jaar, meldde burgemeester Jan van Zanen te hebben gemerkt dat “dit college een aantal knopen heeft doorgehakt en iets nadrukkelijker steun zoekt bij regio en rijk.” Volgens de nieuwe wethouders was het vorige college, dat dus wél in de openbaarheid tot stand kwam, meer naar binnen gekeerd dan het huidige.

Wethouder Remco Pols: “Wij zijn nadrukkelijk van plan alle contacten te zoeken die er zijn om dingen voor elkaar te krijgen. Het vorige college zat bijvoorbeeld met Schiphol op de lijn: het mag niet groter worden. Wij zeggen dat er een balans moet zijn tussen overlast en het economische belang van de luchthaven.”

Nieuw is volgens het college ook dat in het programma bij elk hoofdstuk prestatie-indicatoren zijn geplaatst. Maar tegelijk meldt het in datzelfde programma vast dat die niet heilig mogen worden verklaard, want het gemeentewerk vindt nu eenmaal plaats in een ‘snel veranderende wereld.’ Met andere woorden: we beloven het wel, maar houdt ons er niet aan.

Wethouder Yeter Tan: “Prestatie-indicatoren zijn ook een beetje een modegril geworden. Ze moeten geen doel op zich zijn.” Volgens haar collega Frans Hellendal is het nieuwe college, waarin vier van de vijf wethouders geen ervaring in dat vak hebben, “jong en dynamisch.”

Het op een nieuwe coalitie (VVD, CDA, PvdA) gestoelde college bestaat nu tien weken en barst volgens Van Zanen van de ambities. “Deze vijf wethouders gaan er echt voor en zijn met veel vreugde aan de slag gegaan.”

Lees ook:Hele oppositie tegen nieuwe vijfde wethouder
Lees ook:B&W: geen verantwoording voor beleid bij begroting
Lees ook:Zeven ex-wethouders ontvangen wachtgeld
Lees ook:Coalitie van drie partijen: VVD, D66 en Burgerbelangen
Lees ook:ChristenUnie wil geen opvolger wethouder Tan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.