D66 wil ‘zorggat’ 18-jarigen bestrijden

Paul Meinhardt (D66)

Paul Meinhardt (D66)

Nadat in het nieuws kwam dat een gat in de zorg voor 18-jarigen is ontstaan, werd in elk geval ook in de gemeenteraad één fractie wakker. D66 dient woensdag een motie in om B&W op te roepen tot een lobby in Den Haag voor aanpassing van de Jeugdwet. Overigens zullen tal van gemeenten hetzelfde doen, net als hun Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

De motie zal door de meerderheid van de raad worden gesteund, want D66 zit in de coalitie en die sluit doorgaans de rijen. Kennelijk door de media hebben de Democraten er lucht van gekregen dat 18-jarigen veelal niet meer de zorg krijgen die voorheen was gebaseerd op de Jeugdwet. Maar nu sluiten, zoals gebruikelijk op veel terreinen, wetten niet goed meer op elkaar aan, waardoor jongvolwassenen zorg kunnen kwijtraken. D66 wil dat elke 17-jarige een brief krijgt waarin staat wat hij / zij zelf moet regelen voor de 18e verjaardag.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten liet weten dat jongeren in een zorggat dreigen te vallen. Zodra zij 18 jaar worden, houdt de voorheen op de Jeugdwet gebaseerde zorg op. Die moet nu worden geleverd krachtens de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), Participatiewet, Wet Langdurige Zorg (WLZ) of via de zorgverzekeraar. Maar jongeren moeten het zelf te regelen zodra zij 18 worden, wat nu eenmaal niet iedereen kan. Juist de kwetsbaarste jongeren, die zorg het hardst nodig hebben, dreigen buiten de boot te vallen, omdat zij niet goed weten waar ze heen moeten. Voor dat probleem zorgt de Jeugdwet, waarin staat dat zorg tot 18 jaar kan worden geboden. “Je krijgt in een keer een stuk meer verantwoordelijkheden zonder dat iemand uitlegt hoe je hier mee om moet gaan,” zegt D66-raadslid Paul Meinhardt. “Wij willen duidelijkheid voor jongvolwassenen, zodat ze weten wat allemaal geregeld moet zijn voor hun 18e.” Landelijk wil zijn partij dat de Jeugdwet tot 23 jaar gaat gelden.

 

Lees ook:Politiek wil goede zorg jongeren houden
Lees ook:Extra geld nodig voor zorg jong volwassenen
Lees ook:D66 en GroenLinks willen jeugd bij politiek betrekken
Lees ook:PvdA en D66 willen fonds voor zorginnovatie
Lees ook:Noodkreet Brandes naar Den Haag over Jeugdzorg

Eén reactie op “D66 wil ‘zorggat’ 18-jarigen bestrijden

  1. Frank Bikker

    Alsof een briefje sturen aan een 17 jarig persoon die toch al een beetje in de shit zit , indruk zal maken op zo’n figuur.
    Mogen ouders svp ook nog eens een rol spelen i.d. of moeten dat ze dat niet.
    Of zijn die meer bezig met hun eigen zaken?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.