AC: ‘Keuzevrijheid onderwijs wordt bedreigd’

Dat ouders en leerlingen binnen Amstelveen kunnen kiezen voor een bepaald soort voortgezet onderwijs – katholiek, protestant of openbaar -  is de komende jaren in Amstelveen niet gegarandeerd. Die klacht komt opnieuw van de rector Mark Manders van het Amstelveen College. Het is een reactie op een notitie over het voortgezet onderwijs van wethouder Herbert Raat. Er komt weliswaar een nieuw gebouw voor het AC, maar dat is nu al te klein om de verwachte toestroom van nieuwe leerlingen aan te kunnen, zegt Manders. Zodat leerlingen vermoedelijk naar Keizer Karel (r.k.) of Herman Wesselink College (protestant) moeten uitwijken. De keuzevrijheid komt daardoor in gevaar, vindt het AC. Dat  is volgens de rector in strijd met de grondwet, waarin staat dat openbaar onderwijs algemeen toegankelijk is.

Het bestuur van het Amstelveen College verwijt de gemeente het probleem rekenkundig te benaderen. ‘Er wordt uitsluitend  gekeken hoeveel plaats er is op alle scholen in de regio in relatie tot het totaal aantal leerlingen. Dit doet volgens geen recht aan de wensen en behoeften van  toekomstige leerlingen en hun ouders. Zij hebben een voorkeur voor een school op basis van levensbeschouwing en ook op basis van de onderwijsinhoud. In de rekenkundige benadering van de gemeente wordt helemaal geen rekening gehouden met  deze twee doorslaggevende elementen bij de schoolkeuze.’

Voor komende schooljaar moest het Amstelveen College al een toelatingsbeleid hanteren, wegens ruimtegebrek. ‘Uit ervaringen van andere scholen blijkt dat de groei van de leerlingenstroom in het jaar vóór realisatie van de nieuwbouw begint en in het jaar van de nieuwbouw zelf sterk toeneemt’ zegt het bestuur. Op basis van 46% toename dit schooljaar rekent het Amstelveen College voor komend jaar op14 à 15 brugklassen. Maar de nieuwbouw biedt plaats aan 10 brugklassen. B&W menen dat er sprake kan zijn van tijdelijk ruimtegebrek, maar het AC spreekt dat tegen. ‘Volgens prognoses van de gemeente blijft de leerlingenpopulatie tot en met 2027 groeien.’

Bij het ontwerpen van de nieuwbouw is al gesproken over de noodzakelijke grootte van het gebouw. Om die reden zijn de fundamenten zo ontworpen dat een groei naar 1.750 leerlingen mogelijk is door op het gebouw nog een verdieping te plaatsen. Toen vorig jaar april de groei duidelijk werd, is de gemeente om uitbreiding gevraagd. Maar dat werd afgewezen.

Omdat alsnog een verdieping op het huidige dak plaatsen op flinke weerstand in de buurt en vertraging van de bouw kan leiden, deed het bestuur een alternatief voorstel gedaan: een apart nieuw gebouw voor een gymzaal bovenop vier lokalen. ‘Hiervoor is plaats achter de sporthal, dus uit het zicht van de buurtbewoners. Als dit aparte gebouw over vele jaren vrijkomt kan het eventueel ook voor andere doeleinden ingezet worden’, zegt de school.

Het bestuur heeft de gemeente voorgesteld te kiezen voor de uitbreiding van de nieuwbouw binnen nu en een aantal jaren. Tot dan kan een tijdelijke oplossing volstaan, meent het. Kiezen voor tijdelijke huisvesting vindt het onverantwoord. ‘Dat betekent het vooruitschuiven van het probleem. Wel kunnen dan meer brugklassen starten, maar zodra deze leerlingen in de bovenbouw komen wordt het ruimtegebrek nog veel groter.’ Er is over gesproken met raadsleden en eind deze maand gebeurt dat met onderwijswethouder Raat.

Lees ook:Huisvesting Piet Heinschool wordt beter
Lees ook:Aantal leerlingen blijft groeien
Lees ook:Uitbreiding KKC officieel open
Lees ook:Buurten bij het Amstelveen College
Lees ook:Bouw mutifunctioneel schoolgebouw Het Palet-Noord gestart

2 reacties op “AC: ‘Keuzevrijheid onderwijs wordt bedreigd’

  1. gerben

    Verstandig voorstel van het AC bestuur.

      /   Beantwoorden  / 
  2. frank bikker

    Onderwijs op grond van religie is voor 90% uit de tijd. Laat men alles openbaar onderwijs maken, waarin plaats wordt gemaakt voor kennis van de verschillende godsdiensten. Het beleidende doet men maar in de privekring, cq kerk, moskee, tempel enz..

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.