Raad akkoord met versoberen minimabeleid

Stieneke Kruijer

Een via een motie van de VVD en een amendement van de PvdA soberder gemeentelijk minimabeleid gaat gewoon door. Daardoor krijgen uitkeringsgerechtigden minder vergoedingen voor bijvoorbeeld computers, internet, sport en cultuur. GroenLinks en SP stemden er tegen. Die begrepen niet dat B&W adviezen hun eigen adviesinstellingen als PMA (Participatiegroep Minima Amstelveen) en KAT (Kennis Advies Team) naast zich neer hadden gelegd.

Volgens verantwoordelijk wethouder Maaike Veeningen (D66) waren die adviezen goeddeels in strijd met de opdracht van de raad de ‘armoedeval’ bij aan het werk gaan uit een uitkeringssituatie te beteugelen en met wetgeving. Maar daar waren de tegenstemmers het niet mee eens. Aan het nieuwe beleid ligt de opvatting ten grondslag dat minder riante regelingen voor de minima hen er sneller toe brengt aan het werk te gaan. Aan werk dat er niet is, zeker voor mensen boven de 50, constateerde raadslid Stieneke Kruijer van GroenLinks. Zij wees er ook op dat inmiddels het Rijk, door betere wetgeving voor werkenden, een deel van de zogenoemde armoedeval al heeft weggenomen. Werkenden gaan er op vooruit, minima niet. “Hoe groot de armoedeval nu is, zou opnieuw moeten worden berekend”, zei ze.

Meter

De raad ging akkoord met het amendement van de PvdA, waarin er voor werd gepleit gebruik te maken van de zogenoemde Armoedemeter van het Inlichtingenbureau en zo inwoners in kaart te brengen die recht hebben op toeslagen, waardoor de gemeente de betreffende inwoners zelf zou kunnen wijzen op het bestaan van de regelingen. En de motie van de VVD hield in dat computers en internet voor (kinderen van) minima collectief worden ingekocht, waardoor men beter met de respectievelijk € 300 en € 180 per jaar uitkomt. En deelnemen aan sport en cultuur moet in het vervolg via de Amstelveenpas of de sport- en cultuurkaart worden geregeld voor jongeren, waarbij de gemeente dan € 250 per jaar betaalt.

Het komt voor computers neer op een vergoeding in nature, waarbij – zal ook de VVD – stigmatisering om de hoek kan komen kijken. “Ik heb daar nare gedachten bij”, zei Kruijer. Maar raadslid Ellermeijer van de VVD zag alleen inkoopvoordeel en vond dat computers naar keuze mogelijk kunnen blijven. Als er geld wordt betaald, is lastig na te gaan of dat inderdaad naar de doelen gaat waarvoor het is gegeven, redeneerde hij. En dat vergt weer extra controle.

Ontmoediging

“Wij mogen het vooral geen bezuinigingen noemen”, verzuchtte SP-er Patrick Adriaans, maar hij zag er wel degelijk een ontmoedigingsbeleid in. De ChristenUnie pleitte voor een ‘warme overdracht’ van het oude naar het nieuwe beleid.

Burgerbelangen (BBA) pleitte voor toegankelijkheid, onder meer door simpeler aanvraagprocedures, bij de uitvoering van het nieuwe beleid., “Wij willen dicht bij die uitvoering staan”, zei fractievoorzitter Jitze Bakker. “Het zijn de regels die knellen”, vindt hij.

VVD en D66 gaan ervan uit dat door de nieuwe aanpak meer mensen gaan werken. Maar er blijft volgens Veeningen nog steeds een royaal minimabeleid in Amstelveen over. Er komt meer geld beschikbaar voor schuldhulp en bij schulden zitten volgens haar de problemen van veel mensen met uitkeringen. De SP pleitte voor het inschakelen van opgeleide ervaringsdeskundigen, zoals die in Amsterdam bestaan. Veeningen zij er naar te willen kijken.

 

 

Lees ook:Lof en kritiek voor nieuw minimabeleid
Lees ook:Versobering minimabeleid stuit op verzet
Lees ook:Meer mensen gaan profiteren van minimaregelingen
Lees ook:Minimabeleid: voor SP ‘onzalig’, D66 blij
Lees ook:GroenLinks: ‘cynische bezuiniging op allerarmsten’

10 reacties op “Raad akkoord met versoberen minimabeleid

 1. Jan Demming

  Misschien kan het geld dat door Veeningen op de minima wordt bespaard worden ingezet voor nog zo’n prachtig kunstwerk op het Plein. Een schandalige vertoning!

    /   Beantwoorden  / 
 2. herrie

  “Wij willen dicht bij die uitvoering staan”, zei fractievoorzitter Jitze Bakker. “Het zijn de regels die knellen”, vindt hij.

  Wat een grapjassen daar bij BBA mbt dicht bij de uitvoering willen staan en het zijn de regels die knellen. BBA kan zelf vanuit het College )ze hebben een wethouder) en de raad zelf die regels maken en aan laten passen! Ze hadden verder niets in te brengen zeker opkomend voor de Amstelveners?

  Trouwens de OUDERENcombinatie OCA stemde nu TEGEN de SP motie voor gratis OV voor minima-OUDEREN.
  Ze hadden zelf eerder ook zo een motie en stemde nu TEGEN. Ongelooflijk voor een partij voor ouderen!

  Van de VVD, PvdA en D66 hoef je sowieso niet veel te verwachten. Niet alleen lokaal maar vooral landelijk hebben die de nodige zaken al afgebroken.
  En lokaal komt er bovenop met de VVD die bijstandsgerechtigden maar al te graag in het verdomhoekje plaatsen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Tomaat

  Werk, werk, werk!

  Waar, waar , waar en nog eens waar!

  Tuurlijk moeten mensen die kunnen werken, werk aanvaarden!
  Enkel er zijn er zat die dat niet kunnen.

  En daar gaan we trappen, trappen en nog eens trappen.

  PvdA, hoe durf je het woord sociaal nog in je mond te nemen? Deze partij blijkt landelijk en lokaal ideologisch volkomen failliet te zijn. Zo langzamerhand hebben ze hun bestaansrecht volkomen verloren.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jan Demming

   @ Tomaat

   Inderdaad. PvdA, laat jullie laatste nog overgebleven principes ook maar vallen en ga lekker op in de VVD. Dat maakt het politieke landschap er alleen maar duidelijker op. Zowel landelijk als plaatselijk.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Bijenkorfje

   PvdA en D’66 kunnen samen beter opgaan in de VVD. Kunnen ze lekker met z’n drieën naar beneden trappen en mensen aan het werk schoppen wat er niet is.BBA (BurgerBelangen toch?)heb ik het maar niet over, die partij wil liever een hek om dit dorp en bijstandsgerechtigden de heggen van de rijkelui laten knippen voor de broodnodige werkervaring. Bah, wat een maatschappij.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Tomaat

  “Is dit beleid of is hier over nagedacht”
  “In gelul kun je niet wonen”
  “In geouwehoer kun je niet wonen”
  citaten Jan Schaefer ( 1940- 1994)Geen ABN, maar zeer duidelijk.

  En de mensen konden toen wonen. Dat was een sociaaldemocraat, met nadruk op sociaal!

  Nu steunt en kreunt Nederland onder de hypotheeklasten en staat 60% onder water. Als de rente begint te stijgen zitten we weer volop in de problemen. Dan blijkt dat alles weer een luchtballon is geweest. En de mensen maar verleiden tot kopen. Je zou toch wel knetter zijn om dat te doen of je moet echt veel geld hebben, maar dat heeft de meerderheid van de mensen ook niet.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tomaat

   Sorry, deze reactie hoort bij het artikeltje over de Scheg en de SP te staan.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Bijenkorfje

   @ Tomaat…ik was bij de eerste paal die Schaefer sloeg op Wittenburg in 1978 tbv de sociale woningbouw. Sindsdien was slechts Adri Duivesteijn nog een sociaal persoon op het gebied van woningbouw. Helaas door zijn a-sociale partijgenoten in de Eerste Kamer overgehaald tot voor stemmen met Blok.(en Samsom en Asscher). Sindsdien is het afgelopen met het sociale gezicht van de PvdA. (zelf nooit gestemd hoor, vond het altijd gladde alen). Maar de sociale woningbouw en daarmee opkomen voor minderbedeelden is verleden tijd en dat gaat hopelijk ook met die partij gebeuren.

     /   Beantwoorden  / 
 5. herrie

  En daar krijgen raadsleden aldus een vergoeding voor die hoger is dan het wettelijke minimumloon voor 40 uur per week werk.

  Raadsleden in een gemeente als Amstelveen ontvangen elke maand 1372,56 euro bruto en nog eens 166,49 euro aan onkostenvergoeding . Bron: VNG Circulaire 2015.
  Opgeteld (1539,05 euro) is dit daarmee hoger dan het minimumloon voor iemand die 40 uur per week werkt (1507,80 euro).(bron rijksoverheid.nl)

  Mooi in de pocket voor die raadsleden als stemvee en die nauwelijks iets bijdragen aan de democratie.

  Begrijp me niet verkeerd, maar als iemand echt goed input levert en werkt hiervoor is het te rechtvaardigen. Niet als iemand nauwelijks input brengt en als stemvee opdraaft om nog even zo mee te stemmen over mensen met veel minder inkomen die voor hun centen beduiend meer moeten werken.

  Burgemeester Van ´t Veld krijgt trouwens 8879 euro bruto. Wethouders Raat, Veeningen, Bot en Brandes zijn elk goed voor 7.172 euro bruto. Plaatst misschien eea in perspectief.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tomaat

   De eerlijkheid gebiedt om te zeggen dat Raat zich uit de naad loopt, moet ook wel, als je ziet waar ie allemaal over gaat, maar bij die anderen? Ik weet het niet. Huppelen op een boot bij de gay-parade? Nee, dat is gemeen Raat is ook niet te beroerd voor een fotootje hier of daar.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.