Sloop Annakerk toch niet nodig

Wethouder Pols

Wethouder Pols

Voor de A9-tunnel hoeft de Annakerk toch niet, maar de bijbehorende pastorie wel te worden gesloopt. Ook moeten van een aantal woningen  aan de Middeldorpstraat de tuinen (geheel of gedeeltelijk) en schuren weg. Van een achttal huiseigenaren, die sterke waardevermindering van hun huizen vreesden, opzien tegen jarenlange bouwoverlast en eigenlijk in de nieuwe situatie niet meer willen wonen, heeft Rijkswaterstaat de panden gekocht. Wethouder Remco Pols en RWS-projectleider Ben Viveen hebben dat donderdag verteld op een in allerijl voor bewoners van het Oude Dorp georganiseerde informatieavond. De gemeente was van plan de bewoners later te informeren, maar berichtgeving over de onder meer de sloop van de Annakerk in de media deed B&W besluiten eerder dan gepland een bijeenkomst te houden.

 

 

 

Voorafgaand daaraan was er ´s middags een besloten bijeenkomst met acht gezinnen in de zogenoemde ´gevarenzone´ geweest. Zij bewonen huizen die volgens Viveen het meest in de knel komen te liggen. Pols zei dat wordt geprobeerd alles er aan te doen om de woningen te behouden. Een vertegenwoordiger van het wijkplatform klaagde dat het niet is geïnformeerd. Ook anderen betoogden de gemeentelijke communicatie over rond het project onvoldoende te vinden. Op de gemeentelijke pagina´s in het overigens dramatisch slecht verspreide Amstelveens Weekblad stond de informatieavond niet eens aangekondigd. Ook hadden lang niet alle wijkbewoners een directe uitnodiging gehad.

Volgens Viveen is veel misverstand ontstaan doordat er eerder sprake was van een extra buis in de tunnel voor openbaar vervoer. Die komt er niet, zodat de weg smaller wordt, waardoor meer bebouwing behouden kan blijven. Het pompstation bij het Amsterdamse Bos moet worden verplaatst naar de gemeente Ouder-Amstel. Op basis van oude tekeningen is ok dde conclusie getrokken dor het bisdom dat  de Annekerk weg moet. Overigens hebben volgens een vertegenwoordiger van het parochiebestuur gemeente en RWS veel onduidelijkheid laten bestaan. Na een gesprek met hen weigerde de gemeente cruciale tekeningen af te staan. Het kerkbestuur was overigens niet uitgenodigd voor de informatieavond.

Bewoners van de dor RWS gekochte huizen kunnen daarin blijven wonen tot de werkzaamheden beginnen. Tijdens de aanleg van de tunnel zullen overigens veel bewoners van zowel gehuurde als eigen woningen tijdelijk het veld moeten ruimen wegens de overlast. Die kan vijf jaar gaan duren. Huurders klaagden dat daarover tot nu toe alleen met eigenaar Woongroep Holland van hun woningen is gepraat, niet met hen. “Wel met bewoners van koopwoningen, ik vind het walgelijk,” zei een van de aanwezigen. Pols beaamde dat alleen met eigenaren is gesproken, inclusief de corporatie, die op haar beurt kennelijk de huurders in het ongewisse liet.

Overigens is nog onduidelijk of de bebouwing ongeschonden overeind blijft. “Wij doen er alles aan om niets te laten instorten,”  zei Viveen. Garanties kon hij niet geven. Risico´s voor schade in het gebied moeten nog worden getaxeerd. Voor vergoeding daarvan aan betrokkenen is een stroppenpot beschikbaar bij RWS.

De Piet Heinschool zal door de tunnel een deel van de tuin gaan missen. In december komt er een tracébesluit. Begin 2011 zou met de aanleg kunnen worden begonnen. Voor bezwaar- en andere procedures trekt RWS een jaar uit. Pols ontkende dat er al plannen bestaan voor wat er op het dak van de tunnel zal komen. In elk geval geen kwetsbare voorzieningen, zoals woningen en scholen. Voor het gehele project, inclusief alle schade is RWS verantwoordelijk en de minister is daarop aanspreekbaar, zei Viveen.

Aan het Smedemanplein worden een of twee woningen door RWS gekocht, omdat die vrijwel zeker moeten worden gesloopt.

Lees ook:Rijkswaterstaat wil Annakerk kopen
Lees ook:Pols: Geen kaalslag Oude Dorp voor A9-tunnel
Lees ook:GroenLinks hekelt miscommunicatie A9
Lees ook:Rijk: Aan 100 miljoen voor tunnel val niet te tornen
Lees ook:Bouw Westwijk 2 gestart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.