Meldpunt gehandicapten en zorg

GemeentehuisDe gemeente mag dan optimistisch met haar talloze nieuwe taken op het gebied van de zorg aan het nieuwe jaar zijn begonnen, intussen is er landelijk wel veel commotie en onzekerheid daarover ontstaan bij de potentiële klanten. Daarom heeft de Participatieraad Gehandicapten Amstelveen (PGA) een meldpunt geopend, waar die verhaal kwijt kunnen. Klagen dus, maar ook positieve ervaringen.

Burgers worden namelijk geconfronteerd met de lokale uitvoering van enkele volslagen nieuwe wetten: De nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Participatiewet en de jeugdwet. Omdat de ambtenaren die ermee moeten werken weliswaar een training hebben gekregen, maar ervaring ontberen, is de kans op miskleunen niet denkbeeldig. Het jaar 2015 wordt sowieso een ‘leerjaar’ heeft jeugdwethouder Jeroen Brandes al laten weten.

Onder de nieuwe WMO vallen onder meer voorzieningen die voorheen goeddeels door de AWBZ werden gedekt. Van de Participatiewet is het de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen aan het werk komen, hoewel die een einde maakt aan de beschutte wekvoorzieningen in sociale werkplaatsen, wat in Amstelveen al tot de nodige onrust leidde – wegens een aantal daar tewerk gestelde burgers met een tijdelijk contract-  die het laatste moment door B&W werd bezworen onder druk van de gemeenteraad. De jeugdwet omvat ongeveer alles op het gebied van de jeugdzorg.

De PGA is ban plan de op het meldpunt binnen komende bevindingen – in overleg met de burgers die ze indienden – terug te koppelen naar de gemeente. Zij denkt dat met deze ervaringen de kwaliteit van zorg te de behouden en te verbeteren. Het emailadres van dit meldpunt is [email protected]

PGA is een lokaal adviesorgaan, dat de belangen van cliënten behartigt en de gemeente adviseert. De raad richt zich naar eigen zeggen op ‘het bieden van gelijke kansen aan mensen met een beperking’. De PGA heeft tot doel om er, vanuit een onafhankelijke positie, voor te zorgen dat belanghebbenden bij voorbereiding en uitvoering van onder meer de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en het integraal gemeentelijke gehandicaptenbeleid optimaal betrokken zijn.

Ook hard hij zich bezig met de evaluatie van het (mede) voor (gehandicapte) burgers gevoerde gemeentelijke beleid. Hiertoe adviseert de PGA het College gevraagd en ongevraagd.

Lees ook:Minder sociale participatieclubs
Lees ook:Aansluting gemeente regionaal meldpunt discriminatie bezegeld
Lees ook:Meldpunt voor overlast en andere zorgen
Lees ook:D66 wil ‘zorggat’ 18-jarigen bestrijden
Lees ook:Nieuwe zorgtaken bij gemeente van start

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.