B&W: wekelijks koopzondag niet meer uitgesloten

2824797354_12e33e215b[1]Als in heel Amsterdam  de winkels op zondag open gaan, zijn B&W in principe bereid dat ook in Amstelveen toe te staan. Maar dan moet er wel voldoende draagvlak voor zijn, onder meer bij de winkeliers. Dat blijkt uit antwoorden van het college op schriftelijke vragen van VVD en D66. Overigens moet Amstelveen daarvoor wel kunnen aantonen een vorm van ‘substantieel toerisme’ binnen zijn grenzen te hebben. De wekelijkse koopzondag in Amsterdam is er op gebaseerd dat het gemeentebestuur daar de hele stand tot toeristisch gebied heeft verklaard. Almere deed hetzelfde. VVD en D66 vrezen dat de Amstelveense winkelcentra, vooral het Stadshart, daaronder zal lijden. Die dreiging zien B&W ook wel. Maar zij vinden dat nog moet worden afgewacht in hoeverre er van de maatregel door de detailhandel in Amsterdam gebruik wordt gemaakt. Overigens vindt het college de maatregelen van de twee andere gemeenten niet terecht. Hele gebieden van de hoofdstad zijn écht niet toeristisch te noemen en hetzelfde geldt voor Almere, menen B&W.

Het bestuurlijke orgaan Stadsregio heeft er overigens bij Amsterdam op aangedrongen de zondagopenstelling regionaal af te stemmen, zegt het college. Ook daarop hadden VVD en D66 aangedrongen. Er is inmiddels bestuurlijk regionaal overleg over de kwestie gestart.

Lees ook:VVD en D66 willen wekelijks koopzondag
Lees ook:VAD vreest blijvende valse concurrentie Villa Arena op zondag
Lees ook:Gemeente stopt subsidie aan VVV
Lees ook:Gemeente wil op de kaart als toeristische trekpleister
Lees ook:Voorlopig geen extra koopzondagen in Stadshart

3 reacties op “B&W: wekelijks koopzondag niet meer uitgesloten

  1. Joost

    Ook GroenLinks: Minder koopzondagen kost banen!

    van Nu.nl

    Kamer accepteert banenverlies koopzondagen

    AMSTERDAM – De Tweede Kamer zal, ondanks het dreigende banenverlies, zo goed als zeker instemmen met een wijziging van de winkeltijdenwet om de koopzondagen aan te pakken.

    In het coalitieakkoord is afgesproken het misbruik van de toerismebepaling in de winkeltijdenwet aan te pakken. De laatste jaren hebben gemeenten allerlei manieren gezocht om aan de hand van de toerismebepaling meer koopzondagen te introduceren. In het plan van minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) moeten gemeenten hun koopzondagen opnieuw tegen het licht houden. Alleen gemeenten met ‘substantieel’ en ‘autonoom’ toerisme mogen meer dan twaalf koopzondagen per jaar instellen.

    Dinsdagavond debatteert het parlement met Van der Hoeven over het voorstel, maar een meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich al voor de aanpak van de koopzondagen uitgesproken. De beperking van de koopzondagen zal volgens het Centraal Planbureau (CPB) op korte termijn 700 koopzondagen en 2000 banen kosten. Op langere termijn zou het gaan om enkele honderden banen.

    Deze cijfers stuitten op kritiek van de Platform Detailhandel. Volgens het platform vergeet het CPB dat de banen vooral ten koste gaan van kwetsbare groepen, zoals jongeren, vrouwen en allochtonen die in deeltijd werken.

    “Het is dom om in crisistijd zo’n maatregel te nemen”, stelt GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent. Volgens haar zitten ook de PvdA en minister Van der Hoeven zelf met de maatregel in hun maag, maar worden ze door de ChristenUnie gedwongen om de wet door te voeren.

    “Al zijn het maar twee banen, dan nog is het teveel voor dit ideologische stokpaardje van de ChristenUnie”, valt D66-Kamerlid Boris van der Ham zijn GroenLinks-collega bij. “En dat vindt Van der Hoeven ook, want die schuift de wetswijziging als een bak lauwe bami voor zich uit, in de hoop er een gft-bak in zicht komt.”

    Van der Ham (D66) en Van Gent (GroenLinks) willen dat gemeenten zelf beslissen over het instellen van koopzondagen. “Zij moeten op gemeentelijk niveau alle belangen van bewoners en winkeliers afwegen”, stelt Van Gent.

    Bovendien past het volgens de GroenLinks-politica niet meer in deze tijd om het aantal koopzondagen terug te schroeven. “De Nederlandse samenleving heeft de afgelopen vijftig jaar een flinke verandering ondergaan.” “Het is niet meer zo dat doordeweeks de man werkt en de vrouw boodschappen doet. Veel alleenstaanden en werkenden zijn nu aangewezen op de zaterdagmiddag. En wie op zaterdag winkelt, weet over welke heksenketel ik spreek.”

    Van der Ham zegt te blijven strijden tegen de inperking van de koopzondagen. Hij hoopt dat het aangekondigde uitstel door Van der Hoeven ervoor zorgt dat het voorstel alsnog niet doorgaat.

    “De minister heeft al aangegeven dat de wetswijziging niet eerder dan 1 juli 2010 kan ingaan. Vervolgens komt er nog een overgangsregeling van een jaar. Tegen die tijd zijn er weer verkiezingen geweest en kan het voorstel van tafel.”

      /   Beantwoorden  / 
  2. frank bikker

    Zeg Joost, welke winkels zijn open in het Stadshart op zondag. Dat zijn toch alleen maar de grote. En wat heeft dat met werkgelegenheid te maken. De mensen kunnen maar 1 euro uitgeven hoor en niet 2, als ze er maar 1 hebben. Amstelveen is helemaal geen touristische trekpleister dus je trekt geen mens meer aan. Trouwens heb je wel eens aan de kleine middenstander gedacht? Die moet nu extra personeelskosten maken, omdat zijn winkel, wil hij met de zogenaamde concurrentie meedoen ,ook langer openhouden.

      /   Beantwoorden  / 
  3. frank bikker

    Trouwens Joost als die theorie van jou zou opgaan, dan zou gezien de moordende concurrentie die dan ontstaat alleen de groten het volhouden en dan wordt elk winkelcentrum hetzelfde. Dat kun je nu al in elk winkelcentrum over heel Nederland waarnemen met hier en daar een gunstige uitzondering en waar wordt dan als eerste op bezuinigd? Nou……………???

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.