VVD wil toezicht door straatcoaches

De VVD gaat bij de begrotingsbehandeling de veiligheid in de stad centraal stellen. De gemeenteraadsfractie wil meer politie en of andere vormen van toezicht op straat. Daar hebben ook winkeliers op aangedrongen in een bijeenkomst met hen op het raadhuis. "Wij willen de overheid weer structureel op straat," zegt VVD-raadslid Herbert Raat. Zijn fractie denkt aan het inschakelen van straatcoaches, zoals die in Amsterdam al functioneren.Burgemeester Jan van Zanen kan formeel nog geen standpunt van het college formuleren, maar zegt het fenomeen straatcoaches ‘zeer interessant' te vinden.
Volgens Raat krijgt hij op zijn werk en van familie in het oosten van het land de laatste weken geregeld bezorgde vragen over de veiligheid in Amstelveen. "Na de laffe moord op de avondwinkelier lijken overvallen in onze stad schering en inslag. Natuurlijk is het onder de rook van een grote stad onvermijdelijk dat je geconfronteerd wordt met de schaduwkanten daarvan. Overvallers trekken zich niets aan van gemeentegrenzen. Maar we moeten alles op alles zetten om een prettig woon- en werkklimaat overeind te houden, aldus Raat.
Met zijn VVD-fractievoorzitter Hans Bulsing brengt hij dezer dagen een bezoek aan de stichting die in Slotervaart straatcoaches op straat brengt. Zij boeken goede resultaten met het bestrijden van overlast en het aanspreken van ouders. De coaches werken nauw samen met politie en hulpinstellingen. De VVD gaat onderzoeken wat zij voor Amstelveen zou kunnen betekenen, vooral in de richting van overlast veroorzakende groepen ‘probleemjongeren'. Daarvoor moet binnen de begroting ruimte kunnen worden gevonden.
Volgens Bulsing werken van de 6000 politiemensen in Amsterdam-Amstelland er maar 80 in Amstelveen, terwijl daar tien procent van de regionale bevolking woont. "En we hebben hier toevallig wel 43 jeugdgroepen, waarvan er 26 zorgen voor soms ernstige overlast en diefstallen," zegt Raat.
Er wordt de laatste tijd wel iets meer aan toezicht gedaan, maar de lat moet structureel hoger, vindt de VVD. "Op dit moment geven we een kleine € 5 miljoen uit aan welzijnsstichting Cardanus. De rekenkamer gaat onderzoeken of dat allemaal wel goed besteed is. Wij denken dat het roer om moet bij het jeugdbeleid. Enerzijds moeten er voldoende voorzieningen zijn voor jongeren, anderzijds moeten jongeren en ouders aangesproken worden op asociaal gedrag voordat het verder uit de hand loopt."

 

 

Lees ook:Gemeente neemt straatcoaches zelf in dienst
Lees ook:Gemeente wil meer toezicht op straat
Lees ook:‘Gemeente moet schade door jongeren nu echt bijouders claimen’
Lees ook:Straatcoaches tegen overlast door jongeren
Lees ook:Overlast lijkt te dalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.