Bibliotheek opent ‘plein’ voor moeilijk lezende kinderen

Kinderen met een leesprobleem kunnen van 26 oktober af terecht op een van de Makkelijk Lezen Pleinen (MLP) van Bibliotheek Amstelland. Die dag wordt het Plein feestelijk geopend in alle filialen in Aalsmeer, Kudelstaart en Amstelveen (behalve Middenhoven). Twee bekende kinderboekenschrijvers zullen samen met de aanwezige kinderen het Plein onthullen. Eén op de tien kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs heeft problemen met lezen en spellen. Meestal hebben zij dyslexie, maar ook concentratiestoornissen, zoals ADHD, kunnen een rol spelen. Verder zijn er (allochtone) kinderen met een taalachterstand. Omdat het hen veel moeite kost, vinden zij lezen meestal niet leuk. Zonder goede begeleiding neemt het zelfvertrouwen af en is de kans groot dat ze gaan onderpresteren en in een onderwijstype terecht dat geen beroep doet op hun werkelijke vermogens. Vroege herkenning en erkenning is belangrijk, zodat gericht kan worden gewerkt aan ondersteuning, door zowel de school als de bibliotheek.Op dit Plein staat een speciale selectie van boeken, dvd’s, cd-roms en andere media. Ouders en leraren vinden er informatie over leesproblemen. De bibliotheek biedt hulp bij het kiezen van leuke leesboeken met als doel het plezier in het lezen terug te brengen. Bovendien biedt het Plein informatieve media, zodat deze kinderen er ook terecht kunnen voor spreekbeurten en werkstukken. De bibliotheek kiest niet alleen voor geschreven media, maar ook voor beeld en geluid, zoals informatieve dvd’s en cd-roms.

Voor bibliotheek Stadsplein, Westwijk en de Mikado is Annemarie Bon (o.a. Betrapt!) en voor Aalsmeer en Kudelstaart Fred Diks (o.a. Kameleon) bij de feestelijke opening. Zij lichten toe waarom het MLP zo belangrijk is en hoe het de leesvreugde vergoot. Ook lezen zij een stuk voor uit hun eigen werk, signeren hun boeken en verrichten samen met de aanwezige kinderen de officiële onthulling van het MLP. Voor de kinderen zijn er ballonnen, spekkies en limonade. Op de site van de bibliotheek is van 26 oktober af alles te vinden over het MLP.

Lees ook:Knutselen in bieb Westwijk
Lees ook:Hulp bij belastingaangifte in de Bieb
Lees ook:Alles over e-readers in de bieb
Lees ook:Taalhuis bestaat een jaar
Lees ook:Ruim assortiment ‘vakantie bieb’

3 reacties op “Bibliotheek opent ‘plein’ voor moeilijk lezende kinderen

  1. rooie sien

    Alle bibliotheken gaan per 1 jan. toch min. een maand dicht.Toch vreemd dat 10 % van de schoolbevolking op een 1 of andere manier buiten de boot valt. Is wel heel erg veel. Ik denk dat de hr. Johan Bos enkele reclamefolders van welzijnsinstituties heeft samengevat. Zo kun je ook journalistje spelen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. dro

    en de VOLWASSENEN dan ?????

      /   Beantwoorden  / 
    1. rooie sien

      Daarin heb je inderdaad gelijk, maar voor de schoolbevolking is het een must.Zij moeten hun literatuurlijsten toch afkrijgen!

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.