Gemeente schort kappen van bomen op

Onder druk van de golf van protesten van burgers heeft de gemeente het kappen van gezonde bomen voorlopig opgeschort. Ook de ChristenUnie geeft verzet aangetekend en er op aangedrongen het besluit tot de bezuinigingsoperatie terug te draaien, dat de gemeenteraad in 2003 nam. B en W lijken overigens niet van plan de bezuiniging op groen definitief op te geven, maar zeggen dat ‘verdere inventarisatie' moet uitwijzen hoe die kan worden uitgevoerd.

 

Volgens de gemeente is het raadsbesluit destijds weloverwogen tot stand gekomen en zijn belanghebbenden op verschillende manieren in de gelegenheid gesteld kennis te nemen van de plannen. Er werd trouwens herhaaldelijk en fel tegen geprotesteerd, onder meer met massale demonstratieve optochten en acties in en rond het raadhuis. Het college verwacht blijkbaar dat na een nieuwe communicatiecampagne inwoners minder zullen protesteren. "Hoewel wij in 2005 de wijken zijn ingegaan om over de plannen te praten, geven bewoners aal niet voldoende op de hoogte te zijn geweest," zegt wethouder Joss Tabak. Overigens heeft haar VVD-fractie zich, met raadslid Walter Vervenne als woordvoerder, onder het vorige college steeds tegen de bezuinigingen op groen verzet. Maar eerder al was juist onder verantwoordelijkheid van VVD-wethouder Lijs tot die forse financiële ombuigingen besloten, die daarna door een coalitie zonder de VVD moest worden uitgevoerd. Inmiddels was wethouder Rien Alink van D66 daarvoor verantwoordelijk geworden, die eerder – als raadslid – altijd fel tegen de ‘vergrassing' had geprotesteerd.

 

Lees ook:Extra impuls openbaar groen
Lees ook:Ook D66 zingt mee in koor anti-groenbezuiniging
Lees ook:Ook Ouder-Amstel tegen golfbaan in polder
Lees ook:CDA: Waar blijft regie B&W bij Zonnestein
Lees ook:VVD wil bomenkap ‘evalueren op zin en onzin’

16 reacties op “Gemeente schort kappen van bomen op

  1. Walter B. Vervenne

    Beste Johan,

    Je mist blijkbaar informatie.
    Ik stuur je een copie van mijn ingezonden brief aan de Amstelveens pers separaat.
    Hierin staat duidelijk dat wij ons willen herbezinnen en een alternatief bieden.
    Let op het was indertijd het eerste initiatief raadsvoorstel waar wij mee kwamen. Groet, Walter Vervenne

      /   Beantwoorden  / 
  2. Hans van der Liet

    Aha, herbezinning! Dus dan klopt het, dat de VVD eerst voor de bomenkap was! Walter, het zou je sieren als je de beschuldiging van mijn “gebrekkige dossierkennis” weer zou intrekken.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Walter B. Vervenne

    Hans,
    Je wilt mij vangen op woorden.
    WIJ staat voor de Raad van Amstelveen.
    Blijven opletten !
    Als je erbij was geweest in de periode 2002-3-4-5 dan had je dit niet gedurfd.
    Groet, Walter.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Hans van der Liet

    Nee hoor, maar jij deed het voorkomen alsof de VVD part noch deel had gehad aan het besluit om die bomen te kappen, terwijl het dus een VVD-wethoudster was die die maatregel heeft afgekondigd. Op instigatie van de raad van Amstelveen!

      /   Beantwoorden  / 
  5. Johan Th. Bos

    ad 1. Maar dat eerste initiatief raadsvoorstel kwam toch nadat een door de VVD gedomineerd college zich eerder krachtig voor bezuinigingen (ook)op groen had uitgesproken en de gemeenteraad daarvoor in meerderheid meekreeg? Dat diezelfde VVD zich daarna als de groenste partij wilde ontpoppen (en nota bene een D66 wethouder de door diezelfde VVD bedachte bezuiniging moest uitvoeren) laat de historische feiten onverlet. Ik mis helemaal geen informatie, alleen is die goeddeels waarschijnlijk wat ouder dan jouw raadslidmaatschap.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Hans van der Liet

    Ja Walter, wel eerlijk blijven en verantwoordelijkheid dragen voor wat jouw partij had besloten destijds!

      /   Beantwoorden  / 
  7. Walter B. Vervenne

    Hans en Johan,
    -De nu nog steeds lopende bezuiniging is onder felle tegenstand van de VVD toch tot stand gekomen. Zo simpel.
    -In 2001-2 werd nog gedacht dat 350.000 op 8.000.000 onderhoud =+/-4,5% haalbaar moest zijn.
    Bij de uitwerking bleek dit niet eenvoudig.
    Daarom ons initiatief raadsvoorstel en dus op een meer acceptabele wijze het afgesproken bedrag te halen.
    Jullie kunnen nog wat van mij leren.
    Met liberale groet, Walter Vervenne.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Hans van der Liet

    Walter, jouw eigen fractiegenoot raadt aan, dat je de notulen van de raadsvergadering van toen nog maar eens moet lezen. Dan zul je toch echt zien, dat Wike Lijs het besluit genomen heeft, mede met instemming van de VVD-raadsleden destijds. Felle tegenstand, laat ons niet lachen!

      /   Beantwoorden  / 
  9. Walter B. Vervenne

    laatste reactie mijnerzijds !

    Je verwart de voorgestelde aanpak van 2001 met die van 2003-4. Ja de VVD nam net als andere wethouders van 1998-2002 een bezuinigingstaak op zich. Daar waren wij voor. Zie mijn eerder gegeven verklaring bij bomenkap. Ja en wel fel tegen het raadsvoorstel 2004. Ik ben nu thuis.(67) Jij werkt ergens en hebt zoveel tijd ? Groet.

      /   Beantwoorden  / 
  10. CDA lid

    Jemig heren, waar hebben wij het over. Er is blijkbaar bezuinigd, dat hebben wij als bewoners toen (!) niet opgepikt. Nu wel, en dat wordt stil gelegd.

    Hr. v/d Liet: af, terug uw mand in. Uw partij was toen ook collegepartij en draagt daar de volledige med-verantwoordlijkheid voor.
    Hr. v/d Bos: goed zo, ga zo door.
    Hr. Vervenne: dank voor uw inspanning.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Hans van der Liet

    Ja, en daar lopen wij niet voor weg. Maar wij doen het dus niet later voorkomen (als er protest komt) alsof we als leeuwen tégen die bezuiniging hebben gevochten. Wij staan ergens voor en dragen verantwoordelijkheid voor onze beslissingen, doen later niet alsof we die niet hebben genomen! Als dat u niet zint, zit u bij de verkeerde partij!

      /   Beantwoorden  / 
  12. Een bezorgde burger

    Heel doorzichtig en zielig, zoals de VVD probeert hier zijn vuile straatje schoon te vegen. Meneer Vervenne, u moest zich schamen!

      /   Beantwoorden  / 
  13. J. de Boer

    Bezorgde burger, wie bent u dan wel? Hr. v/d Liet toevallig in een andere gedaante?

    Het gaat er toch om dat de bomenkap is gestopt en dat het college eens een keer luisterd naar de burger???

    Het gaat er toch niet om, Hr. v/d Liet om steed een ander (!) de schuld in de schoenen te schuiven? Of is dat de nieuwe normen en waarden politiek van het CDA? Kleine kinderen doen dat: ik heb het niet gedaan, maar Pietje…..

    Hr. v/d Liet in een college is ieder collegelid mede-verantwoordelijk voor de besluitvorming…dus, ook uw cda-wethouder!

    Overigens, ik heb helemaal niets gehoord van uw wethouder, de heer Groot, die houdt zich wel angstvallig stil voor een wethouder Milieu. Zeker van het bange type, als ik stil ben dan waait de bui voor mij over….dus, ongeschikt voor de politiek. Jammer, hij leek zo goed,,,,,,

      /   Beantwoorden  / 
  14. Hans van der Liet

    Anders dan sommige mij persoonlijk bekende VVD-leden schrijf ik nooit onder pseudoniem. Ik schrijf juist, dat het CDA zijn verantwoordelijkheid erkent, maar dat de VVD zich daaraan kennelijk probeert te onttrekken (althans de heer Vervenne).
    En bovendien heb ik begrepen dat VVD-wethouder Joss Tabak dit thema in haar portefeuille heeft. Dus we zijn benieuwd…

      /   Beantwoorden  / 
  15. Een bezorgde burger

    Zeg, Boertje, effe dimmen ja?!
    Het is juist de VVD die doet alsof ze zelf onschuldig zijn, terwijl ze kilo’s boter op hun hoofd hebben. Eerst stiekum bomen kappen en als het op verzet stuit, doen alsof je altijd al tegen was. Gatver, wat laf!

      /   Beantwoorden  / 
  16. Johan Th. Bos

    Ik ben het met Van der Liet eens. Walter Vervenne heeft nog geen poging gedaan mijn geschiedschrijving te ontzenuwen. De VVD ging toen zij in de oppositie was gedreven plotseling als een mager varken tekeer tegen de bezuinigingen waar zij zelf debet aan was. Zonder ooit een keer toe te geven dat zij volstrekt van kleur was verschoten. Herbert Raat kwam in elk geval nog met de schaamlap dat zich ‘voortschrijdend inzicht’ had voorgedaan. Het pikante was natuurlijk dat Alink (D66)moest bedenken hoe hij een door de VVD bedachte bezuiniging waar hij altijd tegen was geweest als raadslid als wethouder geloofwaardig moest maken. En de VVD – haar goede geweten dankend aan haar slechte geheugen – maar op hem inhakken. Zo zit politiek nou eenmaal in elkaar en daarom nemen veel burgers die niet meer serieus. Vindt u het gek? Ik heb schoorvoetend respect voor een CDA dat toegeeft mede verantwoordelijk te zijn voor de bezuinigingen op groen. Het heeft tot mijn verbazing toch iets minder geheugenverlies als de VVD.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.