OR Cardanus hekelt citeren KPMG-rapport door wethouders

Jacqueline Koops

Terwijl stichting Cardanus, haar personeel en vrijwilligers vinden dat de gemeente het complete welzijn om zeep helpt, zeggen B&W dat juist overeind te willen houden. Maar het college is niet van plan na jarenlang financieel wanbeleid door te gaan met klakkeloos gemeenschapsgeld in de organisatie te pompen. En omdat volgens de wethouders Koops (welzijn) en Raat (onder meer Financiën) het jongerenwerk van geen kanten functioneert, willen zij daar voortijdig de stekker uit trekken. Schande, dan gaan we onmiddellijk failliet, was woensdag de boodschap van de tegenstanders tijdens de door vakbonden Abvakabo en Ondernemingsraad op poten gezette demonstratie voor het Raadhuis. En die tijding herhaalde de ene na de andere inspreker ’s avonds tijdens de raadscommissie Burgers en Samenleving om de politiek tot andere gedachten te brengen. Begin volgend jaar neemt de gemeente zelf het jongerenwerk ter hand, zodat dan sowieso de subsidie ervoor aan Cardanus ophoudt. Maar omdat die stichting nu volgens B&W al niet meer levert wat is afgesproken, willen zij nu al stoppen met betalen. Dat zou dan een half miljoen schelen, heette het eerst, maar welbeschouwd gaat het nu nog om twee ton, laat Raat weten.

Zich baserend op een KPMG-rapport hield het college in de commissie vol dat de stichting niet onmiddellijk failliet kan gaan, omdat er nog 365 duizend euro is gereserveerd voor vervanging van eventueel zieke werknemers. Maar later dit jaar dreigt het gevaar wel. Dus, redeneerde OR-voorzitter Las van Bennekom, het is gewoon kort uitstel van executie. Zij vond trouwens dat B&W niet uit het nog vertrouwelijke rapport van KPMG had mogen citeren. Dat had ook Cardanus niet gedaan. Waar Koops tegenin bracht dat KPMG er toestemming voor had gegeven, wat natuurlijk weel niet zo vreemd tegenover een klant: de gemeente had opdracht voor het onderzoek gegeven, omdat volgens haar cijfers van de kant van Cardanus maar uitbleven. Wat weer werd tegengesproken door Cardanus-directeur Wim Bouma, die vertelde dat er in maart al een begroting was afgeleverd. Nietes-welles, werd het vervolgens. Koops en Raat hadden nooit een begroting gezien, maar uiteindelijk haastte het hoofd financiën zich het college te vertellen dat er inderdaad wel cijfers waren binnen gekomen. Maar geen echte begroting, hielden de wethouders vol. Een bovendien: wat aan de gemeente wordt gestuurd, komt niet automatisch bij B&W terecht, zei Koops. Wat tot geloei in de raadzaal leidde. GroenLinks-raadslid Dorien Mijksenaar wil de onderste steen boven hebben, want het ontbreken van een duidelijke begroting was steeds het argument van de wethouders geweest om nog niet met Cardanus om de tafel te gaan zitten. Koops liet weten geen behoefte aan een gesprek met de benen op tafel te hebben, zoals de verdedigers van Cardanus wensen. Wat haar betreft is er alleen ruimte voor een constructief gesprek, met duidelijke cijfers op tafel.

Intussen zijn alle fracties het erover eens dat negentig procent van het werk van Cardanus wel goed gebeurt. Dat wil iedereen, ook het college, graag zo houden. Maar het belang van welzijn zijn overstijgt dat van de ene organisatie, constateerde onder anderen Bert de Pijper van de ChristenUnie. Die vond het, evenals anderen, trouwens een beetje vreemd dat een instelling met tien miljoen euro omzet direct failliet dreigt te gaan bij het ontberen van twee ton subsidie. Wordt vervolgd.

Lees ook:Financieel rookgordijn Cardanus blijft bestaan
Lees ook:Koops wil zicht op gang van zaken bij Cardanus
Lees ook:Gemeente trekt toch direct stekker uit jongerenwerk Cardanus
Lees ook:GroenLinks vindt Koops te laks naar Cardanus
Lees ook:Koops: ‘Cardanus breekt ontmantelingsproces af’

Eén reactie op “OR Cardanus hekelt citeren KPMG-rapport door wethouders

  1. kees

    Vreemde gang van zaken van beide kanten. Ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat beide partijen proberen hun eigen straatje schoon te vegen. Net of dat lekker belangrijk is. Mevr. Koops zegt dat 90 % goed verloopt en dat er met jongerenwerk zaken mis zijn. Aanvankelijk kreeg ik van die kant een heel andere indruk. Idem van de leiding van Cardanus die daarop reageerde dat alles over de kop zou gaan. Is dit soort gekrakeel nou in het belang van de burgers. Ik dacht van niet. Conclusie; slecht pr voor Raat en Koops, id. Cardanus.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.