Aanhoudend verzet tegen kinderdagverblijf

Tegen de bouw van een tijdelijk kinderverblijf aan Zonnestein 66 blijft de belangenvereniging Elsrijk Oost zich met hand en tand verzetten. Stichting Kinderrijk heeft een tijdelijke bouwvergunning aangevraagd. Zij wil er voor vijf jaar een dagverblijf plaatsen. Dat is volgens haar nodig wegens opheffing van het Augustijntje aan de Kalfjeslaan.

Uit de omgeving zijn tal van bezwaren tegen het plan gerezen. Behalve van de kant van de belangenvereniging ook van individuele omwonenden aan Zonnestijn en Selde Rust. Verwachte overlast, vermindering van het uitzicht en het verdwijnen van groen zijn de belangrijkste argumenten tegen de bouw. De tegenstanders zijn bang dat de gemeente toch vrijstelling van het bestemmingsplan geeft om die mogelijk te maken. De vereniging wil dat voorkomen en heeft aangekondigd eventueel schorsing via een voorlopige voorziening bij de rechter te aan te vragen. Zij heeft aangekondigd tot het uiterste te gaan om uitvoering van de plannen te voorkomen.

Lees ook:Rechter verbiedt bouw kinderdagverblijf Zonnestein
Lees ook:B&W: sloop De Laagte moet doorgaan
Lees ook:B&W storen zich niet aan bezwaren tegen artsenpraktijken Molenweg
Lees ook:Ouderkerkerlaan: geen bouw op KKC-sportveld
Lees ook:PvdA voelt zich verliezer in golfbaankwestie

25 reacties op “Aanhoudend verzet tegen kinderdagverblijf

  1. Anne

    Je kunt je afvragen waar je woongenot nou meer door verpest wordt: een constant gevecht tegen de gemeente of andere huizen/gebouwen waar je tegen aan kijkt. Ik zou tegen alle groenzoekers willen zeggen, verhuis lekker naar Friesland of Drenthe.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Hans van der Liet

    Een advies dat ik ook de tegenstanders van het Golfodrome van harte wil meegeven!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Anne

    Hmm, Hans,

    Ik moet eerlijk zeggen dat ik meer moeite heb met tegenstanders van mijn inziens noodzakelijke sociale voorzieningen als kinderdagverblijven en scholen dan van luxe golfoorden.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Anne

    Grappig is trouwens dat BBA zich aan de ene kant inzet voor de burgers die zich verzetten tegen bebouwing van Selderust/Zonnestein, en aan de andere kant zich inzet voor het realiseren van het golfcomplex. Op die manier profileer je je natuurlijk niet erg duidelijk als politieke partij.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Hans van der Liet

    Ach, hoe meer golfbanen er komen, des te minder elitair wordt die sport. De proleten die je nu soms al over de greens ziet rondhobbelen, hebben bij mij al lang geleden de gedachte verdreven dat het een luxe sport is voor de elite.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Anne

    Het gaat niet zozeer om of golf elitair is of niet, maar ik kan het ook niet echt als noodzakelijk publieke voorziening zien.

    Ik vind in ieder geval de naam ‘golfodrama’ wel leuk gekozen, maar niet echt staan voor ‘constructief overleg’ is met ons mogelijk. Als burgers meer willen inbrengen bij de politieke besluitvorming, moeten ze vooral met rationele argumenten komen. Dat het bouwvolume te groot was in de oorspronkelijke plannen in Elsrijk-Oost was heel rationeel, maar vervolgens alles blokkeren weer niet.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Actiecomite Golfodrama

    We wachten nog steeds op rationele argumenten tegen onze strijd voor het behoud van de Bovenkerkerpolder. Van der Liet en Anne adviseren ons te verhuizen naar groener oorden. Treurig en wat een ondemocratisch zwaktebod. En beste Anne, ook met ons is (zelfs vanuit Drenthe of Friesland) constructief overleg mogelijk, als je daarvoor de ruimte laat.
    Actiecomite Golfodrama

      /   Beantwoorden  / 
  8. Anne

    Ik heb nooit gezegd dat de mensen in de Bovenkerkerpolder moeten verhuizen, dat voegde Hans toe.
    Het ging mij erom dat overleg met actiecomitees met namen als golfodrama, maar voor 1 standpunt staan namelijk: een golfcentrum mag er onder geen enkele voorwaarde komen. Dit betekent dat er in zo’n beleidsproces nooit om overleg kan gaan, 1 partij zal altijd winnen en de ander altijd verliezen (een golfcentrum komt er of niet). Eerlijk gezegd ben ik niet voor een golfcentrum en vind jullie argumenten rationeel en constructief.
    Een tip: Mocht het golfcentrum er ooit toch komen, blijf je dan niet met hand en tand verzetten, maar probeer zoveel mogelijk met de bouwer om de tafel te gaan zitten en probeer de plannen zo gunstig mogelijk voor de omwonenden te laten uitkomen.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Anne

    Trouwens in een democratie vallen beslissingen ook weleens nadelig uit voor een bepaalde groep, dat maakt een besluit nier per se ondemocratisch.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Hans van der Liet

    Kijk, als we de democratie weer in het spel gaan brengen, dan wil ik er op wijzen dat de gemeenteraad (onze democratisch gekozen volksvertegenwoordiging) zich in beginsel heeft uitgesproken vóór de aanleg van een golfterrein. Dat rondt de discussie op dat punt dus hierbij af. Wat betreft de vraag of het een noodzakelijke publieke voorziening is: buiten scholen en ziekenhuizen bestaan er volgens mij geen andere publieke voorzieningen die echt noodzakelijk zijn in de strikte zin des woords, dus wie die lijn van redeneren volgt, moet ook tegen (andere) sportaccomodaties, bibliotheken en (ja zelfs) kinderdagverblijven zijn.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Actiecomite Golfodrama

    Beste Hans,
    We zitten op dit moment volop in het proces van democratische besluitvorming. De gemeenteraad heeft zich in beginsel uitgesproken maar nog niet definitief. Dat verwachten we eind dit jaar. Het is aan de burger om dat besluitvormingsproces al dan niet te beinvloeden. Dat is de dynamiek en de kracht van democratie. De discussie is dus in volle gang en dat is goed. De democratie gaat teloor als burgers zich neerleggen bij een INTENTIE van de gekozen vertegenwoordigers als men denkt dat daarmee het democratisch proces is afgerond…
    Met vriendelijke groet,
    Actiecomite Golfodrama

      /   Beantwoorden  / 
  12. Hans van der Liet

    Een ieder mag van mij zijn vrije tijd besteden aan buitenparlementaire acties, hoe nutteloos ook. Het is mijn inschatting (en als voorzitter van het lokale CDA meen ik enig inzicht te hebben in de besluitvorming) dat de gemeenteraad van het principebesluit niet meer zal zijn af te brengen. En Anne heeft helemaal gelijk als ze zegt dat van echt overleg, bij de huidge opstelling van uw comité, geen sprake is. Daarvoor is uw verzet iets te categorisch van aard. Mijn advies om naar Friesland of Drenthe te verhuizen moet aldus worden begrepen, dat daar uw verlangens naar een onveranderlijk uitzicht op groene weiden het langst worden bevredigd. In een gebied met de economische en sociale structuur van de Randstad is dat een luxe die wij ons, enerzijds helaas, niet langer kunnen permitteren.

      /   Beantwoorden  / 
  13. Anne

    Hans: “buiten scholen en ziekenhuizen bestaan er volgens mij geen andere publieke voorzieningen die echt noodzakelijk zijn in de strikte zin des woords, dus wie die lijn van redeneren volgt, moet ook tegen (andere) sportaccomodaties, bibliotheken en (ja zelfs) kinderdagverblijven zijn”

    Daar kan je over discussieren, dat gebeurt als het goed is ook bij de besluitvorming. Je kan ook discussieren of een bepaalde voorziening op een bepaalde plek nodig is etc, etc.

    Het gaat vooral om het eeuwige verzet in Elsrijk-Oost, die bij voorbaat al roepen dat ze een voorlopige voorziening bij de rechter gaan aanvragen.

      /   Beantwoorden  / 
  14. Hans van der Liet

    Klopt: in meerdere delen van Amstelveen is het NIMBY-effect (Not In My Backyard) goed te voelen.

      /   Beantwoorden  / 
  15. Actiecomite Golfodrama

    Beste Hans,
    Ter informatie: wij hebben enkele weken geleden bijna drie uur gesproken met de heren Jonker en Siegmann van uw partij. In onze ogen verdient een dergelijk gesprek, dat in een goede sfeer verliep, het predikaat overleg. Houdt u dus aub op met in het openbaar te verkondigen dat er met ons niet te overleggen valt. Inderdaad valt er met ons niet te marchanderen over een golfbaan zus of zo uitvoering. Wij willen geen golfcentrum. Maar wij willen u wel graag uitleggen waarom wij geen golfcentrum in de Bovenkerkerpolder wensen. En waarom het golfcentrum geen garantie is tegen woningbouw. Saillant, maar u ongetwijfeld bekend: CDA-raadslid Ben Jonker vertelde ons dat wat hem betreft de hele Bovenkerkerpolder wordt volgebouwd! Het verbaast ons dat u in de ene zin zegt dat de gemeenteraad niet meer van zijn voorgenomen besluit is af te brengen en vervolgens ons verzet verwijt categorisch van aard te zijn. U verwijt ons wat u de gemeenteraad niet verwijt. Wij betreuren het zeer dat een democratische partij als het CDA zich, bij monde van u, badinerend uitspreekt over buitenparlementaire acties. U vervreemdt zich daarmee van de kiezer. Dat u het weinige groen dat rest in de Randstad wenst op te offeren omdat dit luxe zou zijn. Daarover kunnen we van mening van verschillen. Maar kennelijk ziet u een golfcentrum niet als luxe in een regio met reeds vele golfbanen. In het concept CDA programma voor de verkiezingen lezen wij “Milieu zien als kans”. Nou, die kans zien wij in de Bovenkerkerpolder, en wij werken hard aan de uitwerking van die kansen die uw partij helaas laat liggen. Met vriendelijke groet,
    Actiecomite Golfodrama
    06-36229019

      /   Beantwoorden  / 
  16. Johan Th. Bos

    Het CDA vervreemdt zich niet van de kiezer, dat is allang gebeurd. En die C is helemaal volstrekte onzin. Je kunt ook als moslim – die Christus op geen enkele wijze erkend als Gods Zoon en enige Middelaar – in de Kamerfractie zitten. Dus van de oorspronkelijke achterban, die misschien meende bij een partij te zitten met het Evangelie van Jezus Christus als grondslag, lijkt die club mij ook volledig vervreemd. Ze kan zich hooguit nog RDA (Religieus Democratisch Appel) noemen.

      /   Beantwoorden  / 
  17. Hans van der Liet

    Ik kan het een gemeenteraad, als democratisch gekozen hoogste orgaan binnen de gemeente en als zodanig vertegenwoordiger van het algemeen belang, niet verwijten om bepaalde keuzes te maken. Daarvoor zijn de leden van dat gremium immers gekozen. Nogmaals, het staat het Actiecomité vrij om alle legale middelen tot meningsbeïnvloeding aan te wenden. Ik adviseer het comité echter om er niet teveel van te verwachten: teleurstellingen vinden vaak hun oorsprong in te hoge verwachtingen.
    In hoeverre het CDA zich vervreemdt van de kiezer, ik vraag het mij af. Van de landelijke partijen is het CDA nog steeds de partij die op het gemeentelijk niveau het sterkst uit de (stem)bus komt en de meeste raadszetels heeft.

      /   Beantwoorden  / 
  18. Hans van der Liet

    Ik vind trouwens het argument dat er in de omgeving al zoveel golfbanen zijn (wat er van die bewering ook waar moge zijn), ook enigszins curieus. Vindt het Actiecomité dan ook, dat alle voetbalverenigingen in Amstelveen maar dicht moeten, omdat er immers in de nabije omgeving (Amsterdam, Aalsmeer, Uithoorn) voldoende clubs zijn om in die behoefte te voorzien?

      /   Beantwoorden  / 
  19. Johan Th. Bos

    Alsof de oppervlakte van een voetbalveld op enigerlei wijze is te vergelijken met die van een golfbaan. Tientallen hectare voor enkelingen. Bij voetbalwedstrijden genieten ook nog eens veel toeschouwers mee. Heb ik bij golf nog nooit gezien, afgezien dan van die enkele internationale topwedstrijd die de tv haalt.

      /   Beantwoorden  / 
  20. Hans van der Liet

    Er zijn dan ook vele, vele voetbalverenigingen in Amstelveen. Ik denk dat als je al die velden bij elkaar optelt, dat je dan een aardig golfterreintje hebt. En ik weet niet wanneer u voor het laatst een amateurvoetbalwedstrijd heeft bezocht van het niveau waarop de A’veense clubs acteren, maar als KNVB-scheidsrechter kan ik u verzekeren, dat de belangstelling van het publiek over het algemeen tegenvalt. En golf wordt meer en meer een breedtesport, net zoals tennis zich heeft ontwikkeld van een elite-sport tot een volkssport. Hockey idem. Nee, ik vermoed dat hier weer met alle geweld de vooruitgang moet worden tegengehouden. En dan zijn er nog mensen die het CDA conservatief durven te noemen.

      /   Beantwoorden  / 
  21. Blow Monkey

    *zucht* CDA-adept en nog scheidsrechter ook… Het begint een beetje Joost Ravoo-achtige vormen aan te nemen hier op dit blog. Citaat: “Ik vermoed dat hier weer met alle geweld de vooruitgang moet worden tegengehouden?” Kopt Wokkel in of doet Bos het zelf?

      /   Beantwoorden  / 
  22. Johan Th. Bos

    Ik heb mijn grenzen in het schieten of koppen voor open doel. Soms is dat gewoon te zielig.

      /   Beantwoorden  / 
  23. Hans van der Liet

    Het doet me deugd om te constateren, dat de rationale argumenten bij de oppositie beginnen op te raken en men nu overgaat tot het uitdelen van schimpscheuten. Dat is meestal een goed teken.

      /   Beantwoorden  / 
  24. Johan Th. Bos

    Oppositie? Wilt u mij wel even buiten het politieke speelveld laten. Ik kijk er op afstand naar, maar wil niet met enige partij in dat spel van macht en leugen – waarvan de spelers zelf zeggen vuile handen te moeten maken – in verband worden gebracht. Stemmen doe ik ook niet, want de zin daarvan is mij nooit gebleken. Wat politici beloven, doen zij om kiezers te lokken, zonder consequenties te trekken als zij die achteraf niet waar kunnen maken. Je kunt ze dus per definitie niet vertrouwen. Coalitie noch oppositie. Beledig mij svp niet door mij tot een van beide kampen te rekenen, alstublieft. Ik heb part noch deel aan dat krankzinnige circus. Sorry, dit is een belediging. Voor het circus.

      /   Beantwoorden  / 
  25. Hans van der Liet

    Bedoeld is: de oppositie tegen het golfterrein. Daartoe mogen we u toch hopelijk wel rekenen? En als de zin van gaan stemmen u nog nooit is gebleken, dan vindt u misschien in Noord-Korea het aards paradijs: daar mogen de mensen al decennia niet meer stemmen!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.