Miljoen euro nodig voor verbouwing schouwburg

Bijna een miljoen willen B&W steken in een verbouwing van de schouwburg. De toneeltoren moet volgens het college van 14 naar 19 á 20 meter hoogte. Verder moet er een zwaardere zogenoemde trekkenwand komen, omdat met de nu bestaande niet meer alle decorstukken omhoog zijn te halen. Aan de gemeenteraad is voorgesteld de benodigde 968 duizend euro uit de algemene reserves te halen, waardoor overigens de jaarlijkse renteopbrengsten naar schatting met 45.000 euro kelderen. Dat de toneeltoren hoger moet worden om te kunnen blijven concurreren met andere theaters, was overigens al eerder gemeld. De schouwburg betaalt zelf 145 duizend aan de verbouwing. Ondanks alle bezuinigingen vinden B&W de ingrijpende verbouwing noodzakelijk, omdat in hun ogen Amstelveen ‘een volwaardige schouwburgvoorziening’ moet behouden. De toneeltoren is 37 jaar oud en sinds de jaren 90 zijn er veel nieuwe theaters gekomen, met hogere torens. Toneelgezelschappen gebruiken niet alleen grotere, maar ook meer decorstukken en het gebruik van licht- en geluidsapparatuur is toegenomen. Verbouwen betekent volgens B&W behoud van het Amstelveense cultuuraanbod, wat naar hun mening de aantrekkelijkheid van Amstelveen om te wonen en te werken vergroot.

John Levie

Noodgedwongen kan de schouwburg nu niet alle producties herbergen, zeggen B&W. Volgens cultuurwethouder Levie betekent niet ingrijpen een enorme kwalitatieve aderlating van het cultuuraanbod, omdat grotere voorstellingen aan Amstelveen voorbij gaan, waardoor de programmering steeds verder wordt beperkt. Het Amstelveense publiek heeft een bovengemiddelde interesse in theater, zeggen B&W. Daarom moet de stad een volwaardige schouwburg hebben. “Niet een veredeld dorpstheater,” zegt Levie.  

De schouwburg is al een substantieel aantal grote producties misgelopen, schrijven B&W aan de gemeenteraad. Die werden in 2010 en 2011 niet meer geprogrammeerd, voegen zij daaraan toe. Als er niets gebeurt, wordt de programmering eenzijdig, waarschuwen zij. Publiekstrekkers zouden dan wegblijven. Van de 150 voorstellingen die nu in de grote zaal worden geprogrammeerd, kunnen er ongeveer 55 dan niet meer in de programmaring worden opgenomen. De schouwburg trekt jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers en staat van de gemeenten met tussen de 50 duizend en 100 duizend inwoners op de tiende plaats als het gaat om het aantal voorstellingen per 1000 ingezetenen. Daarmee scoort het hoger dan het gemiddelde. Van de begroting wordt ongeveer 65 procent door de schouwburg zelf aan inkomsten opgehoest. De subsidie voor de filmzaal is door de gemeente per 1 januari beëindigd.

Lees ook:Grote zaal schouwburg heropend met megaproductie
Lees ook:Toneeltoren nu ook van buiten in het volle licht
Lees ook:Verhogen toneeltoren schouwburg kost acht ton
Lees ook:Politiek gaat wel akkoord met miljoen extra voor schouwburg
Lees ook:Rondleiding in nieuw toneelhuis schouwburg

2 reacties op “Miljoen euro nodig voor verbouwing schouwburg

  1. Gerben

    1 miljoen meevaller uit IJsland door naar alhier een rechste hobby. Tegen!

      /   Beantwoorden  / 
  2. azijnpissertje

    En 6000 euro naar een voedselbank en een filiaal van de bibliotheek open laten kan niet? Wat een wanverhouding. Decadent in deze tijden!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.