Nieuw beleid: ‘Juiste boom op juiste plek’

De gemeente verandert het tot nu toe gevoerde beleid voor het aanplanten en kappen van bomen. Niet langer worden in elke straat zonder meer bomen op een rijtje geplant, maar op de daarvoor meest geschikte plekken in de wijk. Op die manier wil zij in de toekomst voorkomen wat nu in Westwijk gebeurt. Daar wilde men destijds heel snel voor een groen aanzien zorgen, maar moesten veel van de eenmaal volwassen geworden bomen om allerlei redenen weer worden gerooid. In een Bomenplan, waarover met bewoners zal worden gesproken in de wijken, is een visie voor de toekomst van het bomenbeheer neergelegd.

 

Het plan past weer in het kader van een veel breder ‘groenstructuurplan' voor de komende tien jaar. Uitgangspunt voor het bomenbeheer is dat de structuur blijft behouden en waar nodig wordt versterkt, staat in de nota te lezen. Amsrtelveen wil de groenste gemeente in de Randstad zijn, liefst nog die van heel Nederland, en constateert dat de bevolking sterk bij het groen is betrokken. Hoewel voor particuliere bomen, op een lijst van beschermde soorten na, geen kapvergunning meer nodig is, blijft volgens het college voor de gemeentelijke een goede onderbouwing gewenst. Die probeert het te geven in het bomenplan, waarover de gemeenteraad zich nog moet uitspreken.
De gemeente telt 30 duizend bomen en daarnaast plantsoenen. Voor een goede inrichting van de buitenruimte acht zij niet langer noodzakelijk dat op elke plek waar dat kan – liefst voor elk huis in een straat – een boom staat, maar dat de ‘juiste boom op de júiste plek' komt. Volgens groenwethouder Joss Tabak sluit dat aan bij de visie van wijlen tuinarchitect Broerse, die Amstelveen tot stad in het groen maakte, op de inrichting van de openbare ruimte.
"De bomen in Amstelveen staan onder druk," zegt Tabak. Zij wijst op de nieuwbouw die er aan staat te komen. "Verstedelijking betekent meer beton en straten. Maar we willen het tegelijk groen houden. In vorige periodes werden bomenrijen in straten geplant. Wij willen nu voor elke boom de beste locatie kiezen."
Er is wegens schade aan bijvoorbeeld het wegdek (door worteldruk), onveiligheid, ziekte en om andere redenen soms nodig dat bomen worden gekapt. Die leegte wordt dat wel gecompenseerd in de directe omgeving, maar vaak niet meer op precies dezelfde plek. Dat vereist uitleg aan de omwonenden, beseft Tabak. De communicatie met hen maakt dan ook een wezenlijk onderdeel van het plan uit. "Wij hebben wel geleerd dat het allemaal in goed overleg met de bewoners moet," zegt Tabak.
Het wordt meer herplanten dan vervangen dus. Tabak: "Bomen die in het verleden bij de bouw van huizen zijn neergezet, zijn nu veelal veertig jaar. Hun wortels moeten concurreren met leidingen en kabels in de grond. Daar gaan wij nu bij het planten meer op letten.
Er wordt ook zorgvuldig gekeken naar de soort bomen die men op bepaalde locaties plant. De kennis over het beschikbare sortiment is ook in de loop der jaren gewijzigd. Popupieren zal men bijvoorbeeld niet snel in woonwijken toepassen, maar bijvoorbeeld wel langs de Noorddammerlaan. Maar: ‘De goed bewaard gebleven ontwerpuitgangspunten van Broerse moeten worden geresepcteerd.' Aldus de nota.

 

 

Lees ook:ChristenUnie vraagt opheldering over gekapte boom
Lees ook:‘Winterkap’ van veel bomen
Lees ook:Gemeente kapt met bomenkap
Lees ook:Boom geplant als slot van buurtrenovatie
Lees ook:Kapvergunning alleen nog voor ‘waardevolle’ bomen nodig

Eén reactie op “Nieuw beleid: ‘Juiste boom op juiste plek’

  1. Jerriehoogie

    Jawel.,

    Een zeer goed overwogen artikel.,
    Echter zoals meer in de politiek.,hoe word de haalbaarheid van de voornemens gerealiseerd.,

    Woorden om daden te stimuleren …
    Succes.!!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.