Manifest GroenLinks voor stadslandbouw

groenlinks01[1]Opnieuw breekt GroenLinks een lans voor zogenoemde Stadslandbouw in Amstelveen. De partij kwam nu met een manifest. Het gaat om groene daken, streekproducten en verder alle ‘vormen van landbouw die plaatsvinden in en direct rondom een stad’. Het is volgens GroenLinks een niet meer te keren trend geworden. “Steeds meer Amstelveners vinden het (weer) belangrijk en leuk om zelf een deel van hun eten te telen”, meent GroenLinks raadslid Sander Mager.

“Ook kiezen consumenten, winkeliers en restaurants steeds vaker voor lokale en streekproducten. In Amstelveen zijn veel scholen actief met schooltuinen en ook de volkstuinen hebben over belangstelling niet te klagen. Deze week startte een project waarbij op braakliggende schooltuinen groenten gekweekt gaan worden voor de Amstelveense voedselbank. Stadslandbouw is daarmee een schitterend voorbeeld van duurzame landbouw: het creëert tegelijkertijd belangrijke economische, ecologische en sociale waarden.”

Voor GroenLinks zijn het bevorderen van (eetbaar) groen in en rond Amstelveen – het liefst dichtbij in de wijk – en het betrekken van bewoners speerpunten. En zij staat daarin, meent ze, niet alleen. “Steeds vaker nemen mensen en buurten zelf regie over hun woonomgeving en leefsituatie en verantwoordelijkheid voor veilige, gezonde voeding. GroenLinks is de natuurlijke bondgenoot van die groene initiatieven. Samen willen we formuleren wat we kunnen doen om een groene en gezonde leefomgeving nog verder te bevorderen.”

De partij zegt met het manifest haar eerste ideeën uiteen te zetten. Zij roept Amstelveense inwoners en organisaties op met concrete acties, inspirerende projecten, belangrijke aandachtspunten te komen. Die wil zij integreren in haar politieke programma’s en politiek handelen (en andere partijen daartoe inspireren). Ze kunnen worden gestuurd naar: [email protected]. GroenLinks denkt zelf nu aan de volgende actiepunten:

1. Maak als gemeente zichtbaar welke plekken – braakliggende gronden – zich lenen voor stadslandbouw of andere groene initiatieven.
2. Open een gemeentelijk loket waar groene buurtinitiatieven en stadslandbouw terecht kunnen met vragen en ideeën.
3. Schep gunstige voorwaarden voor netwerkvorming tussen groene organisaties en bedrijven op lokaal niveau: terreinbeheerders, organisaties voor natuureducatie, groene sociale werkplaatsen, hoveniers, volkstuinders etc.
4. Zorg dat scholen die op te grote afstand van schooltuinen liggen op eigen terrein ruimte krijgen om aan stadslandbouw te doen, bijvoorbeeld met een dakakker of kweekbakken op het schoolplein.
5. Faciliteer de vorming van korte ketens in de regionale voedselproductie.
6. Maak bij voldoende aanbod de inrichting van een verkooploket voor stadslandbouwproducten op het gemeentehuis mogelijk.
7. Laat de gemeente zelf bijdragen door duurzame catering van de organisatie en afname van gezonde lokale producten.
8. Richt een ‘revolving fund’ in voor (tijdelijke!) financiering van en/of garantstelling voor lokale particuliere investeringen in stadslandbouw of groene buurtinitiatieven.
9. Zorg voor voldoende kennis binnen de gemeentelijke organisatie over groene buurtinitiatieven en stadslandbouw en voor uitwisseling van kennis tussen relevante gemeentelijke afdelingen en organisaties.
10. Geef ruimte aan lokale initiatieven voor inrichting en beheer van openbaar groen en tijdelijk beheer van braakliggend groen, ook in publiek-private-samenwerking

 

 

Lees ook:Nominaties indienen voor Groen (Links) Lintje
Lees ook:GroenLinks zoekt nominaties voor lintje
Lees ook:GroenLinks: ‘cultuuromslag nodig op het raadhuis’
Lees ook:Genomineerden gezocht voor Groen Lintje
Lees ook:GroenLinks: liever groen dan woningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.