Raad wil af van chemische onkruidbestrijding met RoundUp

Tessa van Wijnen

Tessa van Wijnen

De gemeente moet snel af van onkruidbestrijding met chemische middelen waarin de stof RoundUp zit, dat volgens nogal wat wetenschappers een risico voor de gezondheid van mens, dier en milieu inhoudt. De meerderheid van de gemeenteraad heeft dat uitgesproken via een door GroenLinks – met steun van SP, D66 en Burgerbelangen – ingediende motie. De gemeente is doende met een proef in Westwijk met onkruidbestrijding door middel van heet water. Maar ook de rest van Amstelveen en andere methodes moeten erbij worden betrokken, vindt de raad. In het najaar moet er een aanbestedingsplan voor 2014 worden gemaakt, na een evaluatie van wat er in diverse wijken aan onkruidbestrijding nodig is. En in 2015 moet RoundUp taboe zijn.

John Levie

John Levie

Zo’n middel past niet bij de groene ambities van Amstelveen, wordt in veel gemeenten al niet meer gebruik en ligt landelijk zwaar onder vuur, betoogde GL-raadslid Tessa van Wijnen.  Het middel wordt waarschijnlijk eind 2015 verboden. Zeker nu Amstelveen wil meedoen aan de wedstrijd ‘Entente Florale’, om de groenste stad van Nederland te worden, zou de gemeente RoudUop moeten uitbannen, zei Maaike Veeningen van D66. En PvdA-raadslid Dennenbroek vond het wel mooi dat RoundUp mogelijk over een paar jaar wordt verboden, “maar intussen moeten we niet doorgaan met vuilspuiten”, zei hij.

Volgens wethouder Levie zou het nu ophouden met RoundUp gebruik tonnen extra aan onkruidbestrijding kosten. En ja, groen en milieu zijn mooi, maar te duur kan niet. Hij stelde voor de resultaten van alle analyses van pilots af te wachten en dan met een voorstel te komen.

 

Lees ook:‘Gemeente, stop nu met gif tegen onkruid’
Lees ook:GL: ‘Gemeente, stop direct met schadelijk bestrijdingsmiddel’
Lees ook:GroenLinks wil nu af van gif onkruidbestrijding
Lees ook:GroenLinks: Giftig middel strijdig met voorschriften gebruikt
Lees ook:GroenLinks: ‘Bot met gif spuiten de weg kwijt’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.