Schooljudo: gratis judolessen op scholen

o_zilverkruis-schooljudo-bovenbeeldjpgNu de basisscholen weer zijn begonnen, startte ook Schooljudo. De organisatie stevent af op een nieuw deelnemersrecord: 30.000 basisschoolkinderen krijgen gratis judolessen op school. Volgend jaar wil Schooljudo 40.000 deelnemende scholieren.

Uit onderzoek van sportkoepel NOC*NSF blijkt dat de jeugd in Nederland steeds minder beweegt. Van de basisschoolleerlingen haalt 1 op de 3 de beweegnorm niet. 43% van de kinderen zit meer dan twee uur per dag achter computer of televisie. Als het gaat om snelheid, kracht en motorische vaardigheden scoren kinderen van nu significant slechter dan hun leeftijdgenoten in de jaren tachtig. Bewegingsonderwijs is deels wegbezuinigd. Eén op de vijf basisscholen in Nederland gaf in 2014 zelfs minder gymles dan de norm toestaat. Dit betekent dat ongeveer 400.000 kinderen maar één uur in de week sporten.

Plezier in bewegen

Zilveren Kruis is partner van Schooljudo. Door deze samenwerking helpt de verzekeraar meer jongeren in beweging te krijgen. Commercieel directeur Jan Willem Evers: ‘Sporten en bewegen is ontzettend belangrijk voor de jeugd. Mijn eigen kinderen sporten en bewegen volop; zowel op school als daarbuiten. En ik zie dat ze daar enorm van genieten. Lekker in beweging zijn doet ze zichtbaar goed. Schooljudo is bij uitstek geschikt om jonge kinderen vitaal en weerbaar te maken. Ze leren steviger in hun schoenen te staan en zitten daardoor lekkerder in hun vel. We zijn trots dat we als partner van Schooljudo een concrete bijdrage kunnen leveren aan een vitalere jeugd.’

Dex Elmont

Dex Elmont is de nieuwe ambassadeur van Schooljudo. Hij gaat zich vanaf september inzetten voor het grootste schoolsportinitiatief op basisscholen. Elmont: ‘Toen ik klein was merkte ik al hoeveel vertrouwen judo me gaf. Niet alleen zat ik fysiek beter in m’n vel, ik kon me ook veel beter beheersen en leerde sportief om te gaan met leeftijdgenootjes. De lessen die ik toen geleerd heb gebruik ik nu nog steeds. Het is fantastisch dat kinderen de kans krijgen om de waarden van judo op school te leren. Ik heb geen seconde getwijfeld om als ambassadeur mijn bijdrage te leveren aan het succes van Schooljudo’.

Zeven waarden

Bij Schooljudo staan zeven basiswaarden centraal die kinderen spelenderwijs helpen met hun sociale en motorische ontwikkeling, de zogenaamde skills for life. Dit zijn: respect, samenwerken, discipline, beheersing, weerbaarheid, vertrouwen en uiteraard plezier.

Elmont: ‘Ik geloof erin dat als kinderen een periode Schooljudo doen ze daar echt sterker van worden. Fysiek, maar vooral ook mentaal. Het directe contact, het stoeien en het samenwerken geeft vertrouwen. Vertrouwen in jezelf én in elkaar. Daar hebben kinderen de rest van hun leven baat bij.’

 

 

Lees ook:Judoprogramma op vier scholen van start
Lees ook:Judolessen op vier basisscholen
Lees ook:Funkey Scholentoernooi op 23 september
Lees ook:Sportinstuif voor basisscholieren
Lees ook:‘Funkey’ sport voor schoolkinderen

Eén reactie op “Schooljudo: gratis judolessen op scholen

  1. frank bikker

    Prima, maar ook meer gym op school en in de buitenschoolse activiteiten. Ook zouden grotere schoolpleinen bij sommige scholen niet misstaan. Dan kunnen de kinderen beter uitlopen en heb je ook minder agressie. Langere speelpauzes tussendoor zou voor de kinderen ook beter zijn.Met name voor de groepen 1 t/m 4 is zo’n schooldag wel erg lang.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.