‘Gezondheidscentrum Marne slecht bereikbaar’

 

Cor Spinhoven (OCA)

Cor Spinhoven (OCA)

Het nieuwe gezondheidscentrum aan de Marne is nog niet perfect, want de toegankelijkheid met het openbaar vervoer laat te wensen over. Vooral voor mensen met een lichamelijke beperking kan dit problemen opleveren. Dat constateren de fracties van SP en Ouderencombinatie (OCA) in de gemeenteraad, die in de komende raadsvergadering met een motie komen, waarin het college wordt verzocht maatregelen te nemen om de bereikbaarheid van het centrum te verbeteren.

De fracties baseren zich op de resultaten van een door hen samengesteld zogenoemd testteam, waarin ook leden van de Participatiegroep Gehandicapten Amstelveen (PGA) en de Oog Vereniging participeerden. Eerdere onderzoeken van de SP werden overigens door een meerderheid van de raad terzijde geschoven als ‘politieke onderzoeken’, onder meer door de VVD, grootste fractie in de raad. Dat gebeurde overigens niet met door de VVD gehouden onderzoeken, onder meer over mogelijkheden voor De Bajes en de toenemende hoeveelheid containers voor afvalscheiding. In de politiek gaat er nu eenmaal niet om wát er wordt gezegd, maar om wie het zegt.

Het testteam van SP en OCA constateerde onder meer dat de afstand  tussen bushalte Seine en het gezondheidscentrum 328 meter is, die van de halte Punten af  402 meter. Ook blijken diverse obstakels (stoepranden, losliggende tegels en gaten in de stoep) de wandeltocht bijna onmogelijk te maken voor mensen in een rolstoel of met een rollator. Verder is er volgens het testteam geen bewegwijzering tussen de bushaltes en het gezondheidscentrum. Ook zijn er geen geleidelijnen voor slechtziende of blinde mensen.

 

SP fractievoorzitter Joep van Erp: “Als het college streeft naar duurzame oplossingen en zelfredzaamheid van mensen dan moet ik concluderen dat hier onder de maat is gepresteerd. Mensen met een lichamelijke handicap kunnen nu onmogelijk zelfstandig bij het gezondheidscentrum komen en worden afhankelijk gemaakt van de hulp van derde.”

 

Het testteam komt met de volgende aanbevelingen om de bereikbaarheid van het gezondheidscentrum te verbeteren:

  •  Bus 149 een lus te laten rijden over de parkeerplaats van het gezondheidscentrum (de loopafstand van de aldaar aan te leggen nieuwe bushalte naar de ingang van het centrum wordt hiermee teruggebracht naar enkele meters)
  • Obstakels weg te halen tussen bushaltes Seine en het centrum (stoepranden).
  • Nieuwe bushalte voor lijn 199 te plaatsen bij de oprit van het centrum waardoor de loopafstand wordt verkort tot ongeveer 100 meter.
  • Geleidelijnen (plaveisel met reliëf) aan te brengen voor blinde/slechtziende mensen.
  • Een voetpad aan te leggen tussen halte Punter via de oprit van het centrum.
  • Bewegwijzering aan te brengen tussen de haltes Seine en Punter en het gezondheidscentrum.

     

    Fractievoorzitter Cor Spinhoven van OCA: ”Het is jammer dat PvdA wethouder Brandes geen mogelijkheden ziet om middelen ter beschikking te stellen voor iets wat gewoon moet gebeuren. Wij verwachten dan ook dat hij alsnog met onze aanbevelingen aan de slag gaat”.

Lees ook:Medisch centrum Marne iets beter bereikbaar
Lees ook:OCA: ‘Nieuw gezondheidscentrum slecht bereikbaar’
Lees ook:Team test bereikbaarheid gezondheidscentrum
Lees ook:Coalitie: motie medisch centrum overbodig
Lees ook:SP doet mee met testteam toegankelijkheid trams 5 en 51

5 reacties op “‘Gezondheidscentrum Marne slecht bereikbaar’

  1. Jo

    Scootmobielgebruikers zijn niet welkom.
    Ze vergeten dat er scootmobielrijders zijn die een indicatie voor een electr. rolstoel, die er wel in mag.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jan Demming

    Als er nu een voetpad langs de nieuwe weg vanaf Punter naar het Gezondheidscentrum aangelegd wordt gelegd, kost dat de gemeente naar eigen zeggen 80.000 euro. Ik doe het voor 6000 euro, maar dat terzijde. Overigens had dat voetpad natuurlijk gelijk met die weg aangelegd moeten worden, want dat zou een heleboel centjes hebben gescheeld. Een beetje onnadenkend van met name de vorige wethouder Levie.

      /   Beantwoorden  / 
    1. jo

      Ach, je weet toch dat de domheid ook hier regeert.
      Mis in Amstelveen vaak voetpaden, let maar eens op…. :) )

        /   Beantwoorden  / 
  3. W.A.Bomgaars

    Even realistisch blijven graag …
    Scootmobielers komen NIET met het openbaar vervoer en kunnen het fiets- voetpad gebruiken dat slechts 45 meter naast en paralel aan het nieuwe weggetje loopt.
    Dit is ook veiliger (onderdoorgang van Punter naar Marne vv).
    Een nieuw (overbodig) voetpad kost geld dat beter kan worden gebruikt.
    Trouwens … hoeveel mindervaliden (anders dan scootmobielers) komen er eigenlijk met het OV naar een buurt gezondheidscentrum ?

      /   Beantwoorden  / 
  4. frank bikker

    Overigens nog even een kleinigheidje. Ben je een rolstoeler en je woont toevallig in Waardhuizen en je bent afhankelijk van zo’n klein busje (149), dan kun je niets eens met het OV, omdat het busje niet dichtbij genoeg bij de halte kan komen, want dan kunnen de deuren niet open of dicht. Klein foutje van Connexxion!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.