Kunst van Panta Rhei tegen graffiti

Wethouders Raat (midden) en Veeningen (rechts) hielpen klis te klaren. Rechts een van de leerlingen.

Wethouders Raat (midden) en Veeningen (rechts) hielpen klis te klaren. Rechts een van de leerlingen.

“Briljant”, noemde wethouder Herbert Raat van Handhaving vrijdagmiddag de ontwerpen. Maar hij vatte daarin ook ge gevonden oplossing. Samen met onderwijswethouder Maaike Veeningen was hij naar de Groen van Prinstererlaan gekomen, waar leerlingen van Panta Rhei onder leiding van hun kunstdocent Joris Koster een KPN-huisje te beschilderen. De wethouders hielpen zelf ook even mee met schilderen, maar hun werk was aanzienlijk minder briljant dan dat van de scholieren, zodat zij er snel mee ophielden, ten einde het ontwerp niet te verzieken.

De inzet van de leerlingen behelst een project tegen graffiti. “Het huisje zal er niet uit”, herinnerde Raat zich omtrent de toestand waarin het verdeelhuisje tot voor kort verkeerde. “Op een gegeven moment belde directeur Bert de Weerd van Panta Rhei ons op en vroeg of zijn scholieren konden helpen.”

Er ontstond snel samenwerking tussen de school, KPN en de Gemeente. In twee groepen nemen leerlingen media & entertainment nu de KPN-huisjes aan de Groen van Prinstererlaan en de Prof. E.M. Meijerslaan onder handen. De ontwerpen voor de beschildering van de huisjes zijn gemaakt tijdens de lessen bij de vakdocenten Ghislaine Roos en Joris Koster. Beide ontwerpen zijn gebaseerd op de straatnaam van de huisjes. De leerlingen hebben daar hun fantasie op losgelaten om fleurige aansprekende ontwerpen te maken. De bedoeling is als het ware een ‘cadeautje’ te geven aan de wijk: een mooi huisje, plus een herkenningspunt waarin de straatnaam betekenis krijgt.

 Portret

In het ontwerp van het huisje aan de Groen van Prinstererlaan is behalve een portret ook een wetboek verwerkt (Groen was politicus), maar ook, speels en gerelateerd aan de naam, een groene kikker en een prinselijke kroon met sterren.

Overigens staat het portret op een postzegel van 55 cent, waarvan het natuurlijk de vraag is of dat de prijs van destijds was. “Vooruitziende blik”, dacht De Weerd.

In de beschildering van het huisje aan de E.M. Meijerslaan krijgt het Burgerlijk Wetboek een rol, omdat E.M. Meijers de grondlegger van het Burgerlijk Wetboek was. Ook Meijers’ beroep als rechtsgeleerde komt in de schildering terug, evenals een klein grapje, een vliegende ‘meier’ (vroeger een benaming voor 100 gulden).

Dit anti-graffiti project is een onderdeel van de maatregelen die graffiti moeten voorkomen. Burgemeester en wethouders stelden in een bedrag van 50.000 euro extra beschikbaar voor de bestrijding van graffiti. KPN zorgde ervoor dat de kasten bij de start van het project ‘schoon’ waren. Na de beschildering wordt een anti-graffiti-coating aangebracht. De nu beschilderde zijn de laatste twee KPN-huisjes in het project. Eerder waren KPN-huisjes aan de Rooseveltlaan, de Vlielandstraat en de Max Havelaarlaan aan de beurt.

 

Lees ook:Panta Rhei leerlingen beschilderen KPN-huisjes
Lees ook:Derde KPN-huisje beschilderd
Lees ook:‘Legale’ graffiti door Panta Rhei tegen graffiti
Lees ook:Bestuurlijke schoonmakers tegen graffiti
Lees ook:Panta Rhei koppelt goede leerlingen aan ‘praktijkcoaches’

4 reacties op “Kunst van Panta Rhei tegen graffiti

  1. Rotary-vriendje

    Citaat: “Wethouder Herbert Raat van Handhaving wil krachtiger optreden tegen door vandalisme aan het maatschappelijke vastgoed van de gemeente ontstane schade.
    …….
    Uit een inventarisatie blijkt dat de schade vooral worden veroorzaakt door het (al dan niet opzettelijk) ingooien van ruiten, aanbrengen van graffiti of andere schade met opzet,……”

    Oppakken dus !

      /   Beantwoorden  / 
    1. PeterPC

      Het is natuurlijk wel regressief links tuig wat onze buurten bevuilt.

      Waarschijnlijk jouw buurt.

      Maar dit artikel ging daar helemaal niet over.

      Prachtig zoals die kinderen bezig zijn, vroeger was dat toch een heitje voor een karweitje project? Maar dat kennen die die goelag kinderen niet.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Rotary-vriendje

        Waarom is het nou weer links regressief tuig ?
        Misschien is het wel dom rechts PVVD-tuig :-) Weet je toch niet ?

          /   Beantwoorden  / 
  2. Frank

    Beter dit soort leuke graffiti, dan allerlei door elkaar heen gekliederde “tags”.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.