Aansluting gemeente regionaal meldpunt discriminatie bezegeld

Met de overhandiging van een kunststofbord, waarop de tekst van artikel 1 van de grondwet staat, aan burgemeester Jan van Zanen bezegelde directeur Jessica Silversmith van het regionale meldpunt discriminatie woensdagmiddag (11 februari) de aansluiting daarbij van Amstelveen. Het was oorspronkelijk een Amsterdams meldpunt, maar Amstelveen is volgens Silversmith de trekker geweest in de regio die ook andere gemeenten erheen loodste, te weten Aalsmeer en Uithoorn. Diemen zal binnenkort volgen. Of Ouder-Amstel ook komt, is nog onduiudelijk. De nieuwe Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen verplicht gemeenten een dergelijke voorziening te hebben.

Met de overhandiging van een kunststofbord, waarop de tekst van artikel 1 van de grondwet staat, aan burgemeester Jan van Zanen bezegelde directeur Jessica Silversmith van het regionale meldpunt discriminatie woensdagmiddag (11 februari) de aansluiting daarbij van Amstelveen. Het was oorspronkelijk een Amsterdams meldpunt, maar Amstelveen is volgens Silversmith de trekker geweest in de regio die ook andere gemeenten erheen loodste, te weten Aalsmeer en Uithoorn. Diemen zal binnenkort volgen. Of Ouder-Amstel ook komt, is nog onduiudelijk. De nieuwe Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen verplicht gemeenten een dergelijke voorziening te hebben. Het Meldpunt Dicriminatie Regio Amsterdam loopt daarop vooruit. Amstelveen draagt daarnaan 28 duizend euro per jaar bij. Het meldpunt behandelt klachten, geeft voorlichting en adviseert. Er werken zes mensen.

“Bij onderwerpen als deze kiezen wij er bewust voor zaken regionaal aan te pakken,” zei Van Zanen. Daarbij heet de gemeente vaak een voortrekkersrol, doordat zij kleiner is dan Amsterdam, maar groter dan andere gemeenten in de omgeving. Hij zegde toe dat het bord (met het grondwetartikel dat discriminatie op gond van ras, geloof,  geslacht etc. verbiedt) na de renovatie een prominente plaats in de raadhuishal zal krijgen. “Je kunt als het om discriminatie gaat als gemeente niet genoeg je nek uitsteken,” zei hij. Bijn het meldpunt kan men terecht met klachten over allerlei soorten van disciminatie, bijvoorbeeld wegens leeftijd. Overigens heeft het nauwelijks bevoegdheden, maar kaart het zaken aan bij overheden en werkgevers, rapporteert het aan gemeenten en helpt het bij procedures voor de semi-juridische Commissie Gelijke Behandeling. Ook werkt het samen met politie en OM. “Maar strafrecht is het laatste middel, waarnaar wij grijpen,” zei Silversmith. Het is haar bedoeling te stimuleren dat meer zaken voor de rechter komen. In het voorjaar start het een campagne om de bekendheid te vergroten. Vanaf nu kunnen inwoners van Amstelveen met discriminatieklachten terecht op www.mdra.nl  en via telefoonnummer 020 – 638 55 51.

 

 

 

Lees ook:Gemeente aan de slag met ‘Gastvrij Amstelveen’
Lees ook:Nieuw fietsnetwerk voor de regio
Lees ook:Meeste Amstelveense ouderen voelen zich gezond
Lees ook:Vijf gemeenten tekenen ‘klimaatagenda’
Lees ook:Regiogemeenten sluiten convenant over zorg kwetsbaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.