Groot: ‘Nieuw KPMG was verantwoord, leegstand blijft zuur’

Jan Willem Groot

Toen aan KPMG vergunning werd gegeven voor de bouw van een tweede kantoorpand was dat een verantwoorde beslissing. Dat zegt wethouder Jan-Willem Groot van Economische Zaken (CDA) in reactie op de tv-uitzending over de verhuizing van de onderneming naar een vijfhonderd meter verder gelegen locatie in ‘Slag om Nederland’.  “Maar het blijft zuur dat het oude pand nu leeg staat,” voegt Groot er aan toe. Hij komt binnenkort met een voorstel bij de gemeenteraad om leegstaande kantoorpanden voor andere doelen, zoals woningbouw, te gaan gebruiken en andere – waar dat niet mogelijk is – te slopen. “Maar daarvoor is nodig dat men gebouwen gaan afwaarderen in de boeken. Dat gebeurt maar heel geleidelijk, ook al omdat bijvoorbeeld pensioenfondsen vaak in dergelijk vastgoed hebben geïnvesteerd. Men laat de lucht er zogezegd langzaam uit lopen,” zegt Groot.Hij geeft wel toe dat zijn toenmalige partijgenoot en fractievoorzitter Ton Johannissen heeft gewaarschuwd voor de dreigende leegstand van het ‘oude’ KPMG-gebouw, dat er overigens nog helemaal niet zo lang stond. Het verhaal van de onderneming was destijds dat men van twintig kantoren in het land terug wilde naar acht en de opleidingen centraliseren in Amstelveen. Dat paste niet in het bestaande gebouw aan de Burgemeester Rijnderslaan, zodat er op een andere locatie moest worden gebouwd. “Het oude pand zou voor de helft in gebruik blijven,” zegt Groot. Duidelijk was dus al dat minstens de helft leeg zou komen te staan. Dat het helemaal leeg werd, komt volgens Groot door de bank-, krediet en eurocrisis en de accountancycrisis, als gevolg van de algemene reputatieschade door de Enron affaire, die mammoet Arthur Andersen in die branche te gronde richtte.

Groot deelt wel de mening die voormalig wethouder Paul Regouin gaf in de uitzending dat door het nieuwe gebouw een totale nieuwe ruimtelijke invulling van het gebied Langerhuizen – met de zorginstellingen – mogelijk werd. “Het gebouw bood eigenlijk een soort scherm voor de zorginstellingen en het gebied daarachter, de ontsluiting werd beter en het verkeer in Groenelaan ontlast. Als we in 2002 tegen KPMG hadden gezegd: je mag niet bouwen, was de onderneming naar elders vetrokken en had hetzelfde pand nu ook leeg gestaan.” Volgens Regouin is de gehele inrichting van het klaverblad bij de A9 gefinancierd uit de grondexploitatie die met de bouw van het nieuwe KPMG-pand samenhing.

Lees ook:St. Josephschool in Nes wordt woonhuis
Lees ook:GroenLinks bezorgd over KPMG
Lees ook:OM onderzoekt gesjoemel KPMG nieuwbouw
Lees ook:SP wil duidelijkheid over KPMG-leegstand en verhuizing
Lees ook:SP: B&W spreken zichzelf tegen over KPMG

6 reacties op “Groot: ‘Nieuw KPMG was verantwoord, leegstand blijft zuur’

  1. azijnpissertje

    “Het blijft zuur, dat het oude pand leeg blijft staan.” Ik krijg er Groote krokodillentranen van in mijn ogen. De zoveelste superslimme uitspraak van dit politieke dier.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jan

    De overheid verstopt zich liever dan dat zij haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en dit soort nieuwbouw niet meer toelaat. KPMG was in een andere tijd maar hoeveel gemeenten laten nog steeds nieuwbouw toe. Het gaat bij de overheid alleen om geld. Zie alle Gemeenten jaarlijks maar pronken op de vastgoedbeurs Provada met haar dure stands. Maatschappalijke verantwoordelijkheid wordt keihard opzij gezet voor harde euro’s. De overheid is gewoon een van de bedrijven. De luchtbel wordt gewoon nog verder opgeblazen zoals de banken ook deden voor de bankencrisis.

      /   Beantwoorden  / 
    1. azijnpissertje

      Zijn die “harde” euro’s ook niet gebakken lucht?

        /   Beantwoorden  / 
      1. Jan

        die grondopbrengsten en leges zijn keiharde euro’s. Dat is de reden dat de maatschappelijke verantwoordelijkheid van ambtenaren opeens niet meer belangrijk is.

        In Hoofddorp is de nieuwbouw van TNT en Fox vakanties wederom een prachtig voorbeeld van ambtenaren die capituleren voor het grote geld. Men bouwt daar een nieuw kantorenpark terwijl Beukenhorst Oost en West al jaren waanzinnige leegstand kennen.

          /   Beantwoorden  / 
        1. azijnpissertje

          Dacht je nou echt dat megabedrijven echt de grondprijzen betalen die wij zouden moeten betalen? Men is veel te blij dat ze hier een paar jaar komen zitten ivm werkgelegenheid. Is zelfs voorgekomen bij zo’n asociaal bedrijf als van der Valk. ( hoewel vlak TNT ook niet uit!)

            /   Beantwoorden  / 
  3. Johan Bos

    Als morgen een megaconcern in Amstelveen een megahoofdkantoor wil bouwen, wordt het met rode loper binnengehaald, kruipt de lokale overheid opnieuw door het stof en likt zij wederom de hielen van de onderneming. Dat heet citymarketing. Ik herinner me nog hoe Canon werd binnengehaald. De eerste verantwoordelijke wethouder trad af, omdat een collega van hem achter diens rug om was gaan praten met Canon en – met een meerderheid in de raad achter zich (hij was zelf van de VVD) – alle eisen liet vallen. Anders zou Canon naar Antwerpen gaan….

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.