Minister belooft snel besluit over A9-tunnel

Melanie Schultz van Haegen

Melanie Schultz van Haegen

Over een goedkopere oplossing dan een tunnel bij de A9 is het Rijk nog steeds in gesprek met Amstelveen. Veel meer dan dat wilde minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur gisteren niet kwijt in het kamerdebat over een meerjarenplan, waarvan de aanleg van de verbrede A9 deel uitmaakt. Amstelveen heeft onder het vorige college voor een bijdrage van 100 miljoen euro aan die tunnel contractueel vastgelegd  De minister beseft wel – zei ze in antwoord op vragen van Ton Elias, tweede kamerlid voor de VVD – wel dat de gemeente dat geld niet kan ophoesten, mede door de verslechtering van de vastgoedmarkt. Want het bedrag zou volgens het zich rijk rekenende vorige college uit de herontwikkeling van het gebied langs de weg komen. Wat inmiddels fantasie blijkt. Een van de aangedragen alternatieven is een overkapping in plaats van een tunnel om voor Amstelveen toch minder geluidsbelasting en vuile lucht als gevolg van de weg te verkrijgen.

Maar de besluitvorming over zo’n goedkoper alternatief vereist wel zorgvuldigheid, zei de minister. Zij wees er op dat bij de deal over de A9-A1-A6 corridor veel partijen zijn betrokken, die allemaal hun handtekening onder het contract hebben gezet. En zij verwachten dat als zij daaraan worden gehouden, hetzelfde voor Amstelveen geldt. “Maar ik verwacht wel besluitvorming waarmee ook de verschillende partijen kunnen leven binnenkort af te ronden. En aangezien we nog niet klaar zijn kan ik daar nog niet alles over zeggen”, zei ze.

Elias zei dat Kamerleden nu lobbies van alle kanten krijgen. Onder meer van bestuurders die erop wijzen dat er zeventien handtekeningen onder de deal staan over de corridor van Schiphol, via Amstelveen en Muiden naar Almere. “En zij zijn als de dood voor precedentwerking als er handtekeningen of projecten gaan sneuvelen. Anderzijds is politiek draagvlak voor een aanzienlijk goedkopere oplossing bij Amstelveen in deze barre financiële tijden natuurlijk ook wel wat waard,”  zei Elias. Hij voegde er aan toe dat men in Flevoland vreest dat de A9 misschien niet op tijd gereed is voor de Floriade 2022  in Almere. Het traject in vernieuwde vorm maakt wel deel uit van de gewonnen het plan waarmee die stad bij de Nederlandse Tuinbouwraad de Floriade binnen haalde.

Wethouder Herbert Raat zegt verheugd te zijn dat volgens de mninister zij er bijna uit is met de contractpartners. “Hopelijk kan er dan snel een voorstel naar de gemeenteraad”, zegt hij. Hij ziet in de overigens nogal vage toezeggingen van de minister een doorbraak in het A9-dossier.

 

Lees ook:Minister tekent voor besparing 60 miljoen
Lees ook:Bezwaren tegen verbreding A9 van tafel geveegd
Lees ook:Steun Kamerfractie GroenLinks: brede A9 alleen met tunnel
Lees ook:Minister: ‘zonder bijdrage gemeente geen A9-tunnel’
Lees ook:Meander aan minister: gemeente kan betalen aan tunnel

Eén reactie op “Minister belooft snel besluit over A9-tunnel

  1. de theedrinker

    Wat de regering ook zegt; “Weg met die toezegging van 100 miljoen, we hebben hu wel dringerder zaken aan ons hoofd”

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.