GroenLinks: ‘cynische bezuiniging op allerarmsten’

Stieneke Kruijer

GroenLinks is niet te spreken over de bezuinigingen op Amstelveners in de bijstand, die B&W voorstellen  Het idee achter de bezuinigingen is dat mensen dan eerder aan het werk gaan. Volgens de partij is dit een onzalig plan omdat vanuit Den Haag al gekort wordt, het mensen helemaal niet aan een baan helpt, en er een cynisch mensbeeld achter schuilgaat.

B&W stellen voor te bezuinigen op regelingen voor mensen met een minimuminkomen. Ze zeggen signalen uit de samenleving te hebben gekregen dat nu mensen met een bijstandsuitkering, door alle lokale regelingen, meer inkomen hebben dan sommige werkenden. Als men dan een betaalde baan krijgt zou er een ‘armoedeval’ ontstaan en het college vindt dat werken moet lonen.

GroenLinks heeft forse kritiek op dit plan. Raadslid Stieneke Kruijer: “Iedereen is het ermee eens dat werken moet lonen, maar er is voor veel mensen nu helemaal geen werk. Ook met Prinsjesdag werd duidelijk dat de economie groeit, maar de werkgelegenheid achter blijft. Daarnaast presenteerde het kabinet toen zelf al plannen die een financiële stap vooruit betekenen voor werkenden en een stap achteruit voor mensen in de bijstand. Het gat tussen werkenden en mensen met een uitkering wordt dus al groter. Het college van B&W is dan ook niet bezig een ‘armoedeval’ te verkleinen, maar werkt zo actief mee aan het vergroten van de armoede bij Amstelveners die het al heel zwaar hebben.”

Daarnaast zit er volgens GroenLinks een cynisch mensbeeld achter de plannen. “Het idee erachter is dat je mensen alleen aan het werk krijgt als ze er meer geld mee verdienen. Maar financiële prikkels blijken helemaal niet te werken om mensen aan een baan te krijgen en daarnaast wordt de suggestie gewekt dat mensen met een uitkering het wel prima vinden de hele dag op de bank te zitten als ze maar een inkomen hebben. Mensen willen echter dolgraag werken, dat geeft ze het gevoel nuttig bezig te zijn en ze doen er sociale contacten mee op. Daar gaat het college van B&W aan voorbij. Bovendien zijn er ook genoeg mensen met een uitkering die al nuttig werk doen, bijvoorbeeld als vrijwilliger of mantelzorger. Ook die worden aan de kant geschoven,” aldus Kruijer

De voorstellen bestaan onder andere uit het verlagen van de tegemoetkomingen voor kinderen in sport, cultuur of een computer. Sociale uitsluiting ligt dan op al de loer, maar als kinderen niet meer zouden gaan sporten of op muziekles zouden kunnen, tast dat ook hun ontwikkeling aan, vindt GroenLinks. Kruijer: “Natuurlijk is GroenLinks het ermee eens dat werken aantrekkelijk gemaakt moet worden. Op het moment dat er werk voor iedereen zou zijn, en er geen kortingen vanuit Den Haag op mensen met een uitkering zouden afkomen, zou de timing al minder beroerd zijn. We hebben het geld dat deze bezuiniging oplevert ook helemaal niet nodig. Amstelveen is een relatief rijke gemeente, dus laten we daar trots op zijn, vertrouwen hebben in onze inwoners, en dit plan terugtrekken.”

 

 

Lees ook:54% mensen met uitkering kan of wil niet werken
Lees ook:‘Zware boete onwetendheid onaccepabel’
Lees ook:GroenLinks wil basisinkomen enmeer vrijheid minima
Lees ook:Alleen SP tegen beleid Participatiewet
Lees ook:Politiek tegen stop sollicitatieplicht 55+

12 reacties op “GroenLinks: ‘cynische bezuiniging op allerarmsten’

 1. gerben

  Sterke duiding van Stieneke. Raadsvoorstel aanhouden voor nader beraad is aangewezen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. frank bikker

  Herinnert men zich nog de Dikke-Ik toespraak van ons lachebekje?

  Eerst de sociale minima, hoogbejaarden en nu ook nog de kinderen van de sociale minima. Hoe kun je nog iemand een trap nageven?

  Maar VVD, D66, BBA zien er wel heil in. Wie is nou de Dikke-Ik?

    /   Beantwoorden  / 
 3. Tomaat

  GL een zwartboek samenstellen in samenwerking met andere partijen die dat willen?

    /   Beantwoorden  / 
 4. gerben

  Hier Groen Links het primaat, rijpe tomaat.
  Edoch, hoop dat het er raadbreed ingaat via amendementen en/of moties komende raadsmeeeting.Niet zwart, maar tranparant

    /   Beantwoorden  / 
 5. CeeBee

  Ik begrijp dat GL ook vindt dat werken moet lonen, maar dat dit raadsvoorstel daar niet toe zou bijdragen. Wat is hun plan dan waarmee werken dan wél zou lonen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank bikker

   Om te beginnen zijn die toeslagen allemaal bij elkaar opgeteld, maar hoeveel huishoudens komen nu in werkelijkheid in aanmerking voor al die toeslagen?

   Ik denk trouwens dat je de oplossing ook niet moet zoeken op gemeentelijk niveau, maar eerder in een landelijke verlaging van de belasting op het minimumloon, zodat zowel werknemers als werkgevers er wat aan hebben. Zo jaag je ook de werkgelegenheid in de onderste regionen van de maatschappij aan.

     /   Beantwoorden  / 
   1. CeeBee

    Zoals gebruikelijk heb je je weer niet ingelezen, want dan had je de vraag zelf kunnen beantwoorden.

    Verder blijkt maar weer dat GL van alles vindt, echter zonder zelf met een ‘beter’ voorstel te komen. Jammer wel.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

     Ga eens kijken wat het gemiddelde lidmaatschap kost van een voetbalclub en wat daar nog bij komt aan kosten om maar 1 voorbeeld te noemen.

     Lees ook eens het antwoord van Tomaat. Is dat dan onzin?

       /   Beantwoorden  / 
     1. CeeBee

      Wat was mijn vraag ook alweer frank?

        /  
 6. Tomaat

  lees,
  Bijstand, minimumloon, modaal de cijfers.

  Interessant, waarin met name Amstelveen wordt genoemd.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Rotary-vriendje

  Goed standpunt van GL.

  Maar het is toch veel makkelijker om alleen maar te kakelen dan bijstandsgerechtigden aan het werk moeten. Dat bekt lekker. Dat werkgevers alleen maar mensen met veel ervaring, capaciteiten en diploma’s willen hebben, daar hoor je de politiek niet over. Dat is namelijk een veel te grote kluif voor de politiek.

  En natuurlijk, mensen die steevast niet willen werken, ja daar mag best druk op gelegd worden. Maar dat geschoffeer van mensen met een uitkering begint onbeschofte vormen aan te nemen. En uit welke politieke hoek dat komt, hoeven we niemand uit te leggen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Keesje

   Jammergenoeg hoor je dergelijk soort geluiden ook op de gewone werkvloer. Er zijn nu eenmaal een heleboel onbenullen die denken dat zij harder, beter en slimmer werken, totdat ze zelf de zak krijgen.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.