ChristenUnie en SP niet enthousiast over kunstroute

Rien Alink (D66)

De meerderheid van de gemeenteraad en B&W staan welwillend tegenover het voorstel van D66 een kunstroute met beelden van het Stadshart (met het Cobra Museum) naar het Oude Dorp (met Museum Jan van der Togt) te creëren. Die zou via de heemparken en het Broersepark moeten lopen.  ChristenUnie en SP hadden moeite met het voorstel, onder meer omdat er volgens berekeningen van D66 25 mille mee is gemoeid, in een tijd van bezuinigingen. “De Voedselbank zou er vier jaar mee voort kunnen”, zei SP-er Patrick Adriaans woensdag in de raadscommissie Burgers en Samenleving, die in de toekomst ook structureel jaarlijkse kosten van het project verwacht.  Volgens D66-fractievoorzitter Rien Alink zou de kunstroute niet alleen Amstelveen als groene cultuurstad beter op de kaart zetten, maar goed zijn voor de horeca, het Dorpsplein en het Stadsplein. De beelden zouden dor kunstenaars, op basis van een contract met de gemeente, in bruikleen moeten worden gegeven. Volgens Alink is het ook voor hen interessant hun werk onder de aandacht van een breder publiek te brengen. In de geraamde kosten zijn onder meer die voor plaatsing en verzekeringspremies  opgenomen.  De commissie wilde nog wel een wat betere onderbouwing van het bedrag, die door Alink werd toegezegd.Alink zei ook sponsoring door bedrijven mogelijk te achten.  GroenLinks-raadslid Boomgaars vroeg zich af of kunstenaars in deze tijd wel staan te trappelen om kunstwerken in bruikleen af te staan. Volgens de ChristenUnie wordt er al veel dor de gemeente aan cultuur en groen uitgegeven. De geraamde 25 mille kunnen wat CU-raadslid De Pijper betreft beter worden besteed. Wel enthousiast tonde zich cultuurwethouder Levie. Maar volgens hem moet er wel optimale samenwerking tussen beide musea zijn, bijvoorbeeld in de vorm van een combikaartje. Verder achtte hij het nog maar de vraag of in het duur D66 berekende bedrag ook de kosten van ambtelijke bijstand zijn begrepen. Na verder intern onderzoek neemt de gemeenteraad waarschijnlijk in juli een beslissing over het voorstel.

 

Lees ook:Voorlopig geen kunstroute Stadshart-Oude Dorp
Lees ook:Brede politieke steun voor ‘buurtkamer’ van ChristenUnie
Lees ook:Gemeente wacht nu op atelier-initiatief kunstenaars
Lees ook:Levie: Kunstenaars naar leeg kantoorpand
Lees ook:D66 steunt verzet kunstenaars tegen ateliers Legmeer

5 reacties op “ChristenUnie en SP niet enthousiast over kunstroute

  1. gerben

    uitstellen aub, eerst de voedselbank in control.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

      Mee eens, en vele horecazaken lenen zich er ook voor met een kleine aanpassing om kunstwerken tentoon te stellen. Ook de winkels kunnen dit ook doen in hun etalage. ( zie kapper Bartels, zitten leuke dingen tussen.) En waarom niet vaker een kunstmarkt en niet alleen voor amateurs, organiseren in het Oude Dorp. Tot nog toe vond ik dit elk jaar een succes.

        /   Beantwoorden  / 
  2. Axel Boomgaars

    Kleine feitelijke correctie op het bovenstaande.
    Ik vroeg mij namens GroenLinks niet af of er wel genoeg kunstenaars zouden zijn die hun stukken in bruikleen zouden willen afstaan, maar deed de constatering dat in tijdens als deze waar cultuur onder druk staat, kunstenaar het wel zullen willen, alleen dat ze ook een boterham moeten kunnen verdienen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. gerben

    GL dus ook voor uitstel.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Axel Boomgaars

    GroenLinks was wel voor uitstel, maar niet perse daarom. Wij hadden nog wat vragen over de exacte financiële onderbouwing.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.