Hedda Gabler van Ibsen in schouwburg

schouwbug smuldersNa Nora neemt regisseur Thibaud Delpeut van Theater Utrecht nu Hedda Gabler van Henrik Ibsen ter hand, met Karina Smulders in de titelrol. De voorstelling is op vrijdag 14 april te zien in Schouwburg Amstelveen.

De klassieker van meer dan honderd jaar oud wordt gespeeld in historische kostuums. Tegelijkertijd schetst Delpeut in zijn kenmerkende felrealistische en filmische stijl een intens, ontroerend en alarmerend portret van deze tijd: een maatschappij in de wurggreep van narcisme. Een nieuwe grote zaal-voorstelling van Theater Utrecht met in de cast, behalve Karina Smulders en Guy Clemens, ook Peter Blok, José Kuijpers, Reinout Bussemaker, Astrid van Eck en Anne-Chris Schulting.

In Delpeuts regie wordt Hedda Gabler niet gedreven door verveling maar door de intense drang een leven te leiden dat echt is en de moeite waard en door de diepe pijn en verwarring van iemand die haar weg niet vinden kan.

Na een maandenlange huwelijksreis nemen Hedda (Karina Smulders) en haar kersverse echtgenoot, de academicus Jurgen Tesman (Guy Clemens), intrek in hun tot in de puntjes ingerichte villa. Tesman staat op het punt professor te worden en Hedda is klaar voor een leven in de high society. De komst van Lövborg (Reinout Bussemaker), Tesmans grote concurrent en Hedda’s voormalig minnaar, gooit roet in het eten. Tesmans academische en financiële toekomst staat opeens op losse schroeven.

Verveling

Hedda is intelligent en ad rem maar haar enige talent is volgens haar om zich ‘dood te vervelen’. En ze is door haar vader, Generaal Gabler, opgevoed met Spartaanse waarden en een mannelijke erecode. Het is misschien wel daarom dat alles in haar leven zich vertaalt in strijd: Met haar echtgenoot Jurgen en zijn Tante Juul (José Kuijpers) die Hedda willen inkapselen in een gezapig burgermansbestaan. Met huisvriend Brack (Peter Blok) die in het verstandshuwelijk kansen ziet voor een driehoeksrelatie. En met schoolvriendin Thea (Astrid van Eck) strijdt ze om de ziel van Eilert Lövborg, de enige man waar ze ooit verliefd op was. Het is een oorlog op alle fronten die zelfs een generaalsdochter niet winnen kan. Uit lijfsbehoud begint ze een gruwelijk spel van verleiding, manipulatie en destructie.

 

Lees ook:‘Stoner’ in Schouwburg na lezing Ursel de Geer
Lees ook:Leerlinge wint boeken voor Montessorischool
Lees ook:In het zonnetje wegens strijd tegen schoolverzuim
Lees ook:Wethouder Blok niet beschikbaar voor nieuwe termijn
Lees ook:Start Jaar van het Boek in Bieb aan Stadsplein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.