Categorie: "Cultuur"

‘Culturele’ borrel voor ondernemers

cultuur en OAOnder het motto “Meer voor elkaar” is er weer een zogenoemde ‘ondernemersborrel’ op donderdag 20 april (16.30 uur) bij Platform C aan het Stadsplein (Kunstuitleen). Directeur Marcel Jansen gaat vertellen hoe kunst en cultuur elkaar kunnen vinden en daarna (rond 17.45 uur) geeft in het Cobra Museum directeur Els Ottenhof een lezing en leidt zij het gezelschap rond pp[ de expositie van werken van Eugène Brands.

De happening staat helemaal in het teken van ‘De Verbinding tussen Cultuur en Business’, meldt de organiserende Ondernemersvereniging Amstelveen (OA). “De culturele instellingen in het Amstelveense Stadshart hebben de handen ineengeslagen om collega-OA-leden en relaties deze geheel verzorgde bijeenkomst aan te bieden.”

Werk van papier en sieraden op Wester-Amstel

Werk van Eliza Lutz

Werk van Eliza Lutz

Werken van Eliza Lutz en Dominiek Steinmeijer zijn van vrijdag 20 april tot en met zondag 6 mei te zien op een expositie in buitenplaats Wester-Amstel aan de Amsteldijk-Noord 55.

Het werk van Elize Lutz omschrijft zij zelf als papiertransformaties. Zij zijn een zoektocht vanaf de eerste ontmoeting met het papier tot het eindresultaat. Naalden die prikken, potloden die duwen en handen die kreuken, transformeren papier tot kunstwerken, waar men met verwondering naar kijkt. De kijkers maken kennis met het binnenste van het papier.

Ontwerp

Dominiek Steinmeijer ontwerpt unieke sieraden van titanium door het metaal handmatig uit te slaan, te buigen en te strekken om zo bij haar kenmerkende ontwerpen te komen.

Naast de vorm is ook de bewerking van de huid van het sieraad van belang, deze moet een dialoog aangaan met de huid van de drager.

Trommels en bloesem op Japans festival

Drummers. Foto: Susan van Vliet.

Drummers. Foto: Susan van Vliet.

Eigenlijk zou je dat spektakel aan het begin van elke vergaderring van de gemeenteraad moeten hebben om dynamiek in dat gezelschap te krijgen, zei burgemeester Bas Eenhoorn. Het leek of hij de verslaggever van amstelveenblog.nl napraatte, die de opmerking even eerder maakte. Eenhoorn doelde op het unieke drumconcert waarvoor de Japanse band Yamato had gezorgd. De burgemeester was zaterdag een van degenen die spraken bij de opening van het achttiende Kersenbloesem Festival in het Amsterdamse Bos. Eerder had hij samen het de Japanse ambassadeur Hiroshi Inomata een bloemstuk gelegd op de plaquette die enkele jaren geleden in het Kersenbloesempark werd onthuld, ter herinnering aan de vreselijke drievoudige ramp in Japan.

Eerste Young Adult avond bij Blankevoort

boekenYoung Adult (YA) schrijfsters Jen Minkman en Miranda Peters komen vrijdag 20 april (19.00 uur) op bezoek bij Boekhandel Blankevoort aan de Rembrandtweg 649 voor de allereerste YA-avond daar.

Jen Minkman geeft een schrijfworkshop. “Wie weet komt men op heel leuke ideeën en schrijft men op een dag zelf een boek”, zegt het team van boekverkopers. Verder zijn er boekbesprekingen, is er een boekverloting en natuurlijk een goodiebag.

Bookstore Day bij Venstra

logo_bsd2018Op zaterdag 14 april vindt de tweede Independent Bookstore Day in Nederland plaats. Daar doet ook Boekhandel Libris Venstra aan het Stadsplein aan mee. Die dag viert men de boekwinkel en de lezer.

Boekhandel Libris Venstra heeft een gevarieerd programma. Van 11.00 tot 12.00 uur spreekt Ronald Nijboer over zijn boek Tabé Java Tabé Indië over het lot van oorlogsvrijwilligers aan de hand van het dagboek dat zijn opa bijhield.

Sandra Rottenberg vertelt tussen 14.00 en 15.00 uur over de zoektocht naar de geschiedenis van haar grootvaders sigarenfabriek in nazi-Duitsland, waarover zij met haar zus Hella De sigarenfabriek van Isay Rottenberg schreef.

Tussen 13.00 en 13.30 uur dragen Amstelveense dichters voor uit hun werk en van 16.00 tot 17.00 uur spreekt Jan van Aken over zijn laatste boek De ommegang, een meeslepende historische roman over de mogelijkheden en de beperkingen van het geheugen.

Talkshow en boek over kunst kopen

Ontroerend goedOver kunst kopen gaat het. Oscar van Gelderen en Manuela Klerkx komen daarover een stoomcursus geven op zondag 15 april (11.00 uur) bij Boekhandel Venstra op het Stadsplein. Het gebeurt in de vorm van een talkshow met directeur Marcel Jansen van Platform C, Martita Slewe (van galerie Slewe) en verzamelaar Hans Kemna.

Manuela Klerkx werkte na haar studie filosofie twintig jaar in toonaangevende galeries in België, Nederland en Italië, en had zes jaar lang er zelf een in Milaan, waar zij werk toonde van o.a. Marijn van Kreij, Navid Nuur en Jennifer Tee. Momenteel werkt ze als kunstagent in Amsterdam. Haar grote passie is het scouten, begeleiden én verkopen van kunst(enaars).

Oscar van Gelderen is kunstverzamelaar en uitgever van onder meer Dave Eggers, John Williams (Stoner) en Judas van Astrid Holleeder. 

Gids

Hun boek ‘Ontroerend Goed; is een inspirerende en praktische gids over kunst kopen. Het geeft antwoord op vragen als: Hoe werkt het en hoe doe je het? Er staat van alles in over wat men moet weten over in galeries, op beurzen, veilingen en online kopen.

Expositie in Cobra over materialisme in kunst

Cobra‘Rusteloze materie’ is de naam van de expositie die van 9 juni tot en met 23 september wordt gehouden in het Cobra Museum. Het is een thematentoonstelling over materialisme in de kunst. Zij toont een link tussen het werk van moderne Europese kunstenaars die werken in ‘materialistische’ praktijken, zoals de CoBrA-kunstenaars en tijdgenoten als Alberto Burri (Italië), Jean Dubuffet (Frankrijk) en Antoni Tàpies (Frankrijk), en de kunstenaars van nu, die een hernieuwde interesse in materialisme laten zien.

Het onderwerp van Rusteloze Materie, en het New Materialism-denken waar het naar verwijst, is verbonden met een van de meest relevante debatten van vandaag over de toekomst van onze wereld: wat is de invloed van de voortschrijdende technologie op ons mens-zijn? Komt de horizon van ons antropocentrische wereldbeeld in zicht, in een wereld waarin ecologische catastrofes onafwendbaar lijken? Deze vragen roepen denkers, wetenschappers en kunstenaars op om alternatieve scenario’s te onderzoeken voor onze relatie tot de natuur, tot materie en objecten, en daarbij verder te kijken dan enkel de menselijke aanwezigheid op aarde.

Weer vrijwilligersdagen Joodse begraafplaats

Beth HaimOp de Portugees-Israëlietische begraafplaats Beth Haim, een Rijksmonument uit 1614 in Ouderkerk, worden op de woensdagen 11 en 25 april weer vrijwilligersdagen gehouden. Op die dagen helpen vrijwilligers bij het onderhoud. Zij worden verwacht van 09.00 uur tot zonsondergang. Men kan zich aanmelden via [email protected].

Zich opgeven is vooral voor de lunch erg handig, meldt voorzitter Hans van Veggel van het David Henriques de Castrofonds, dat de begraafplaats beheert.

Men vindt er monumentale marmeren zerken op een prachtige locatie midden in het dorp Ouderkerk aan de Amstel. “De zerken vertellen ons de rijke en bewogen geschiedenis van de Portugese Joden die zich begin 17e eeuw in ons land vestigden”, vertelt Van Veggel.

Kenners van Marten Toonder in Bibliotheek

11-04-2018 Bommel en ik 800x500Toonderkenners Dick de Boer en Amstelvener Klaas Driebergen belichten de veelzijdigheid van kunstenaar Marten Toonder met verhalen en sfeerbeelden op woensdagavond 11 april (19.30 uur) in bibliotheek Stadsplein Amstelveen.

Het oeuvre van Marten Toonder, de bedenker van Olivier B. Bommel en Tom Poes, is bijzonder veelzijdig: het omvat talloze strips, cartoons, illustraties, tekenfilms, verhalen, essays, gedichten en een autobiografie. Maar ten diepste beschouwde Toonder zichzelf als een ‘verhaaltjesverteller’, die daarbij al deze verschillende vormen gebruikte. In deze lezing wordt die veelzijdigheid getoond (ook door middel van veel mooi beeldmateriaal), met speciale aandacht voor de nieuwe essay- en verhalenreeks ‘Het complete proza van Marten Toonder’.

Auteur Joan Veldkamp bij Blankevoort

JOanOp zaterdag 14 april (16.00 uur) tijdens de tweede editie van Bookstore Day, verzorgt Joan Veldkamp een lezing bij Boekhandel Blankevoort aan de Rembrandtweg 649. Uitgangspunt van de lezing is haar boek Vrijhaven Shanghai, dat de voor velen onbekende geschiedenis vertelt van de Joden die in China aan de Holocaust ontkwamen.

Veldkamp doet dat aan de hand van de verhalen van twee Joodse jongens die ondanks alle armoede, zorgen en dreiging een onvergetelijke jeugd beleven in de nauwe steegjes van Shanghai en verweeft zo op meesterlijke wijze wereldgeschiedenis en persoonlijke geschiedenis met elkaar.

Joan Veldkamp (1965) is politicoloog, Azië-specialist en journalist. Van 2005 tot 2012 was ze correspondent in Japan en China en werkte ze voor onder meer de Volkskrant, Elsevier en NOS Radio.

Geïnteresseerden wordt verzocht hun aanwezigheid te melden via [email protected] of 020 6455694.