CDA: Eindelijk stimilering gezonde leefgewoonten

 

Gerard Hulsman

Gerard Hulsman

Eindelijk gaat de gemeente gezonde leefgewoonten van jongeren stimuleren. Dat zegt althans het CDA in de gemeenteraad. Burgemeester en Wethouders hebben in een brief aan de Gemeenteraad aangekondigd via deelname aan programma ‘Gezond in de Stad’ te gaan werken aan de gezondheid van jongeren en ouderen.

“Blij om te horen”, zegt burgerraadslid Gerard Hulsman van het CDA, hoewel hij de toevoeging ‘eindelijk’ zich ook aan hem opdringt. Er komen uit zijn fractie nog wel wat schriftelijke vragen aan B&W. De fractie vroeg, samen met Burgerbelangen, al in 2012, aan het gemeentebestuur om deel te gaan nemen aan een landelijk programma om jongeren te stimuleren gezonder te leven. Dat was het programma Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). De motie werd wel aangenomen door de raad, maar kon om allerlei financiële redenen niet worden aangenomen.

De gemeente krijgt nu van het Rijk € 64.000 per jaar om deel te nemen aan programma Gezond in de Stad (ofwel GIDS). In de brief aan de gemeenteraad meldde wethouder Peter Bot dat het college dat geld onder meer wil gebruiken voor voorlichting over gezonde voeding en om bewegen te stimuleren bij jongeren en bij ouderen. Het is een alternatief voor het destijds door het CDA gewenste JOGG programma, waarvoor de gemeente zich voor drie jaar moest vastleggen, terwijl pas de begroting 2014 een ruimte van 50 mille voor één jaar bood.

Volgens Hulsman blijkt keer op keer dat er nog veel kan verbeteren aan de beweeg- en eetgewoonten van Amstelveense jongeren. “We zijn blij dat het College nu eindelijk werk maakt van gezonde leefgewoonten van onze jongeren. Dat Amstelveen zich met GIDS ook gaat richten op ouderen vinden we alleen maar positief”.

Te lang gewacht?

De GIDS aanpak lijkt volgens hem sterk op wat het CDA destijds voor ogen stond: met medewerking van alle betrokkenen in een wijk gezond eten en bewegen gemakkelijk en aantrekkelijk maken. Maar de fractie heeft dus nog wel wat vragen. “In bijna alle gemeenten om ons heen lopen al vergelijkbare programma’s. Ook in Aalsmeer, waarmee wij de ambtelijke organisatie delen. We willen graag weten hoe het College verwacht van hen te leren wat wel en wat niet werkt en hoe men samen wil gaan werken.”  In het verleden hebben verschillende partijen hun steun toegezegd. Het CDA wil graag weten of zij daar nog steeds toe bereid zijn, of dat Amstelveen te lang heeft gewacht.

Lees ook:Buurtsportcoaches komen er als het Rijk mee betaalt
Lees ook:CDA wil gezond gewicht Amstelveense jongeren
Lees ook:Eén op de drie Amstelveners eenzaam
Lees ook:‘Sociaal koken’ in de wijk
Lees ook:Bijeenkomst over gezond oud worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.