Joodse zorg over (welkome) vluchtelingen blijft

GemeentehuisIn Joodse kringen blijft men toch moeite houden met de noodopvang van vluchtelingen in Kronenburg. Vorige week lieten twee insprekers bij de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen dat weer blijken. Een van hen was bestuurslid Meir Schrover van de stichting Zikna (Ouderdom) gericht op het geven van geestelijke hulp aan eerste, tweede en derde generatie van slachtoffers en overlevenden van de holocaust.

Die zei groot respect te hebben voor burgemeester Mirjam van ’t Veld en vreedzame co-existentie toe te juichen. Dat laatste betreft in vrede naast elkaar te leven en in vrede ook een Joods bestaan te mogen leiden en bij te dragen aan land en maatschappij, zei hij. Joden overal ter wereld, ook in Nederland, verlangen naar vrede, shalom, wat ook heelheid betekent.

Schrover zij vluchtelingen met goede bedoelingen graag welkom te heten, maar zijn ogen niet te kunnen sluiten voor risico’s. Al honderden jaren worde over zijn volk leugens verspreid, nu ook in Syrië. Mensen die naar Amstelveen komen hebben daar levenslang leugens over Joden gehoord, zei hij. Daarover leven nog steeds zorgen in Joodse kring. “Dit land gaat mensen opnemen uit een land waar men heeft geleerd Joden te haten. Dat legt op iedereen de plicht de risico’s zo klein mogelijk te maken en elke vorm van extremisme in de kiem te smoren, betoogde hij. “Laten we alsjeblieft niet een andere kant op kijken en doen alsof het probleem niet bestaat.”

Hij drong er op aan de veiligheid rond het gebouw te laten verzorgen door de marechaussee. En hij pleitte voor hulp aan de in Syrië zwaar verdrukte christenen.

Ook Fred de Leeuw, voormalig raadslid voor Burgerbelangen en deel uitmakend van de Joodse gemeenschap drong opnieuw aan op maatregelen te beveiliging van Joodse instellingen, gelegen rondom de opvangplaats voor vluchtelingen. Al benadrukte ook hij dat vluchtelingen welkom zijn. Maar hij wees er op dat die zijn opgevoed in een sterk anti-Joodse cultuur.

 

Lees ook:Joods pleidooi voor christenen in noodopvang
Lees ook:Bijeenkomst ‘welkom platform’ vluchtelingen
Lees ook:Benjamin van den Broek voorzitter open Joodse Gemeente
Lees ook:Geen marechaussee bij vluchteling
Lees ook:Kennismaken met Syrië in Alleman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.