Jolande Withuis over biografie Juliana in bieb

Jolande Withuis. Foto: Keke Keukelaar.

Jolande Withuis. Foto: Keke Keukelaar.

Zelden deed een biografie zoveel stof opwaaien en tegelijk monden zwijgen als Juliana cover grootdie van Jolande Withuis over Juliana (1909-2004). De auteur wordt op woensdag 15 februari (20.15 tot 22.00 uur) geïnterviewd door Koninklijk Huis kenner Dorine Hermans over haar boek ‘Juliana – Vorstin in een mannenwereld’. Dat gebeurt in de bibliotheek aan het Stadsplein.

De avond is georganiseerd in samenwerking met boekhandel Venstra. Toegangsprijs €12,50 en voor pashouders €10. In de voorverkoop geldt een korting van €1.

Withuis kon voor het maken van de biografie beschikken over niet eerder gepubliceerde brieven en ander privémateriaal. ‘Ze wilde koningin blijven, hoezeer ze ook de indruk wekte dat het koningschap haar tot last was’, aldus Withuis.

Na een afgeschermde jeugd in de benauwenis van het hof en haar opbloei tijdens haar verblijf in Canada gedurende de Tweede Wereldoorlog, waarbij ze zich veel actiever inzette voor de geallieerde zaak dan veelal wordt gedacht, begon Juliana in 1948 vol ambitie aan haar ‘zware maar mooie’ taak. Al gauw werd ze geconfronteerd met grote persoonlijke en politieke teleurstellingen. Juliana’s blijvende liefde voor prins Bernhard, die in 1936 als haar bevrijder uit de hemel was gevallen, werd haar achilleshiel en bracht haar bijna ten val.

Er kan veel over Juliana gezegd worden, gewoon was ze in elk geval niet. Ze moest functioneren in een wereld van zich vaak superieur voelende mannen. En zoals ze zich tegen allerlei andere conventies verzette, deed Juliana dat ook van jongs af tegen de achterstelling van vrouwen.

 

Lees ook:Jolande Withuis komt niet
Lees ook:Cees Fasseur in bibliotheek over Juliana en Bernhard
Lees ook:Info over leesgroep Biografieën
Lees ook:Leesgroep ‘Biografieën en familiegeschiedenissen’
Lees ook:Politiek debat met o.a. Ageeth Telleman (D66)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.