Auteur ‘Nobel streven’ bij Blankevoort

Frits van Oostrom

Op zaterdag 21 oktober (16.00 uur) spreekt Frits van Oostrom bij Boekhandel Blankevoort aan de Rembrandtweg over ‘Nobel streven’, Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode. Dat is te lezen in het nieuwe boek van zijn hand dat eind deze week in de winkel ligt.

Rond 1372 kwam op het luisterrijke kasteel Santpoort Jan van Brederode ter wereld in de meest gezegende omstandigheden.

Een kleine veertig jaar later sneuvelde hij roemloos, als ridderlijke huurling, in de fameuze Slag bij Azincourt. ‘Nobel streven’ reconstrueert, als een historische detective, de loop van dit bizarre leven tot in verbluffende details.

Erfenis

Hoe Jan tot tweemaal toe met een gigantisch Hollands leger de Zuiderzee overstak voor oorlog tegen Friesland. Hoe hij naar Ierland reisde om in een onderaardse grot het helse vagevuur van Sint Patricius te voelen. Zijn jaren in het klooster, waarin hij een sprankelende Middelnederlandse tekst schreef. Zijn pogingen om de gigantische erfenis van zijn echtgenote te verwerven en hoe hij daarvoor zelfs deze Johanna uit haar eigen klooster ontvoerde.

En hoe zijn naam door heel Europa roemrucht zou worden: tot in Parijs, waar men college gaf over zijn geval, en tot aan de Engelse koning Henry V.

Van Oostrom heeft de geschiedenis van Jan van Brederode, en heel de rijke wereld daaromheen, virtuoos gereconstrueerd en vervat in een meeslepend verhaal.

 

Spinozaprijs

Frits (F.P.) van Oostrom is Universiteitshoogleraar in Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de Nederlandse letterkunde van de Middeleeuwen. Voor zijn wetenschappelijk werk kreeg hij in 1995 de Spinozaprijs. Zijn boek Maerlants wereld werd in 1996 bekroond met de AKO literatuurprijs.

Na afloop van de lezing is er een hapje en een drankje en zal er gelegenheid zijn om met de schrijver in gesprek te gaan en uw exemplaar van ‘Nobel streven’ te laten signeren.

Gezien het beperkte aantal stoelen vraagt de boekhandel aanwezigheid door te geven via [email protected] of 020 6455694.

 

 

Lees ook:Nieuwjaarsborrel en lezingen in Bibliotheek
Lees ook:Kees van Tilburg bij Boekhandel Blankevoort
Lees ook:Voorstelling ‘Voddenkoningin’ bij Blankevoort
Lees ook:Marijke en Frits Barend bij Venstra over hun boek
Lees ook:Saskia Goldschmidt bij Blankevoort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.