Archief: juli 2011

Amstelvener (72) verdacht van betasten jonge meisjes

In het Ter Weegen Park in Sassenheim heeft een 72-jarige Amstelvener donderdagmiddag een meisje van 8 onzedelijk betast. Hij had haar en een vriendin ergens anders aangesproken en mee naar het park gelokt. Later vertelde zij aan haar ouders over het incident en zij belden de politie, die de verdachte tevergeefs ging zoeken. Samen met ondersteuning de jeugd- en zedenpolitie van Politie Hollands Midden werd een onderzoek gestart. Het signalement van de man bleek te matchen met een eerdere melding, afkomstig van een begin deze maand in een toilet van een restaurant, eveneens in Sassenheim, gelokt meisje. Haar heeft hij waarschijnlijk niet onzedelijk kunnen betasten, omdat haar vader daarvoor te snel naar haar op zoek ging. Na verspreiding van het signalement meldde een getuige zich donderdagavond bij de politie  in Noordwijkerhout, omdat hij van een kennelijk dronken automobilist had gezien. Het resultaat van de blaastest van de kort daarna aangehouden chauffeur bleek in orde, maar zijn auto kwam wel overeen met dat van het verdachte. Het was namelijk op camerabeelden in Sassenheim geregistreerd. Vrijdag is de man aangehouden.

Negen maanden plus boete voor inrijden op agent

Door de rechtbank in Amsterdam is de Poolse man (48) die in maart te Amstelveen op een agent inreed tot negen maanden celstraf, waarvan drie voorwaardelijk, plus een boete van 750 euro veroordeeld. Het incident vond plaats op de Legmeerdijk. De Pool, die bleek te hebben gedronken, verzette zich tegen zijn aanhouding. Hij kreeg van de rechter ook negen maanden rij ontzegging opgelegd. De officier van justitie had twaalf maanden celstraf geëist,  waarvan vier voorwaardelijk, maar de rechtbank legde een lagere straf op, omdat de man niet eerder in Nederland voor iets is veroordeeld. Hij werd destijds op de Noorddammerweg aangehouden, omdat iemand hem met zijn auto had zien slingeren. Toen een agent hem probeerde aan te spreken, reed de Pool hard weg, waarbij hij de politieagent bijna raakte. Op de Legmeerdijk werd hij even later klem gereden door de politiebus. Daar verzette hij zich tegen zijn aanhouding.

‘Zaaien en Wieden’ (Cobra): slotmeeting op 3 september

De tentoonstelling Zaaien en Wieden – volkscultuur in hedendaagse kunst in  het Cobra Museum wordt zaterdag 3 september afgesloten met een bijeenkomst. Experts op het gebied van volkscultuur, erfgoed en hedendaagse kunst en deelnemers aan de tentoonstelling verzorgen samen het programma. Dat omvat diverse presentaties, een filmvertoning en een bezoek aan de tentoonstelling. Museumconservator Hilde de Bruijn spreekt over Cobra en volkscultuur, Hester Dibbits (co-auteur van Immaterieel erfgoed en volkscultuur. Almanak bij een actueel debat) introduceert een kritisch overzicht van de terminologie op dat gebied en tentoonstellingsmaker Nina Folkersma bespreekt de creatieve en discursieve mogelijkheden van ornament en decoratie in de hedendaagse kunst.

Er volgt een screening van Lisl Pongers video Phantom Foreign Vienna (2004) over de (onzichtbare) cultuur van migranten in Wenen. Rob van der Laarse, professor in Cultuur- en Erfgoedwetenschappen bespreekt de huidige relatie tussen populisme, immaterieel erfgoed en populaire cultuur. Tenslotte werpt gastconservator Nicole Fritz licht op haar onderzoek en tentoonstellingsconcept, met speciale aandacht voor de Duitse naoorlogse context. Zij gaat een dialoog aa met deelnemers Nadine Hottenrott (kunstenares), Mariella Mosler (kunstenares), Pinar&Viola (grafisch ontwerpers) en Hans Venhuizen (oprichter bureau culturele planologie).

Zaaien en Wieden is een veelzijdige internationale groepstentoonstelling die de hernieuwde aandacht voor volkscultuur koppelt aan hedendaagse kunst en erfgoed. De tentoonstelling maakt deel uit van het Cobra Contemporary programma. In de tentoonstelling wordt de relatie tussen volkscultuur en kunst onder de loep genomen, maar zijn ook werken van enkele Cobra kunstenaars – voor wie volkskunst en volkscultuur een essentiële bron van informatie was – opgenomen.

Zaaien en wieden is een bewerking van de expositie Säen und Jäten. Volkskultur in der zeitgenössischen Kunst naar een concept van gastconservator Dr. Nicole Fritz. De tentoonstelling maakte deel uit van een onderzoek naar de relatie tussen volkscultuur en hedendaagse kunst binnen een Europese context.  Deelnemende kunstenaars: Bureau Venhuizen (NL), CoBrA, Hadassah Emmerich (NL), Steingrimur Eyfjörd (IS), Kristof Georgen (DE), Sebastian Hammwöhner (DE), Uwe Henneken (DE), Nadine Hottenrott (DE), Britta Jonas (DE), Aurelia Mihai (RO), Mariella Mosler (DE), Monika Nuber (DE), Gabriela Oberkofler (IT), Rory Pilgrim (UK), Pinar & Viola (NL), Lisl Ponger (A), Anselm Reyle (DE), Gitte Schäfer (DE), Wiebke Siem (DE), Martin Städeli (CH), Helmut Stallaerts (BE), Derk Thijs (NL), Olga Titus (CH),Gert & Uwe Tobias (RO).

B&W blijven erbij: sociale huurwoningen genoeg

Wethouder Jan Willem Groot

Al staat men er jarenlang voor op een wachtlijst, het college van B&W vindt dat er voldoende sociale woningen zijn in Amstelveen. Het college antwoord dat op schriftelijke vragen van PvdA-raadslid Brandes. Het rekent hem voor dat er meer dan 12 duizend sociale huurwoningen zijn, tegenover de daarvoor qua inkomen in aanmerking komende doelgroep van ruim negenduizend huishoudens (8000 al zelfstandig wonende gezinnen en 1200 woonruimte zoekende starters). Officieel zijn de relatief goedkope woningen bestemd voor huishoudens met een inkomen tot 33 duizend euro. Wie meer verdient en in zo’n woning zit, moet verhuizen naar een duurdere woning, vindt het college, dat zijn beleid volledig richt op die zogenaamde doorstroming.

Weer vandalen bij clubgeblouw Fit

‘Slechtste club van Nederland’,  was op het naambord aan de gevel van het clubgebouw gekalkt. Die graffiti aanval was niet de eerste keer dat turnvereniging FIT slachtoffer werd van vandalisme. Het gebeurde al eerder, in de zomer van 2008. Tot ergernis van trainers, trainsters, bestuur en leden. Er is inmiddels aangifte gedaan bij de politie.

Weer ongeluk met gewonden Bovenkerkerweg

Voor de tweede keer binnen nauwelijks een week gebeurde er dinsdagmiddag een ongeluk op de Bovenkerkerweg. Deze keer moesten drie gewonden naar het ziekenhuis worden afgevoerd, nadat eenzelfde aantal auto’s bij een aanrijding betrokken was geraakt. Wat de oorzaak van de botsing was, is nog niet bekend. Even later werd op de Van der Hooplaan een fietster aangereden, die ook naar het ziekenhuis moest worden gebracht.

Herbert bij de hutten

 

Herbert Raat (2e van rechts op voorgrond) bij huttendorp

Het is weer zo ver. Zoals elk jaar kunnen Amstelveense kinderen weer hun eigen hut bouwen. En compleet huttendorp zelfs. Stiekem vindt wethouder Herbert Raat dat blijkbaar spannender dan de degens kruisen in de politiek of er op toezien dan ambtenaren hun werk voor de bevolking goed doen. Hij bezocht dinsdag (26 juli) het huttendorp Grote Beer. Jaarlijks duurt het huttenbouw feest vier dagen. Donderdagavond is er een feestelijke afsluiting.

Uitkeringsgerechtigden tevreden over dienstverlening gemeente

Jacqueline Koops

Hoewel de Wet Werk en Bijstand, kortweg WWB al gauw de bijnaam Wet Water en Brood kreeg, zijn klanten van de zich daarmee bezig houdende gemeentelijke Sociale Dienst over het algemeen wel tevreden over de ambtelijke dienstverlening op zichzelf. Dat blijkt uit een in februari gehouden schriftelijk onderzoek.  De WWB-klanten – ontvangers van een uitkering, die ook hulp krijgen bij terugkeer naar de arbeidsmarkt – waarderen de dienstverlening door hun klantmanager gemiddeld met een 7,4 (in 2007 was dat 7,3). Overigens vulde maar 31 procent van de klanten de vragenlijst in. Hoewel dat meer was dan vier jaar geleden, betwijfelen de onderzoekers of dat voor segmenten van de totale groep wel betrouwbare informatie oplevert.

Dieven actief in de regio

Vijf mannen zijn donderdagavond en – nacht door de regionale politie  aangehouden voor inbraken in woningen of pogingen daartoe. Oplettende buren en bewoners droegen bij aan het succes. Behalve in Amsterdam werden ook inbraken gepleegd in Amstelveen. Daar werd omstreeks 01.30 uur melding gedaan van een verdachte situatie aan de Van Maasdijklaan. Iemand zag drie personen morrelden aan de schuttingdeuren in de brandgangen. Een getuige wees later drie jongens aan die wegrenden in de richting van de Bleriotlaan. Na een achtervolging per auto en te voet zijn twee van hen, jongens van 16 en 18 jaar oud, aangehouden. De derde verdachte wist te ontkomen. Op de vluchtroute vond de politie later een inbrekerswerktuig terug. Achteraf bleek het toch in dit geval allemaal meer balorigheid dan een overwogen poging tot inbraak te zijn.

B&W willen terug naar structurele rentebaten

Herbert Raat

De gemeente moet weer een gevulde spaarpot krijgen. Die open deur trapten de wethouders Raat van Financiën en Groot van onder meer Economische Zaken in tegenover het Amstelveens Nieuwsblad. De laatste jaren werden de stevige, in het verleden opgebouwde, reserves er systematisch doorheen gejaagd. Zodat er bij het aantreden van het nu zittende college van B&W geen fluit meer over was van het tussen de bureaus klotsende geld. zoals voormalig gemeentelijk penningmeester, wethouder Hellendall ooit de financiële positie van de stad omschreef. Evenals in het verleden moet volgens de twee wethouders rente op aanwezig kapitaal weer structureel als inkomsten op de begroting komen te staan. Een methode die overigens in het verleden werd bestreden door bijvoorbeeld GroenLinks, de partij die – toen de VVD voor het eerst in de oppositie werd gedreven – Paul Regouin als wethouder financiën in stelling bracht. 

Er zou een algemene reserve  van honderd miljoen moeten komen, vinden de twee wethouders. Voorlopig hangt er alleen een dreigende financiële verplichting ter grootte van dat bedrag – voor de A9 tunnel – als zwaard van damocles boven de gemeente. Als eerste bijdrage in de spaarpot zou misschien iets terug kunnen komen van de vijftien miljoen die in IJsland verdampten. Op de begroting rekent men tot nu toe voorzichtig op twintig procent van dat bedrag. Dat al het geld terug komt – overigens dan nog altijd met derving van rente – durft het college blijkbaar al niet meer te rekenen. Het schat de kans bijna fifty fifty – nou ja 60 procent – dat er twaalf miljoen terug komt.

Die honderd miljoen is nog ver weg, maar zou de gemeente voor de begroting vier tot vijf procent rente per jaar opleveren. GroenLinks was destijds niet zo ingenomen met die afhankelijkheid van rente. Het impliceerde dat de gemeente financieel gevangen werd gehouden door het eigen kapitaal, was de redenering. Alle uitgaven zouden in die visie uit de lopende inkomsten moeten komen. Voorlopig moet de gemeente zwaar bezuinigen en hangen, behalve die A-tunnel, nog enkele andere zware risico’s in de lucht. De Amstelveenlijn bijvoorbeeld. Het weer vullen van de spaarpot tot een historisch niveau blijft nu even een mooie droom…