Joost Zwagerman in bibliotheek Stadsplein

Joost Zwagerman (Foto:  Keke Keukelaar)

Joost Zwagerman (Foto: Keke Keukelaar)

Twee essaybundels staan centraal als schrijver Joost Zwagerman woensdag 28 augustus komt spreken in de bibliotheek aan het Stadsplein (20.15 tot 22.00 uur). Het zijn: ‘Alles is gekleurd’ en het vorig jaar verschenen vervolg daarop: ‘Kennis is geluk.’  Zwagerman, ook geregeld te zien in De Wereld Draait Door, is een der productiefste en veelzijdigste auteurs van Nederland, met een grote belangstelling voor beeldende kunst. In zijn lezing neemt hij zijn publiek mee in woord én beeld, alle informatie onnadrukkelijk verbindend met zijn persoonlijke observaties en herinneringen.

In het televisieprogramma De Wereld Draait Door geeft Zwagerman geregeld een ‘kunstcollege’. Ook schrijft hij vaak teksten, soms in de vorm van een gedicht, bij werk van kunstenaars. In zijn bundel Alles is gekleurd (2011), maakt hij talrijke omzwervingen in de kunst, literatuur en popcultuur. Over de kopie als kunstvorm, Parijs versus New York, sabotage in de kunst, het diamanten doodshoofd van Damien Hirst en over nog veel meer. Met als verbindend motto het korte gedicht van K. Schippers: ‘Als je goed om je heen kijkt / zie je dat alles gekleurd is.’

De tweede bundel, Kennis is geluk, heeft nieuwsgierigheid  als uitgangspunt voor elk essay. Met vragen als: Waarom maakt een kunstenaar een portret van Adolf Hitler als broze, breekbare man? Wie lijden er meer aan het leven in de serie Mad Men, de mannen of de vrouwen? Wat is het geheim van het licht in de schilderijen van Vermeer? Waarom huilen mensen sneller bij het luisteren naar muziek dan bij het bekijken van een kunstwerk? Toegangsprijs € 12,50. Pashouders € 10.  Voorverkoop korting € 1,- Kaarten via www.debibliotheekamstelland.nl of in een van de Amstelland bibliotheken

Lees ook:Joost Zwagerman houdt Mr. Boslezing bij Venstra
Lees ook:Cadeaus voor nieuwe leden bibliotheek
Lees ook:Nieuw cultureel programma van bibliotheken
Lees ook:Presentatie bundel kindergedichten M. Schouwenaar
Lees ook:Poëziewedstrijd over erotische kunst in Cobra

6 reacties op “Joost Zwagerman in bibliotheek Stadsplein

  1. gerben

    Waar is de bibliotheek aan het stadsplein?

      /   Beantwoorden  / 
    1. V.van Honk

      de Bibliotheek Amstelland
      Stadsplein 102
      1181 ZM AMSTELVEEN
      tel. 0206414126

        /   Beantwoorden  / 
  2. peterpc

    Joost Zwagerman :
    Schrijft boeken, maar niet heel goed. VARA-publiek denkt daardoor met een elitaire kunstkenner te maken te hebben waarvan ze de mening kunnen kopiëren om slim over te komen. Verpest om de zoveel tijd een kunstwerk bij DWDD door de grap uit te leggen. Hoort samen met Arnon Grunberg en Ronald Giphart bij de Net Niet Drie van de Nederlandse literatuur.

    (bron : Geenstijl)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Cootje

      Dat is dan ook het stijlvolle antwoord van de hr. PC. Voor de rest geloof ik de hr. PC wel en ik durf zelfs te stellen dat de hr Zwagerman een impotente hoerenloper is gezien de hoeveelheid schrijfsels dat ie wijdt aan hoerenlopen.

        /   Beantwoorden  / 
  3. peterpc

    Cootje, briljante reactie. Was weer even lachtranen uit de ogen wrijven.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.