‘De majoor lacht uit de hemel naar ons’

Majoord Bosshardt

“Ik ben ervan overtuigd dat zij uit de hem,el naar ons lacht,” zei directeur Henk Dijkstra van het goodwill werk in Amsterdam en omgeving van het Leger des Heils. Met een delegatie van het heilsleger was hij woensdagmiddag bij de naamgeving van de nieuwe brug in het Broersepark, die Majoor Bosshardtbrug gaat heten. Samen met wethouder John Levie van openbaar groen, bevestigde de naambordjes bij de brug. Stadsdichter Koos Hagen las een voor de gelegenheid geschreven gedicht voor. Terwijl men in Amsterdam al heel lang doende is om eindelijk een straat of brug vernoemd te krijgen naar wijlen Nederlands bekendste heilsofficier – die na haar nachtelijke toer met Beatrix over de wallen een PR-kanon voor de organisatie werd – was de zaak in Amstelveen snel gepiept.Levie herinnerde er aan dat de gemeente jarenlang met het Leger des Heils was verbonden, onder meer door de in 1933 hier door koningin Wilhelmina en haar dochter prinses Juliana geopende kweekschool voor de opleiding van officieren. De school – waaraan ook Bosshardt studeerde – is inmiddels, evenals het in Amsterdam gevestigde  hoofdkwartier, verhuisd naar Almere. Voor het behoud van het karakteristieke pand voerde de lokale partij Burgerbelangen, waartoe Levie behoort, jarenlang tevergeefs een verbeten strijd. In feite was die actie mede aanleiding voor de oprichting van de partij.

“Amstelveen en het Leger des Heils hebben een gezamenlijk verleden,” constateerde de wethouder. “En vanaf vandaag ook heden en toekomst.” Met de brug in het oudste park van de stad, daterend uit 1927, wil Amstelveen de majoor eren “voor alles wat deze voorvrouw voor mensen heeft betekent”, zei Levie. “Er zijn weinig mensen die zo gekend en zo geliefd zijn, zo positief, zo krachtig en zo verbindend. Een voorbeeld voor velen.”

De brug symboliseert volgens Levie ook het verbindende karakter van de ‘bruggen slaande’ majoor. In 2004 ontvangt majoor Bosshardt de Yad Vashem-onderscheiding, met de daarbij behorende titel ‘Rechtvaardige onder de volken’,  omdat zij in 2e Wereldoorlog 70 kinderen  op particuliere adressen heeft ondergebracht. Levie eindigde met woorden van ds. Martin Luther King: ‘Duisternis kan duisternis niet verdrijven, Alleen het licht kan dat. Haat kan haat niet verdrijven. Alleen liefde kan dat.’

Dijkstra zei trots te zijn op de snelle actie van Amstelveen en teleurgesteld te zijn over de traagheid op het punt van de naamgeving in Amsterdam. “Jullie hebben het opgepakt,” zei hij tegen Levie. Volgens hem was majoor Bosshardt een vrouw die nooit iemand opgaf. God dienen, is mensen dienen en omgekeerd, zei ze vaak. Toen zij vijf jaar geleden overleed, was zij al bijna dertig jaar officieel met pensioen maar geenszins in ruste. Zij runde decennia lang het goodwill centrum aan de Oude Zijds Voorburgwal.

Lees ook:Majoor Bosshardtbrug in Broersepark
Lees ook:Stadshartkerk herdenkt majoor Bosshardt
Lees ook:Collecte Leger des Heils
Lees ook:Deur-aan-deur collecte Leger des Heils
Lees ook:Leger des Heils houdt Collecteweek in AV

2 reacties op “‘De majoor lacht uit de hemel naar ons’

  1. gerben

    Ok,glimlach van ons naar de hemel.
    Samen verder in & voor Amstelveen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. gerben

    Koos Hagen, Stadsdichter Amstelveen, bracht een prachtig gedicht bij de opening van de MB-brug in B-park.

    Desgevraagd kon de stadsdichter dat gedicht nogmaals voordragen tijdens de eredienst in de Handwegkerk. En hoe: applaus!

    Samen verder in & voor Amstelveen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.