Elektronische bloemenveiling TFA naar FloraHolland

V.l.n.r.zittend: Kieran McGirr (Mavuno), Timo Huges (FH), Peter Zwager (Mavuno) en Bernard Oosterom (FH) tekenen intenteverklaring. Staand: Ard Reijtenbagh en Erik Leeuwaarden (FH).

V.l.n.r.zittend: Kieran McGirr (Mavuno), Timo Huges (FH), Peter Zwager (Mavuno) en Bernard Oosterom (FH) tekenen intenteverklaring. Staand: Ard Reijtenbagh en Erik Leeuwaarden (FH).

Tele Flower Auction (TFA) aan de Noorddammerweg in Amstelveen, de allereerste volledig elektronische bloemenveiling,  wordt onderdeel van FloraHolland, de coöperatie waartoe onder meer de Aalsmeerse (voorheen VBA) behoort. De Mavuno Group in Kenia, eigenaar van TFA, heeft daarover met FloraHolland overeenstemming bereikt. De huidige aanvoerders op TFA, veelal Afrikaanse kwekerijen, verbreden hiermee hun afzetmogelijkheden. Ook versterken zij hun vermarkting door de aansluiting van het TFA systeem op de virtuele kloksystemen van FloraHolland. Voor bindt door de integratie internationaal assortiment en koopkracht aan zich. De integratie zal in de loop van dit jaar worden geëffectueerd.Op TFA aangesloten handelaren kopen daar met hun computer digitaal in, waar zij zich ook bevinden. De aanvoerders zijn in zowel Oost-Afrika als Nederland gevestigd. Het hoofdproduct is roos. Het koperspubliek in Nederland gevestigde handelaren, die doorgaans ook op de FloraHolland-vestigingen inkopen. TFA ontstond jaren geleden, toen de veilingen in Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg gedurende een deel van het jaar dicht gingen voor aanvoer van import bloemen. In ijltempo werd toen de eerste volledig elektronische veiling in Aamstelveen opgezet, zodat Keniase kwekers konden blijven aanvoeren in Nederland. Daarmee deed TFA iets, waarover de bestaande coöperatieve al jaren spraken. Toen TFA eenmaal bestond gingen ook die het zogenoemde kopen op afstand invoeren. Een probleem daarbij is nog steeds dat er geen actuele beelden van de aangevoerde partijen zijn te zien. Bij TFA wel: van elke partij wordt een close up foto van bloemen en een overzicht van een hele wagen gemaakt, voordat partijen voor de klok komen. FloraHolland heeft, op één concurrent na, alle Nederlandse bloemenveilingen in handen en daardoor een marktaandeel van circa 98 procent.

De Mavuno Group bestaat, naast TFA, uit Oserian Development Company (250 hectare kwekerij) in Naivasha, Bloom (bloemenexporteur en retailleverancier), World Flowers en Fast Track Flowers (retailleveranciers in Verenigd Koninkrijk), East African Flowers (EAF, inklaring van luchtvracht in Nederland) en Airflo (luchtvrachtverzorging) in Nairobi.

 

De Mavuno Group denkt door integratie van TFA in FloraHolland een breder kopersbestand en andere marktsegmenten voor de aanvoerders te verkrijgen. Ook wordt voor TFA-aanvoerders en –kopers de efficiency  in de logistieke keten verhoogd.

De Mavuno Group bestaat al meer dan 30 jaar, heeft zeven bedrijven en biedt werk aan meer dan 6.000 personeelsleden in ruim 60 landen. Voor meer informatie: www.mavuno.com 

De coöperatieve bloemenveiling FloraHolland heeft veilingvestigingen in Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg, Venlo, Bleiswijk en Eelde en een landelijk opererende bemiddelingsorganisatie (FloraHolland Connect). De jaaromzet is ruim 3,8 miljard euro. Er werken 4.400 medewerkers. Voor meer informatie: www.floraholland.com

Lees ook:Geslaagden AC in zonnebloemen gezet
Lees ook:Maffia dupeert bloemenhandelaren op veiling
Lees ook:Flower Festival in Aalsmeer
Lees ook:Provincie betaalt 10 miljoen voor opknapbeurt Greenport
Lees ook:Zondag Ride for the Roses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.